Αν και η Άγκυρα δεν έχει σκοπό να εμποδίσει την γεώτρηση της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εντούτοις θέλει να δείξει ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις. Για αυτό έβγαλε από το πρωί της Τρίτης το ερευνητικό σκάφος Barbaros το οποίο πλέει εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ. Συνοδεύεται μάλιστα από τέσσερα πολεμικά πλοία, δείγμα της απόφασής τους να αναδείξουν τον ρόλο τους στην περιοχή. Ο Ερντογάν έχει πει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Επειδή δεν μπορεί να τα βάλει με τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούν εμπόδια στις έρευνες που γίνονται στο οικόπεδο 10, επιλέγει να μεταφέρει την ένταση στο οικόπεδο 4. Αν και η πλεύση του τουρκικού ερευνητικού γίνεται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, ουσιαστικά στο λεγόμενο τριεθνές, εκεί που ενώνεται η κυπριακή, η ελληνική και η αιγυπτιακή ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι επικρατεί προβληματισμός.
Η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» παρακολουθεί διακριτικά το Barbaros ενώ στο οικόπεδο 10 όπου έχει ξεκινήσει η γεώτρηση, βρίσκεται αμερικανικό αντιτορπιλικό.
Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα τραβήξει το σχοινί η Άγκυρα καθώς αν βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή με την προσπάθεια δημιουργίας θερμού επεισοδίου, θα προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.
Η Άγκυρα πάντως επιμένει καθώς δείχνει στριμωγμένη και απομονωμένη. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας στο κανάλι NTV, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου αγωγού “Τουρκικό Ρεύμα” στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. “Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού λαού. Οι έρευνές μας στις περιοχές που μας έχει εξουσιοδοτήσει η ΤΔΒΚ συνεχίζονται. Την περασμένη βδομάδα ο ‘Πορθητής’ μας ξεκίνησε γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Δεν έχουμε βλέψεις στις πηγές κανενός”, υποστήριξε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα, μέσω των ενεργειών αυτών και με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιδιώκει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου. Επιδιώκει δηλαδή τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών έτσι ώστε να μπορεί να επικαλείται ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και να παρεμβαίνει όποτε θέλει.
Πηγή: in.gr
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});