Uncategorized

Με Σολτς και Μοσκοβισί συναντήθηκε ο Ευ. Τσακαλώτος – Δεν έγινε αναφορά στις συντάξεις

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, συναντήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ο Ευ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την επίτευξη του «ματωμένου» πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως όχι μόνο θα επιτευχθεί το 3,5% αλλά θα υπάρξει και υπερπλεόνασμα από το γονάτισμα του λαού που θα αξιοποιηθεί για κίνητρα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους κατά κύριο λόγο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Τσακαλώτος ανάφερε πως θα «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5%» και ότι «το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς».
Ο Έλληνας υπουργός δεν έκανε ευθεία αναφορά στο μέτρο της μείωσης των συντάξεων αλλά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξέφρασε «την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022».
Στο θέμα των συντάξεων ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε συνέντευξη στο «newpost.gr» και επανέλαβε τα όσα υποστήριξε στη ΔΕΘ ο Αλέξη Τσίπρας. Δήλωσε ότι «κατά τη δική μας άποψη, η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022». Πρόσθεσε ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης «τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί μονομερώς. 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});