Uncategorized

Σε ισχύ από σήμερα οι νέες σκληρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα 5 Νοέμβρη οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, σε μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εντείνει την πίεση στο θεοκρατικό καθεστώς, που αποτελεί βασικό εμπόδιο στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Η κυβέρνηση Τραμπ επανέφερε όλες τις κυρώσεις που καταργήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στοχεύοντας τόσο το Ιράν όσο και τα κράτη που συναλλάσσονται με αυτό. Στόχος των κυρώσεων είναι οι εξαγωγές πετρελαίου, η ναυτιλία και οι τράπεζες, βασικά τμήματα μιας καπιταλιστικής οικονομίας, όπως είναι αυτή του Ιράν.
Χιλιάδες Ιρανοί φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» συσπειρώθηκαν την Κυριακή, απορρίπτοντας τις προσκλήσεις για συνομιλίες. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι έχει υποσχεθεί να πουλήσει το πετρέλαιο της χώρας του και να σπάσει τις κυρώσεις.
Ο στρατός αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις αεροπορικής άμυνας τη Δευτέρα και την Τρίτη για να αποδείξει τις δυνατότητες της χώρας.
Σε δηλώσεις του πριν μεταβεί σε προεκλογική συγκέντρωση για τις αυριανές μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Τραμπ δήλωσε ότι «οι κυρώσεις (…) είναι πολύ ισχυρές, είναι οι ισχυρότερες κυρώσεις που έχουμε επιβάλει ποτέ».
Περισσότεροι από 700 άτομα, οντότητες, ακόμη και πλοία και αεροσκάφη βρίσκονται πλέον στον κατάλογο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ιρανικών τραπεζών, των εξαγωγέων πετρελαίου και των ναυτιλιακών εταιρειών.
Επιπλέον, το δίκτυο «Swift», που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών αναμένεται να διακόψει τους δεσμούς με στοχευμένα ιρανικά θεσμικά όργανα, απομονώνοντας το Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι κυρώσεις βρίσκουν αντίθετες το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες συγκαταλέγονται στις πέντε χώρες (μαζί με Ρωσία και Κίνα) που εξακολουθούν να δεσμεύονται για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({

google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,

enable_page_level_ads: true

});

Υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που κάνουν «νόμιμες επιχειρήσεις» με το Ιράν και έχουν δημιουργήσει έναν εναλλακτικό μηχανισμό πληρωμών -ή ειδικό όχημα ειδικού σκοπού (SPV)- που θα βοηθήσει τις εταιρείες να εμπορευτούν χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό θα μειώσει ουσιαστικά τον αντίκτυπο των κυρώσεων στο Ιράν.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαιρέσει οκτώ χώρες από τις κυρώσεις, χωρίς να τις ονομάζει, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αυτές είναι η Ιταλία, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, μαζί με την Τουρκία, την Κίνα και την Ινδία.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({

google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,

enable_page_level_ads: true

});