Uncategorized

Η Αβάνα «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις που σχεδιάζουν να επιβάλλουν στη χώρα οι ΗΠΑ μια μάταιη απόπειρα να εξαναγκαστεί η Αβάνα να αλλάξει πολιτική, προβλέποντας ότι το μοναδικό αποτέλεσμά της θα είναι να απομονωθεί περαιτέρω η Ουάσιγκτον σε διεθνές επίπεδο.
Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε την Πέμπτη ότι πάνω από είκοσι εταιρείες της Κούβας, οι οποίες συνδέονται με τον στρατό ή την υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης της νήσου, θα προστεθούν στις 100 και πλέον με τις οποίες απαγορεύεται στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται ή να γίνονται πελάτες τους. 
Ο Μπόλτον περιέγραψε τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την υιοθέτηση ακόμη πιο σκληρής στάσης έναντι της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, τοποθετούμενος στο Μαϊάμι -την σφηκοφωλιά των Κουβανών αντεπαναστατών- μόλις λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Ο Μπόλτον έκανε αυτή την ανακοίνωση μόλις μία ώρα αφού 189 κράτη-μέλη του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση με απόφασή τους να τερματιστεί το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα. Η Ουάσιγκτον προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να τροποποιηθεί το κείμενο της απόφασης. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταψήφισαν το κείμενο της απόφασης.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτά τα μέτρα, τα οποία θα πλήξουν την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς θα προστεθούν στις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού», τόνισε ο Κάρλος Φερνάντες δε Κόσιο, ο επικεφαλής της διεύθυνσης που είναι αρμόδια για τις ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αβάνα.
«Θα αποτύχουν», επέμεινε ο ίδιος. «Δεν θα κάμψουν τη θέληση των Κουβανών», διαβεβαίωσε.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({

google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,

enable_page_level_ads: true

});

Ο Μπόλτον τόνισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα εξετάσει εάν και κατά πόσον θα επιτρέψει σε Αμερικανούς πολίτες, περιουσιακά στοιχεία των οποίων είχαν δημευθεί στην πορεία των ετών από τις αρχές της Αβάνας, να μηνύουν ξένες εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ακίνητα στο νησί, κάτι που απαιτούν εδώ και χρόνια οι πιο σκληροπυρηνικοί αντεπαναστάτες.
Το μέτρο αυτό αποτελούσε μέρος του νόμου Χελμς – Μπάρτον (1996), με τον οποίο οι κυρώσεις σε βάρος της Κούβας έγιναν νόμος του κράτους στις ΗΠΑ.
Ο Φερνάντες δε Κόσιο τόνισε ότι ένα τέτοιο μέτρο, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα απομονώσει περαιτέρω τις ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα άνθρωποι που εγκατέλειψαν την Κούβα ή ιδιοκτησίες στην Κούβα να επιστρέψουν και να τις διεκδικήσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({

google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,

enable_page_level_ads: true

});