Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ. Ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος διαδραματίζει υποδειγματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αναχώρησης παράτυπων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει ως το τέλος του έτους την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
Μετά το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, η ΕΕ σύναψε συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μεσογείου. Τώρα οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν τις συμφωνίες αυτές με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει το Φλεβάρη.
Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενες χώρες έχουν την πρόθεση να παζαρέψουν σκληρά για να δεχτούν τις προτάσεις της ΕΕ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις για την πραγματοποίηση της Συνόδου, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Αμπού Ζάιντ, είπε χαρακτηριστικά ότι «η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Αραβίας το 2019 δεν θα περιοριστεί μόνο στη μετανάστευση, αλλά σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, που αφορούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αραβικές χώρες».
Σκληρό παζάρι
Βέβαια, το παζάρι δεν αφορά μόνο τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με άλλες χώρες, αλλά και το εσωτερικό της ΕΕ. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα ότι «οι χώρες που δεν συμμετέχουν στην ανακατανομή προσφύγων μπορεί να πρέπει να προσφέρουν οικονομική στήριξη».
«Στο τραπέζι υπάρχει και η δυνατότητα οι μη πρόθυμες χώρες -δηλαδή εκείνες που δεν συμβάλλουν στην κατανομή προσφύγων και μεταναστών και στην αντιμετώπιση των αποβιβάσεων- να προσφέρουν οικονομική συμβολή», δήλωσε ο Κόντε.
Η αναφορά του Κόντε, όμως, προκάλεσε την αντίδραση αρκετών, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν βρισκόμαστε στην αγορά. Δεν μιλάμε για χαλιά, αλλά για ανθρώπους». «Αν αρχίσουμε να συζητάμε ποια είναι η τιμή των μεταναστών, είναι ντροπή για όλους μας», υπογράμμισε.
Υπάρχει δουλειά για το Brexit
Το άλλο κύριο θέμα της δεύτερης μέρας της Συνόδου ήταν το Brexit. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ισχυρίστηκε πως από τη σημερινή συζήτηση κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβρη και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία το Νοέμβρη. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, πρόσθεσε. Μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις, αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές, δήλωσε η Μέρκελ.
Από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι η χώρα της προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή. Η Μέι τόνισε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι η Μέι του μετέφερε ότι θα καταθέσει νέες προτάσεις για το ζήτημα των συνόρων, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει λάβει τίποτε γραπτώς.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});