Σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών μέχρι το τέλος του έτους αποτελεί η δέσμη των κανονισμών που υιοθέτησε η Ευρωβουλή, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης με το Συμβούλιο της Ε.Ε. Το εγχείρημα της Ένωσης Κεφαλαιαγορών βρίσκεται στο επίκεντρο των φιλόδοξων προσπαθειών της Επιτροπής Γιούνκερ για τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, επενδύσεις στην καινοτομία και προώθηση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Με τη δέσμη που εγκρίθηκε από την ολομέλεια τις προηγούμενες μέρες, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία σε 11 από τις 13 προτάσεις της Κομισιόν για την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η οποία θα προσφέρει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις και ευκαιρίες στους πολίτες της να κάνουν οικονομίες για το μέλλον.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, μια ισχυρή Ένωση Κεφαλαιαγορών είναι επίσης αναγκαία για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν η Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ο διεθνής ρόλος του ευρώ.
Προτάσεις Κανονισμού
Συνολικά, όλες οι εγκριθείσες από την Ευρωβουλή προτάσεις Κανονισμού θα συμβάλουν στην επέκταση των στόχων της Ένωσης Κεφαλαιαγορών για καινοτόμο χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων επενδυτικών ευκαιριών από το τοπικό στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάθε μία από αυτές καλύπτει ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης:
* Κεφάλαια συλλογικών επενδύσεων: εξαλείφοντας τους κανονιστικούς φραγμούς για τα επενδυτικά κεφάλαια και τους αποκλίνοντες εθνικούς κανόνες, η παρούσα πρόταση θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και θα διευκολύνει τη διανομή επενδυτικών κεφαλαίων εντός της Ε.Ε., παρέχοντας στους επενδυτές περισσότερες επιλογές, καλύτερη αξία και μεγαλύτερη προστασία.
* Επανεξέταση των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών (ΕΕΑ): η επανεξέταση αυτή θα καταστήσει το ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο. Μεταξύ πολλών στόχων, η μεταρρύθμιση θα διασφαλίσει επίσης ότι η εποπτεία των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι προορατική και ταχεία. Θα εξασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και θα αναθέσει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) συντονιστικό ρόλο στους τομείς της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
* Ανασκόπηση των επιχειρήσεων επενδύσεων: η αναθεωρημένη αυτή νομοθετική πράξη θα εξασφαλίσει αναλογικότερους κανόνες και καλύτερη εποπτεία για όλες τις επιχειρήσεις επενδύσεων όσον αφορά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, τις απαιτήσεις ρευστότητας και τις άλλες απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου, και παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων και συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, θα ενισχύσει και θα αποσαφηνίσει τους κανόνες ισοδυναμίας για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις τρίτων χωρών.
* Καλυμμένα ομόλογα: η νομοθετική αυτή πράξη θα προωθήσει την ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών μέσων τα οποία θα εκδίδονται από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε ολόκληρη την Ε.Ε., χάρη στο εναρμονισμένο πλαίσιο της Ε.Ε.
*Αγορές ανάπτυξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: οι κανόνες που εγκρίθηκαν θα καταστήσουν φθηνότερη και απλούστερη την πρόσβαση των μμε στις δημόσιες αγορές, μεταξύ άλλων μέσω μιας νέας κατηγορίας τόπων διαπραγμάτευσης.
* Απαιτήσεις γνωστοποίησης για τις βιώσιμες επενδύσεις: στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά οι κανόνες αυτοί θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν τη γνωστοποίηση «πράσινων» πληροφοριών από δημιουργούς χρηματοοικονομικών προϊόντων και χρηματοοικονομικούς συμβούλους στους τελικούς επενδυτές.
* Κανονισμός για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR 2.2): η νομοθετική αυτή πράξη θα εξασφαλίσει ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία των κεντρικών αντισυμβαλλομένων (CCP) που παρέχουν υπηρεσίες στην Ε.Ε. Εν τέλει, θα συμβάλει στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε.
* Αξιολόγηση REFIT του κανονισμού EMIR: η μεταρρύθμιση αυτή θα προσφέρει απλούστερους και αναλογικότερους κανόνες για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, συμβάλλοντας στη μείωση των δαπανών και του κανονιστικού φόρτου για τους συμμετέχοντες στην αγορά, χωρίς να διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ευκαιρίες χρηματοδότησης
Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις τράπεζες και τις καφαλαιαγορές, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να βρουν περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε ολόκληρη την Ένωση και θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές για να εξοικονομήσουν χρήματα για το μέλλον τους. «Οι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης μέσω της αγοράς είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων, που αποτελούν τους κύριους μοχλούς δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ το εγχείρημα αυτό θα ωφελήσει όλα τα κράτη-μέλη και θα ενισχύσει ιδιαίτερα την ΟΝΕ προωθώντας τον επιμερισμό των κινδύνων στον ιδιωτικό τομέα» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Τόνωση της οικονομίας
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γίρκι Κατάινεν, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή τήρησε τη δέσμευσή της θέτοντας τις βάσεις για την οικοδόμηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών έως το 2019.
Η Ένωση Κεφαλαιαγορών συμβάλλει άμεσα στη δέσμευση της Επιτροπής Γιούνκερ για τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης, διαφοροποιώντας τις πηγές χρηματοδότησης μέσω της αγοράς για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι έχουμε πλέον θέσει τα θεμέλια για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν και κατά την επόμενη θητεία της Επιτροπής, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, οι επενδυτές και οι αποταμιευτές να συνεχίσουν να αποκομίζουν τα οφέλη.