Uncategorized

Οι ΗΠΑ θα στήριζαν συμφωνία ανταλλαγής εδαφών Σερβίας-Κοσόβου

Σε δήλωση στήριξης μιας οριστικής λύσης σε ένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τα Βαλκάνια, προχώρησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον.

“Αν το Κόσοβο και η Σερβία καταλήξουν σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί και τα δυο μέρη, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα την υποστηρίξουν αναμφίβολα” είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

“Η θέση μας, η θέση των ΗΠΑ, είναι ότι εάν τα δύο μέρη καταλήξουν σε μια συμφωνία  και δεν αποκλείσουμε εδαφικές ρυθμίσεις, δεν επαφίεται σε εμάς αυτό στ’ αλήθεια, εμείς δεν θα εναντιωθούμε σε αυτή” συμπλήρωσε.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,
enable_page_level_ads: true
});

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα διεξάγουν διάλογο με σκοπό να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.  Η Σερβία αρνείται να επικυρώσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, που ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από 110 χώρες και πλέον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των 22 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.  Ανάμεσα στα θέματα γύρω από τα οποία εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα είναι η θεσμική οργάνωση των περιοχών όπου ζει η σερβική μειονότητα, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο πρόβλημα.  Κατά εκτιμήσεις, 120.000 Σέρβοι ζουν ακόμη στο Κόσοβο, κυρίως στον βορρά, καθώς και σε διάφορους θύλακες διεσπαρμένους στην περιοχή.  Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι. Στη νότια Σερβία, οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία στην κοιλάδα Πρέσεβο.