Περισσότερους πλειστηριασμούς, μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων και αποφυγή υπαναχωρήσεων είναι οι βασικές επισημάνσεις που κάνει ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και ταυτόχρονα συγχαίρει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «για το αξιοσημείωτο έργο της τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία γενικά και στο χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα».
Τη μέρα που γίνονται πράξη οι πρώτοι πλειστηριασμοί της «μεταμνημονιακής εποχής» το στέλεχος της ΕΚΤ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ζητά αύξηση των πλειστηριασμών, δηλώνοντας ότι «τους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε σαφή βελτίωση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος ως προς την αύξηση του αριθμού πλειστηριασμών, ιδιαίτερα για ακίνητα εκτός Αττικής». Καθιστά σαφές ότι για την ΕΚΤ το ζητούμενο είναι η «εξυγίανση» των τραπεζών και συνεπώς θεωρεί κεντρικό ζήτημα τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αναφέρει ότι «η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι σίγουρα η υψηλότερη προτεραιότητα από τη σκοπιά μας».
Εκφράζει την ικανοποίηση της ΕΚΤ προς τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς όπως υποστηρίζει «το νέο νομοθετικό πλαίσιο στηρίζει πολύ καλύτερα τη μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν λίγα χρόνια». Προσθέτει πως πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός μείωσης των «κόκκινων» δανείων, λέγοντας ότι χρειάζεται «καθορισμός φιλόδοξων στόχων προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο δείκτης των ΜΕΔ μέχρι το τέλος του 2019». Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει ότι οι συστημικές ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την ΕΚΤ αναβαθμίζουν τους στόχους τους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κεντρικός στόχος είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 στο 20% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 49% σήμερα. Γίνεται αντιληπτό ότι στο στόχαστρο είναι τα νοικοκυριά και τα στεγαστικά δάνεια, με τον Μπενουά Κερέ να δηλώνει πως «θα είναι ευκολότερο να μειωθούν τα ΜΕΔ αν μειωθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών (τον αποκαλούμενο νόμο Κατσέλη)».
Συνέχιση των μέτρων – κίνδυνοι για το χρέος
Εξίσου σαφής είναι ο Μπενουά Κερέ όταν αναφέρεται στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων. Δηλώνει πως «η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις». Υποστηρίζει πως «χρειαζόμαστε υγιείς εθνικές δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές και καλύτερο πλαίσιο διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ».
Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι στη «μεταμνημονιακή εποχή» «η ευθύνη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των καταθετών έχει μετατοπιστεί πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση. Μην περιμένετε ότι θα είναι ευκολότερο για την κυβέρνηση να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από ό,τι να πείσει τους θεσμούς». Προσθέτει πως «θα συμμετέχουμε στην ενισχυμένη εποπτεία».
Για το ελληνικό κρατικό χρέος δηλώνει ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι παρά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Αναφέρει πως «εκφράζουμε ικανοποίηση για την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάληψης περαιτέρω μέτρων για το χρέος αν σημειωθούν δυσμενείς εξελίξεις. Πράγματι, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις παραμένουν σημαντικοί».
Πηγή: 902.gr