Uncategorized

47 βαθμούς στην Ιβηρική χερσόνησο – 4 νεκροί ήδη



Στην  Ιβηρική Χερσόνησο μπορεί το τελευταίο διήμερο η θερμοκρασία του… βορειοαφρικανικού καύσωνα να σημειώνει ύψη … ρεκόρ, ωστόσο στην Ελλάδα ο φετινός Ιούλιος  -με τις  έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες-  δεν θύμιζε αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων χρόνων,  με τους ειδικούς να μιλούν ευθέως για απόρροια της Κλιματικής Αλλαγής που κάνει την “καρδιά” του καλοκαιριού να θυμίζει φθινόπωρο με … πρωτοβρόχια. 


Οι θερμές αέριες μάζες από το Μαρόκο και την Αλγερία το τελευταίο διήμερο,  κάνουν τον υδράργυρο να χτυπήσει … “κόκκινο”  στην Ιβηρική Χερσόνησο, με θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους 50 βαθμούς Κελσίου.  Οι ειδικοί μιλούν για τον “Καύσωνα της Χιλιετίας”  -κυρίως σε Πορτογαλία και Ισπανία- με τον υδράργυρο να «σπάει» ρεκόρ δεκαετιών, όπως των 47,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 10/7/1977. Σήμερα το θερμόμετρο στην Ισπανία έφτασε τους 47 βαθμούς, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  από θερμοπληξία στην Ισπανία και μία ηλικιωμένη στην Ιταλία. 


Ο ισχυρός καύσωνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα Κυριακή στην Ιβηρική,  προέρχεται από  πολύ θερμές μάζες που έχουν καλύψει την περιοχή από την Β.Δ. Αφρική, ανεβάζοντας κατακόρυφα  τις θερμοκρασίες. Το Σάββατο  ο καύσωνας έδωσε θερμοκρασίες 46 και 47 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές της Πορτογαλίας αλλά και της δυτικής και νότιας Ισπανίας, καθώς και της Ν.Δ. Γαλλίας.



“Μιλάμε για θερμοκρασίες ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία παρελθόντων ετών πρόκειται για τον πιο ισχυρό καύσωνα της τελευταίας δεκαετίας στις περιοχές αυτές. Επειδή Πορτογαλία και νότια Ισπανία  βρίσκονται πολύ κοντά στην Αλγερία και στο Μαρόκο, πολύ συχνά στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έχουμε έλευση θερμότερων αερίων μαζών. Ωστόσο οι φετινές είναι πολύ πιο θερμές σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια για αυτό έχουμε και τις εντυπωσιακά για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες. Μόνο στην Λισαβόνα που είναι παραθαλάσσια πόλη, το θερμόμετρο άγγιξε 44 με 45 βαθμούς ο υδράργυρος, ενώ στην ενδοχώρα σημειώθηκαν ακόμη υψηλότερες” λέει στο ΘΕΜΑ ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, εξηγώντας πως από τις τις θερμές μάζες της Βόρειας Αφρικής και τον υπερ-καύσωνα στην Ιβηρική Χερσόνησο, δεν δεν φαίνεται να επηρεάζεται η Ελλάδα έως τις 10 – 12 Αυγούστου.


ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα