Πέρασε με 153 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
«Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν και οι: Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης. Μόλις η Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα είπαν «ναι» ακούστηκαν γιουχαΐσματα.
Γιώργος Δημαράς και Αριστείδης Μπαλτάς ψήφισαν «ναι» με επιστολική ψήφο. «Όχι» ψήφισε με επιστολική ψήφο ο Κωνσταντίνος Κατσίκης.
Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας, οι δύο πρώην βουλευτές του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, ψήφισαν κατά συνείδηση. Ο κ. Ψαριανός επέλεξε το «παρών» και ο κ. Αμυράς ψήφισε «όχι».
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, έβγαλε ένα πανό στην Ολομέλεια και ψήφισε «όχι».
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τη Συμφωνία των Πρεσπών διήρκησε τρεις μέρες και σημαδεύτηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση και τις λεκτικές εξάρσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το κείμενο της Συμφωνίας όπως το έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση
Σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στο δημοσιότητα:
Το επίσημο όνομα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο είναι το συνταγματικό όνομα και χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Η ιθαγένεια είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η επίσημη γλώσσα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.
Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας. Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:
Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.
Όταν γίνεται αναφορά στο Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Όταν γίνεται αναφορά στο Δεύτερο Μέρος (σ.σ. πΓΔΜ), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)
Το Δεύτερο σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.