Uncategorized

Ευρωπαϊκός Τύπος: Η «ευλογία» του φυσικού αερίου για την Κύπρο και η Τουρκία!

Στις τελευταίες εξελίξεις από το πεδίο των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις ελπίδες που αυτή γεννά αναφέρεται ο ευρωπαϊκός Τύπος, με αφορμή το κοίτασμα – μαμούθ στον στόχο «Γλαύκος». Για «ευλογία» των κυπριακών φυσικών πόρων από την μια αλλά και στρατιωτικά παιχνίδια ισχύος από την Άγκυρα από την άλλη πλευρά κάνει λόγο η αυστριακή Wiener Ζeitung. Τα κοιτάσματα στην Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο την επανένωση, σημειώνει η Handelsblatt.


Ειδικότερα, η Wiener Ζeitung σε ανταπόκρισή της κάνει λόγο για «ευλογία» των κυπριακών φυσικών πόρων από την μια –έτσι είναι και ο τίτλος του άρθρου- αλλά και στρατιωτικά παιχνίδια ισχύος από την Άγκυρα από την άλλη πλευρά.

Η εφημερίδα αναφέρει: «Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στην οικονομία της Κύπρου, ενός μέλου της ΕΕ με μια οικονομία που στηριζόταν μέχρι τώρα κυρίως στον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και την γεωργία. Αντ´ αυτού προκαλεί πολιτικό πονοκέφαλο γιατί αναζωπυρώνει τις εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη του βόρειου τμήματος της Κύπρου, «που μόνο από αυτήν και καμία άλλη χώρα έχει αναγνωρισθεί ως ‚Toυρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου‘», ασκεί σκληρή κριτική στις έρευνες για το φυσικό αέριο που έχουν ξεκινήσει εδώ και 8 χρόνια, δυσχεραίνοντας την επίλυση του Κυπριακού και απαιτώντας τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πεδίων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως παρατηρεί η Wiener Zeitung, παρά τις έντονες επίσημες δηλώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις γεωτρήσεις, «τα ευρήματα φυσικού αερίου προσδίδουν μια νέα δυναμική στο Κυπριακό που παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο.

Σύμφωνα με τον Χούμπερτ Φάουστμαν, επικεφαλής του πολιτικού Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στη Λευκωσία «τα ευρήματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι ευλογία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι αυξάνεται η πίεση στη Λευκωσία να έρθει σε συμφωνία με το βόρειο τμήμα του νησιού, κάτι που μέχρι τώρα καθυστερούσε. Μια τέτοια συμφωνία χρειάζεται τώρα επειγόντως, τουλάχιστον για την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων».

Σε αντίθετη περίπτωση το χειρότερο σενάριο θα ήταν ακόμη και μια στρατιωτική διένεξη με την Τουρκία, παρατηρεί η εφημερίδα ενώ ο Γερμανός ειδικός υπογραμμίζει ότι έντονη είναι πλέον και η πίεση που ασκεί στη Λευκωσία η Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλουν να αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από την Κύπρο στα μέσα του επόμενου έτους.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο.


Όπως αναφέρει η Handelsblatt «αναστάτωση θα μπορούσε να προέλθει από ένα μεγάλο γείτονα της Κύπρου, ο οποίος αμφισβητεί την κυριότητα των φυσικών κοιτασμάτων. Η Τουρκία θέλει να έχει λόγο όταν στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνονται έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η διένεξη για το φυσικό αέριο θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Κύπρου: «Ήδη πριν από ένα χρόνο η Τουρκία είχε μπλοκάρει με πολλά πολεμικά πλοία το ιταλικό πλοίο γεωτρήσεων «Saipem 12.000», το οποίο κατά παραγγελία της Eni αναζητούσε φυσικό αέριο στις νότιες ακτές της Κύπρου. Οι Ιταλοί υπαναχώρησαν και μετά από λίγες μέρες αποχώρησαν. Ο θαλάσσιος αποκλεισμός έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η διαμάχη για το φυσικό αέριο. Η επανένωση της Κύπρου θα ήταν ένας τρόπος για να αποσοβηθούν οι εντάσεις για τους φυσικούς πόρους. Οι συνομιλίες για διευθέτηση της κρίσης διεκόπησαν όμως το καλοκαίρι του 2017, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής από τη βόρεια Κύπρο».

Πηγή:naftemporiki.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});