Uncategorized

Σε θέσεις μάχης τα κόμματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Στη Βουλή μεταφέρεται από αύριο Δευτέρα η αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία υπογράφθηκε από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018 κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας για τη συζήτησή του αναμένεται να διευκρινιστούν στη Διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα στις 12.00 το μεσημέρι.

Παράλληλα στις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας θα συγκληθεί η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου. Η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Εν όψει της συζήτησης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής «πατριωτικό καθήκον» την κύρωση της Συμφωνίας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα» για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διγλωσσία και για επικίνδυνο παιχνίδι «με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το Σάββατο από την Κρήτη ότι «θα βρεθούμε απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σε σύντομο χαιρετισμό του έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ. στις Μοίρες ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κακή» τη Συμφωνία και πρόσθεσε ότι το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία στην Κρήτη, με δεδομένο ότι στις αρχές του 20ου αιώνα Κρητικοί πολέμησαν στη Μακεδονία. «Να σας πω ότι και ο παππούς μου Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εθελοντής και πολέμησε σε Μπιζάνι και Σιάτιστα. Κάποιοι συμπολεμιστές του δεν γύρισαν ποτέ. Τη μνήμη τους τιμούμε και την ιστορία τους θυμόμαστε» είπε.

«19 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είμαστε κατά της Συμφωνίας και από αύριο που αρχίζουν οι διαδικασίες στη Βουλή οι αναστατώσεις που υπήρχαν θα σταματήσουν» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ αν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος λάβει την απόφαση να υπερψηφίσει τη Συμφωνία παρέπεμψε στη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι θα υπάρξουν συνέπειες».

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για «τον ρόλο που έχει αναλάβει στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών» εξαπέλυσε χθες και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας τον λαό να «γυρίσει την πλάτη σε όλους εκείνους που θέλουν την Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ».

Διχασμένο εμφανίζεται στο μεταξύ το Ποτάμι, με τους βουλευτές του κόμματος Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, που έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας να δηλώνουν χθες «την απόλυτη διαφωνία» τους «με την περίεργη, επαμφοτερίζουσα και αλλοπρόσαλλη αυτή στάση του κόμματος» διαβλέποντας μάλιστα τη διάλυσή του.

«Ανεξαρτήτως Συμφωνιών Πρεσπών, Σπετσών, Λειψών ή Ψαρρών. Και επειδή το Ποτάμι ταλαντεύεται και κάνει ασκήσεις Ισαποστακισμού, στάση απαράδεκτη αυτή την ώρα. Και επειδή το Ποτάμι εμφανίζεται παραπλέον προς τους ΤσιπροΠολάκηδες μπορούμε να συνάγουμε ότι το Ποτάμι δεν επιλέγει μια καθαρή στάση και διαλύεται» έγραψαν σε ανάρτησή τους.

«Εθνικό έγκλημα» χαρακτήρισε την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. «Ελπίζω να αντιληφθούν ότι αυτή η Συμφωνία που πάει να περάσει είναι αντισυνταγματική» και «εθνικά επιζήμια» ανέφερε.

Ακόμη και να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ο λαός θα την ακυρώσει, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα. «Η ώρα της ιστορικής ευθύνης έφθασε για τους τριακόσιους βουλευτές. Η ελληνική Βουλή καλείται άρον- άρον να κυρώσει την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών» σημείωσε ζητώντας «την ύστατη ώρα να ληφθεί απόφαση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την καταγγελία της Συμφωνίας».

Πηγή:naftemporiki.gr

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});