Καθώς η ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών χάνει την ορμή της, τα ομόλογα αναδεικνύονται ως το πιο ανθετκτικό στοιχείο ενεργητικού. Με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να παγώνουν τα όποια σχέδια για αυξήσεις επιτοκίων, οι επενδυτές ποντάρουν στο χρέος και είναι ολοένα και λιγότερο βέβαιοι για το ράλι μετοχών και νομισμάτων.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν 36 διεθνείς εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, ακόμη και εάν οι αναδυόμενες αγορές υποστούν νέα αιφνίδια κρίση, όπως αυτή που είδαμε το περσινό καλοκαίρι, τα ομόλογα θα μείνουν «όρθια». Οι αναδυόμενες αγορές ολοκλήρωσαν το πρώτο τρίμηνο σε θετικό έδαφος, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη τους τον Ιανουάριο, όταν η FED άρχισε να υιοθετεί ρητορική «περιστεράς».
Ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι ως προς το πώς θα κινηθεί το ενεργητικό των αναδυόμενων αγορών κατά το δεύτερο τρίμηνο και στο υπόλοιπο του έτους, πιστεύουν ότι τα ομόλογα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν έστω σταθερά, αν όχι να διασφαλίσουν επιπλέον κέρδη.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις ανά χώρα, η Βραζιλία που είδε τον περασμένο μήνα την κεντρική τράπεζα να διατηρεί τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η Ινδονησία, όπου η νομισματική αρχή αγοράζει ομόλογα και νόμισμα για να σταθεροποιήσει τις τοπικές αγορές βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών.
Η Αργεντινή, όπου συναντάμε τα υψηλότερα επιτόκια παγκοσμίως και η Τουρκία, όπου τα swap επιτοκίων έφτασαν έως και το 1.300% λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές, συνεχίζουν να είναι οι λιγότερο ελκυστικές επιλογές.