Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα του Σκοπιανού, καθώς σε έναν μήνα από τώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να διεξαχθεί στην γειτονική χώρα το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το τοπίο παραμένει θολό καθώς παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση. Θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.
Το πιο πιθανό είναι η αλβανική μειονότητα, καθώς και οι μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής, να εγκρίνουν τη συμφωνία.
Μπορεί η σλαβική μειονότητα του πληθυσμού να διχάζεται, όμως, θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία.
Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, θα πρέπει να προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, κάτι που ακόμα δεν είναι σίγουρο, αν θα συμβεί. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,
enable_page_level_ads: true
});
Ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, καταγράφονται υψηλά ποσοστά στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έγινε χθες γνωστό σε όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Στην έρευνα του Center for Survey Research του International Republican Institute, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», ποσοστό της τάξης του 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως ή μερικώς με την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Υπέρ της συμφωνίας σκοπεύει να ψηφίσει το 49% των ερωτηθέντων, ενώ κατά δήλωσε πως προτίθεται να ταχθεί το 22%.