Uncategorized

Διπλωματικές πιέσεις κατά των επιχειρήσεων στην Ιντλίμπ

Την ώρα που επιβεβαιώθηκαν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί «ακριβείας» στην Ιντλίμπ, εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για την αποτροπή μιας μαζικής στρατιωτικής επίθεσης για την ανακατάληψη της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με το πρόσχημα πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.
Το παζάρι για την «επόμενη ημέρα» στη Συρία είναι σύνθετο και επικίνδυνο, ενώ η εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία και το Ιράν, είναι μερικές μόνο από τις «ψηφίδες» της επικίνδυνης κλιμάκωσης.

Οι βομβαρδισμοί «ακριβείας» θα συνεχιστούν, δηλώνει η Μόσχα

Η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε πως οι ρωσικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν τις μάχες ενάντια στους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ μέχρι την πλήρη και τελειωτική εξάλειψή τους».
Η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ακόμη την πραγματοποίηση κάποιων πρώτων βομβαρδισμών «ακριβείας» μέσα στο τελευταίο 48ωρο, κυρίως σε βάσεις και εργαστήρια όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διατηρούν τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Κατά των επιχειρήσεων Βερολίνο, αλλά και Άγκυρα

Από την συνάντηση Τσαβούσογλου - ΜάαςΑπό την συνάντηση Τσαβούσογλου – Μάας

Πηγή: Associated Press
«Ο βομβαρδισμός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ είναι ένα λάθος και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα προωθήσει στην προγραμματισμένη τριμερή Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή στην Τεχεράνη σχέδιο απόφασης για να σταματήσουν οι επιθέσεις.
«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή των επιθέσεων και να εμποδίσουμε το καθεστώς να παραβιάσει την εκεχειρία. Το καθεστώς θέλει να επιτεθεί στην Ιντλίμπ για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, αυτό είναι σαφές. Ωστόσο υπάρχουν εγγυητές του καθεστώτος, το Ιράν και η Ρωσία. Οι επαφές μας μαζί τους συνεχίζονται», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, σκιαγραφώντας την «επιστροφή» της Τουρκίας στη γραμμή των ΗΠΑ και ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο επίσης συνεχίζει τις προσπάθειές του για να εμποδίσει μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ και να αποτρέψει μια «ανθρωπιστική καταστροφή».
«Η Τουρκία είναι σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χώρες για να επηρεάσει» σε αυτό το θέμα, είπε.
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες σε χώρες που γειτνιάζουν με τη χώρα, στην περίπτωση μιας ολομέτωπης επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει να αυξήσει την ανθρωπιστική δέσμευσή της (στη Συρία) αν λάβουν χώρα πολυμέτωπες μάχες», είπε ο Μάας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσαβούσογλου.

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις κατά της επέμβασης στην Ιντλίμπ

Παράλληλα, οι πρέσβεις 10 μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν «ειρηνική λύση για την Ιντλίμπ», καλώντας όλες τις πλευρές να πάρουν «όλα τα δυνατά μέτρα» για να προστατευτούν οι άμαχοι. Οι 10 χώρες που είναι αυτήν την περίοδο μη μόνιμα μέλη είναι: Ακτή Ελεφαντοστού, Βολιβία, Γουινέα Ισημερινού, Αιθιοπία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Σουηδία.
Δική της, ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ισχυριζόμενη πως «το βάναυσο καθεστώς» της Συρίας «δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται και να τρομοκρατεί τους Σύρους πολίτες». Ζήτησε να σταματήσουν τη «στρατιωτική επιχείρηση σε κάθε μορφή», για να δοθεί «ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Την Τρίτη, η Χέιλι άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ, αρκεί να μη χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, λέγοντας: «Αν θέλουν να συνεχίσουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Συρίας, μπορούν να το πράξουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με χημικά όπλα». Η ίδια πρόσθεσε πως η κατάσταση στην Ιντλίμπ θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τέλος, χτες ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ εξέφρασε την προθυμία της Μόσχας να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες ή βδομάδες (πριν το τέλος Σεπτέμβρη) στην Κωνσταντινούπολη τετραμερής σύνοδος με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τις εξελίξεις στη Συρία.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters, dpa, AFP)