Uncategorized

Τσακαλώτος: Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την «καθαρή έξοδο»

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({

google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,

enable_page_level_ads: true

});

Τα ευχολόγια περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, που ωστόσο «ζουν και βασιλεύουν», αναμασά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και τις αναταράξεις στην τουρκική οικονομία.
Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα «newpost.gr», ο Ευκλ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι «τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας δεν επηρεάζουν την καθαρή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια». Προσθέτει πως «η καθαρή έξοδος στηρίζεται στη συμφωνία του Eurogroup για τη ρύθμιση του χρέους και στο μαξιλαράκι ρευστότητας (cash buffer) που έχουμε δημιουργήσει και διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου για τα επόμενα 2-3 χρόνια».
Για αυτούς τους λόγους, ισχυρίζεται πως «κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στις χρηματαγορές» και σε πανηγυρικούς τόνους αναφέρει ότι«στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα ανοίγει νέα σελίδα και αυτό είναι οριστικό».
Ωστόσο, κάνει ορατό πως η κυβέρνηση προβληματίζεται από τις εξελίξεις, καθώς αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην τουρκική οικονομία».
Το κυβερνητικό αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια, που φυσικά δεν καταργούνται, έχει ήδη αποδομηθεί από τους δανειστές και τους εταίρους της κυβέρνησης, που ξεκαθαρίσουν ότι θα συνεχιστούν τόσο η αυστηρή επιτήρηση, όσο και τα αντιλαϊκά μέτρα μετά τις 21 Αυγούστου.
Από τη ΝΔ ο Τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «η χώρα μας να αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε έγκαιρα τα αντιλαικά μέτρα.
Ανέφερε πως «εάν η Κυβέρνηση είχε υλοποιήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, εάν είχε εξαλείψει τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εάν είχαν ληφθεί έγκαιρα γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, εάν είχε ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε, με δεδομένη και την υψηλή διεθνώς διαθέσιμη ρευστότητα, τα επιτόκια δανεισμού θα ήταν ήδη χαμηλότερα και λιγότερο ευμετάβλητα».
Πηγή: 902.gr