Γράφει ο Γιάννης Κορομηλάς
Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστή η μετακίνηση της ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, κάτι που θα εκτοξεύσει όχι μόνο την ΑΕΚ αλλά την ευρύτερη περιοχή. Ο Μάκης Αγγελόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του, προτού καταλήξει εκεί, είχαν επεξεργαστεί όλες τις πιθανές έδρες που θα μπορούσε να μετακομίσει η «Βασίλισσα». Από το κλειστό του Γαλατσιού, το γήπεδο τένις στο ΟΑΚΑ, το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, το κλειστό γήπεδο του Αμαρουσίου «Άγιος Θωμάς» , μέχρι και κατασκευή γηπέδου στο χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Πως κατέληξε η ΑΕΚ στα Α. Λιόσια; Γιατί να μην εγκατασταθεί στο κλειστό του Γαλατσίου, στο γήπεδο Τένις ή στο ποδηλατοδρόμιο; Γιατί σε ένα όχι σε ένα μικρότερο γήπεδο; Γιατί να μην παραμείνει ΟΑΚΑ;
Ας πιάσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ας δούμε τα δεδομένα…
Κλειστό του Γαλατσίου «Παλαί»
Ήταν η πρώτη σκέψη του Μάκη Αγγελόπουλο και των συνεργατών του. Η ΑΕΚ είχε αγωνιστεί για περίπου 2 χρόνια (2004-2006) σε αυτή την έδρα, που κτίστηκε το 2004 με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Με την έλευση του Μάκη Αγγελόπουλου έγινε μεγάλη προσπάθεια να μετακομίσει η «Βασίλισσα» στο Γαλάτσι. Για ένα ολόκληρο χρόνο η Ένωση βρισκόταν υπό διαπραγματεύσεις. Το καλοκαίρι του 2015, τότε ηφυπουργός αθλητισμού Σ. Κοντονής είχε δηλώσει: «Η ΑΕΚ μιλάει για επένδυση 2 εκατ. ευρώ και ακριβώς επειδή οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν πρέπει να αφήνουμε τα γυμναστήριά μας να ρημάζουν, οφείλουμε να συμπράξουμε με την ιδιωτική πρωτοβουλία», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Κοντονή που συμπλήρωσε: «Έχει συμφωνηθεί μία μέση λύση, που θα δίνει το γυμναστήριο το πρωί στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία της περιοχής και από το μεσημέρι και μετά θα στεγάζει τα τμήματα της ΑΕΚ»
Τα δεδομένα, βέβαια, άλλαξαν όπως και συμπεριφορές προς την ΑΕΚ που πάλεψε πάρα πολύ για να εγκατασταθεί σε ένα γήπεδο γνώριμο για την ΑΕΚ και τους ΑΕΚτζήδες. Προτιμήθηκε να δώσουν ένα κλειστό 6.000 θεατών για τηλεοπτικά προγράμματα παρά να το δώσουν στους κιτρινόμαυρους και να αξιοποιηθεί μία τέτοιου μεγέθους αθλητική εγκατάσταση. Πλην αυτών όμως, το κλειστό δίνεται και σε σχολικές ομάδες και στο «Παλαι» γίνονται τα σχολικά τουρνουά…
‘Εξω από το γήπεδο όπως μπορείτε να δείτε και στη παραπάνω φωτογραφία δεν έχει αφαιρεθεί το έμβλημα της ΑΕΚ.
Γήπεδο τένις
Το γήπεδο τένις ήταν ένα πλάνο που συζητήθηκε αρκετά και άρεσε στους υπευθύνους της ΑΕΚ. Ήταν όμως μία περίεργη περίπτωση με αρκετά συν αλλά και πλην. Οι χώροι του γηπέδου ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν από ιδιώτες. Ουσιαστικά οποιοσδήποτε μπορεί να νοικιάσει ένα από τα 9 γηπεδάκια (υπάρχουν 16 αλλά δεν δεν χρησιμοποιούνται όλα) με το αντίτιμο να είναι 15 ευρώ την ώρα (για τα μη μέλη) και 12 ευρώ την ώρα για τα μέλη. Η συνεννόηση, όμως, δεν γίνεται με την ομοσπονδία τένις ή κάποιον ανατεθειμένο αρμόδιο και αυτό είναι το πιο περίεργο, αλλά με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, το οποίο αξιοποιεί τους χώρους αλλά και το κεντρικό γήπεδο τένις (που φαίνεται πάνω στη φωτογραφία).
Η ΑΕΚ λοιπόν έψαξε διεξοδικά το θέμα και μάλιστα στις 27 Μαρτίου του 2017 ο Μάκης Αγγελόπουλος μαζί με τον υφυπουργό αθλητισμού, Γ. Βασιλείαδη επιθεώρησαν το γήπεδο και όλα έβαιναν καλώς. Ώσπου εμφανίστηκε η εξαφανισμένη Ομοσπονδία τένις, την επόμενη μέρα, να δηλώσει ότι έχει συμφωνηθεί με τον υφυπουργό αθλητισμού (!) να πραγματοποιηθούν δύο μεγάλα τουρνουά τένις μέσα στο 2018. Τα είδαμε και τα τουρνουά και πόσο ήθελε η πολιτεία να προχωρήσει το θέμα… Καθαρός εμπαιγμός και το θέμα έμεινε στάσιμο. Η ΚΑΕ ΑΕΚ ήταν λογικό να ψαχτεί για νέο χώρο…
Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ
Το επόμενο γήπεδο που βγήκε στο φως ήταν το κλειστό ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Αν το παρατηρήσει κανείς εξωτερικά έχει τρομερή ομοιότητα με το Βαλοντρόμ. Όλοι έχουμε περάσει κάποια στιγμή απ’ έξω και όλοι το έχουμε αντικρισει. Από την άλλη πλευρά, εσωτερικά είχε το πρόβλημα με τις εξέδρες που ήταν μακριά από το παρκέ, με τον Μάκη Αγγελόπουλο να είχε δεσμευτεί να διορθωθεί (και) αυτό με δικά του έξοδα, αυξάνοντας τη χωρητικότητα στις 10.000 θέσεις.
Πάλι όμως βρήκε εμπόδια. Το Athens Alive είναι ένα έργο που περιέπλεξε αρκετά τα πράγματα. Όπως τονίστηκε από την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας ήταν αρνητική να δοθεί το γήπεδο στην ΚΑΕ Παναθηναικός που ζήτησε το γήπεδο για εμπορικούς λόγους, ενώ υπήρχε παράλληλα και το ενδιαφέρον της ΑΕΚ: «Δηλώνουμε το σεβασμό μας σε όλα τα αθλήματα και σε όσους επιδιώκουν να καλλιεργήσουν οποιοδήποτε άθλημα, αλλά τυχόν ικανοποίηση αιτημάτων που αποτυπώνονται στην επιστολή της εταιρείας ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ προς την Διοίκηση του ΟΑΚΑ σε σχέση με το ποδηλατοδρόμιο, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο σκοπό που υπηρετεί η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών και η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και θα οδηγήσουν σε διάλυση των Εθνικών Ομάδων Ποδηλασίας και σε πλήρη καταστροφή και αφανισμό ενός αθλήματος που έχει χαρίσει τεράστιες συγκινήσεις στη χώρα μας.»
Με τόσο αρνητική την ομοσπονδία και γραφειοκρατικά θέματα να καθυστερούν την όλη υπόθεση, η ΑΕΚ που θέλει άμεσα γήπεδο παραιτήθηκε από αυτή την υπόθεση.
Κλειστό γήπεδο Αμαρουσίου «Άγιος Θωμάς»
Είναι κάτι που δεν βγήκε ποτέ προς τα έξω και ελάχιστοι ξέρουν. Στην ΑΕΚ ένα διάστημα υπήρχε και η ιδέα να εγκατασταθεί όλο το μπάσκετ στο κλειστο του «Αγίου Θωμά». Υπενθυμίζω πως αυτό το γήπεδο, ανήκει στο Μαρούσι, αλλά έχει δοθεί και στην ΚΑΕ ΑΕΚ για να καλύψει τις ανάγκες των ακαδημιών της.
Αυτή ιδέα δεν προχώρησε ποτέ. Δεν συμβαδίζει με την μεγάλη ιδέα της ΑΕΚ και τον κόσμο της να αγωνίζεται σε ένα γήπεδο τόσο μικρό (χωράει 1.350 θεατές). Αν και είναι πανέμορφο δεν θα ικανοποιούσε σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των οπαδών της ΑΕΚ.
Νέα Φιλαδέλφεια
Πολλά ακούστηκαν για νέο κλειστό γήπεδο στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ας μιλήσουμε όμως με δεδομένα. Το Γ. Μόσχος ήταν ακριβώς στο Ν. Γκούμας, δηλαδή υπήρχε χώρος για ένα μικρό γήπεδο μπάσκετ. Με την «Αγιά Σοφιά» δεν υπάρχει ούτε χώρος για το παρκέ! Είναι ένα γήπεδο που είναι οριακά στα επιτρεπόμενα όρια και δεν υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία ενός κλειστού.
Η ΚΑΕ ΑΕΚ ψάχτηκε πολύ καιρό για χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, έστω και μακριά από την “Αγιά Σοφιά”, για κενά οικόπεδα και χώρους μεγάλους που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου. Χώροι όμως δεν υπάρχουν και όσοι, ελάχιστοι, υπάρχουν ο τίτλος ιδιοκτησίας τους είναι τόσο μπερδεμένος, που θα χρειαζόταν πολλά χρόνια ώστε να καθαρίσει το ζήτημα και να μπορέσει η ΑΕΚ να προχωρήσει την ανέργεση του κλειστού.
Κλειστό γήπεδο Πάλης
Με όλα τα παραπάνω να μην προχωράνε και στην ΑΕΚ να καίγονται για νέο γήπεδο (θα εξηγήσω παρακάτω γιατί τόσο πολύ τους νοιάζει στην Ένωση) το κλειστό πάλης που εμφανίστηκε στον ορίζοντα ήταν μονόδρομος. Είναι σχεδόν έτοιμο γήπεδο, αφού χρησιμοποιείτε κάθε χρόνο για αγώνες πολεμικών τεχνών και θέλει μόνο 4-6 μήνες για την ανακαίνιση του. Ουσιαστικά η ΑΕΚ από τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται σε νέο γήπεδο! Δεν μετακομίζει βέβαια, χωρίς πλάνο. Ο Μάκης Αγγελόπουλος θα αναλάβει τα έργα του γηπέδου. Την τοποθέτηση επιπλέον κερκίδων, που θα φθάσουν τη χωρητικότητα στις 10.000 θέσεις, καφετέριες, εμπορικό χωριό, 2 κλειστά προπονητήρια που θα είναι και για τη χρήση αγώνων για τις ακαδημίες.
Δίνει όραμα στην μπασκετική ΑΕΚ και αυτή η «οδός» του κλειστού πάλης φαίνεται να είναι πιο κοντά. Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γ. Βασιλείαδης, δίνει χέρι βοηθείας για να μπει η ΑΕΚ στο νέο της γηπέδου και λίγο πριν τις εκλογές λύνει τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα υπάρχουν.
Ο τρόπος μετάβασης στο γήπεδο είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει όχι μόνο τους οπαδούς της ΑΕΚ αλλά και την ίδια τη ΚΑΕ. Ακόμα και εκεί γίνεται προσπάθεια να δοθεί λύση. Η πλευρά του υπουργείου μεταφορών δεσμεύεται για τη κατασκευή σταθμού του προαστιακού στην έξοδο 5 της Αττικής οδού άλλα και ειδικές λεωφορειακές γραμμές που θα ξεκινάνε από όλα τα σημεία της Αθήνας και θα καταλήγουν στο κλειστό.
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΟΑΚΑ;
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί να μην παραμείνουμε στο ΟΑΚΑ; Η απάντηση αν και απλή είναι πολύ σύνθετη. Η ΑΕΚ χρησιμοποιεί τα δύο προπονητικά του ΟΑΚΑ και όχι την κεντρική αρένα που χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός. Παρά μόνο μία μέρα πριν τον εντός έδρας αγώνα και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ουσιαστικά φιλοξενούμενη στην έδρα της, παρόλο που πληρώνει υψηλό ενοίκιο και όλα στην ώρα τους. Για ποιο λόγο να παραμένει σε ένα τόσο «ψυχρό» γήπεδο, ενώ έχει την δυνατότητα να φτιάξει ένα «κιτρινόμαυρο» χωριό στα Λιόσια; Με την μετακόμιση της στα Λιόσια, η ΑΕΚ θα αλλάξει επίπεδο…