Uncategorized

THE WALL STREET JOURNAL: Τη χρήση περισσότερων βάσεων στην Ελλάδα θέλει ο στρατός των ΗΠΑ

«Ο στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να διευρύνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων εδώ, σηματοδοτώντας μια πιθανή κίνηση προς την Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία». Αυτό γράφει η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» επικαλούμενη αξιωματούχους των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών είναι και ο στρατηγός Τζο Ντάνφορντ, πρόεδρος των αρχηγών του Διακλαδικού Επιτελείου που πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την Ελλάδα.
Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θέλουν περισσότερες αεροπορικές και ναυτικές βάσεις στην Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που είναι πασιφανές σε όλους ότι είναι ο σημαιοφόρους τους στην περιοχή, είναι έτοιμη να παραχωρήσει περισσότερη «γην και ύδωρ» εμπλέκοντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια προκειμένου η αστική τάξη της Ελλάδας να αποκομίσει οφέλη από το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγεια και στα Βαλκάνια.
«Υπάρχουν και γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική για το στρατό των ΗΠΑ» αναφέρουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στη «Wall Street Journal», ενώ ο Τζ. Ντάνφορντ ανέφερε πως «η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι πολύ σημαντικές». Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις εκ μέρους του αμερικανικού στρατού γίνονται από το στρατηγό Κ. Σκαπαρότι που είναι ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για τη μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού.
Πάντως ο στρατηγός Τζ. Ντάνφορντ δηλώνει ότι η επέκταση των δραστηριοτήτων του αμερικανικού στρατού στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον της Τουρκίας. Ισχυρίζεται πως «οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν έχουν στόχο να είναι σε βάρος της Τουρκίας».
Στις αρχές Σεπτέμβρη ο Τζ. Ντάνφορντ είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», ο Τζ. Ντάνφορντ είχε πει σε Αμερικανούς δημοσιογράφους ότι «οι Έλληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ» και πως ο Έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι «θα ήταν πρόθυμοι να το εξετάσουν αυτό και εγώ σίγουρα ενθουσιάστηκα με αυτήν τη δυνατότητα», προσθέτοντας ότι η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (EUCOM) και το αμερικανικό ΥΠΕΞ «θα συνεργαστούν με τα ελληνικά υπουργεία για να συνεχίσουν αυτές τις συνομιλίες».
«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία και εξετάσετε πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε ο Ντάνφορντ, αναδεικνύοντας στους Αμερικανούς δημοσιογράφους τη σημασία της Ελλάδας για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην ευρύτερη ζώνη.
ΠΗΓΗ: 902.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({

google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,

enable_page_level_ads: true

});