Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα συγκαλέσουν επίσης την ιδρυτική διάσκεψη του διμερούς Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η στρατιωτική η αστυνομική συνεργασία.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Την πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Ελλάδας στα Σκόπια, και μάλιστα συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, θα πραγματοποιήσει τους ερχόμενους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προανήγγειλε ο ίδιος στον χαιρετισμό του στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε πως Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία θα συγκαλέσουν επίσης την ιδρυτική διάσκεψη του διμερούς Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός και η στρατιωτική η αστυνομική συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμφωνία των Πρεσπών “ορόσημο” για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Σημείωσε πως τόσο η δική του κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας έκαναν την πολιτικά δύσκολη επιλογή να λύσουν το πρόβλημα εθνικισμού που έχτισαν εκατέρωθεν “δημαγωγοί” και “λαοπλάνοι”. “Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά στο ίδιο δρόμο”, είπε.
Αποκάλεσε τις Πρέσπες “διπλωματικό αριστούργημα” διότι η συμφωνία είναι “αμοιβαία επωφελής” και ισορροπεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στρέφοντας το βλέμμα του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου χθες η ExxonMobil πιστοποίησε την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Τσίπρας έστειλε εμμέσως μήνυμα στην Τουρκία να μην προκαλέσει συνθήκες έντασης.
Τόνισε πως αναδύεται μία νέα πραγματικότητα, η οποία περιέχει πολυμερείς συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, και δεν έχει χώρο για “λεονταρισμούς”, “προκλήσεις” ή “ανιστόρητες διεκδικήσεις”. Τόνισε πως όσοι δεν συμβιβαστούν με το Διεθνές Δίκαιο και την νέα πραγματικότητα, επιλέγουν οικειοθελώς την απομόνωση και την περιθωριοποίηση.
Νωρίτερα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ επιβεβαίωσε πως ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ίσως εκπροσωπήσει την Ουάσιγκτον στην σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ (το σχήμα 3+1) για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων και την δρομολόγηση του αγωγού EastMed.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στο μέτωπο της οικονομίας, λέγοντας πως η Ελλάδα του 2019 υπερέχει παρασάγγας από την χώρα του 2014.
Υποστήριξε πως τον τελευταίο χρόνο διαψεύστηκαν οι “Κασσάνδρες” που υποστήριζαν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το Μνημόνιο δίχως προληπτική γραμμή στήριξης ούτε θα μπορούσε να επανέλθει στις αγορές χρέους.
Πηγή: skai.gr