Αναλυτικά η Συνέντευξη του Σταύρου Αδαμίδη στην «Ωρα των Σπορ»:
-Οι «Αδαμίδηδες» χρεωκόπησαν την ΑΕΚ;
«Έφυγα τον Φλεβάρη του 2012. Τότε η ΑΕΚ ήταν δεύτερη στην βαθμολογία, κυπελλούχος και έχασε τελικά τα προκριματικά του Champions League στο τελευταίο ματς των Play Offs με τον Παναθηναϊκό. Παίρνεις τους ισολογισμούς του 2010, που είναι ελεγμένοι από ορκωτούς λογιστές και αποτελούν δημόσια έγγραφα και βλέπεις πως το 2010 η ΑΕΚ είχε συνολικές υποχρεώσεις 61 εκατομμύρια και το 2012 όταν έφυγα, αναφέρεται πως ήταν 40 εκατομμύρια. Είχαμε λοιπόν 20 εκατομμύρια μείωση των υποχρεώσεων, ένα κύπελλο μετά από εννιά χρόνια και δραστική μείωση και του κόστους της ομάδας. Μέχρι το 2010 οι υποχρεώσεις κάθε χρόνο αυξάνονταν».
-Άρα ευθύνονται οι προηγούμενοι;
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
«Όχι, αυτό δεν είναι μομφή για άλλες διοικήσεις. Αυτές οι διοικήσεις βρέθηκαν σε περιόδους γενικά καλύτερες οικονομικά και φυσικά αν είχαν πετύχει και την συμμετοχή στο Champions League το 2005 και το 2008 θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ήταν και θέμα της Παράγκας. Που κυνηγούσε συνεχώς την ΑΕΚ, διαχρονικά. Έτσι χάθηκε το Champions League το 2005 και το 2008. Και όταν μιλάμε για Παράγκα μιλάμε για ένα πολύπλοκο σχήμα ποδοσφαιρικής διαπλοκής που συμπεριλάμβανε στελέχη της ΕΠΟ, διαιτητές, παρατηρητές, την αθλητική δικαιοσύνη κ όλα τα ποδοσφαιρικά δικαιοδοτικά όργανα. Ένα σχήμα που επηρέαζε όλες τις ποδοσφαιρικές κατηγορίες κ όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις».
-Αφού λοιπόν παρουσίαζε η διοίκηση σου θετικό έργο, γιατί αποχώρησες;
«Προσπάθησα πάρα πολύ να βρω διάδοχη κατάσταση. Ήταν δύσκολη εποχή. Η χρηματοδότηση της ΠΑΕ ήταν δύσκολη γιατί οι τότε μέτοχοι είχαν τότε μεγάλες υποχρεώσεις και στην χρηματοδότηση των δικών τους επιχειρήσεων. Μειώθηκαν τα εμπορικά έσοδα, διπλασιάσθηκε εν μια νυκτί ο φορολογικός συντελέστης των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών! Μειώθηκαν τα εισιτήρια, εμφανίστηκε η γενικότερη οικονομική κρίση. Συνδυασμός γεγονότων που δεν μας άφησαν να πιάσουμε τους οικονομικούς μας στόχους που ήταν ακόμα πιο δραστικοί από αυτούς που πετύχαμε. Πίστευα πως ίσως με την αποχώρηση μου, να κινούταν και μια διαδικασία μέσα από την οποία θα βρισκόταν κάποια λύση».
-Ακολούθησαν δικαστικές περιπέτειες για σένα, όπως είναι γνωστό. Τι έγινε με αυτά;
«Στις δύο μεγάλες ποινικές υποθέσεις που είχαμε, για το Άρθρο 44 και για τις φορολογικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ την διετία 2010-2012, αθωώθηκα. Το δικαστήριο έκρινε αφού ελέγχθηκε όλο το ιστορικό καταβολών πως σε αυτό το διάστημα πληρώθηκαν στο Δημόσιο πάνω από 9 εκατομμύρια. Που είναι ρεκόρ καταβολών στο Δημόσιο από διοίκηση της ΑΕΚ. Επίσης δέχθηκε το δικαστήριο, πως από τα 9 εκατομμύρια, τα 5 εκατομμύρια, ήταν καταβολές για υποχρεώσεις προηγούμενων διοικήσεων. Για το ποσό που κατηγορούμασταν, έκρινε το δικαστήριο πως αν είχαμε να πληρώσουμε μόνο τις δικές μας υποχρεώσεις, θα τις είχαμε υπερκαλύψει».
-Την ίδια περίοδο πάντως, άλλαξαν και όλα στην ΑΕΚ, με την έλευση του Δ. Μελισσανίδη…
«Τον είχα χαρακτηρίσει ως Ενωσίτη επικρατείας και ακόμα και σήμερα έχω την ίδια άποψη. Αγαπάει πολύ την ΑΕΚ, είναι πολύ ισχυρός, έχει γνώση του ποδοσφαίρου και πάντα ήταν κρυφή μας ελπίδα, πως κάποια στιγμή θα ασχολούταν και πάλι. Όπως κι έγινε. Με την είσοδο στο νέο γήπεδο ο Μελισσανίδης μαζί με τον Λουκά Μπάρλο και τους ιδρυτές της ΑΕΚ, θα αποτελούν πλέον τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στα 100 χρόνια περίπου ιστορίας της. Όλοι όσοι πέρασαν, η μετοχική ομάδα του 2004 ειδικότερα, Παππάς, Χατζηιωάννου, Νοτιάς, Κανελλόπουλος, Γκούμας, αποτελούν κεφάλαιο για την ΑΕΚ. Όπως άλλοι αργότερα όπως ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο Γιάννης Σαραντίτης, ο Χάρης Κουτάς κ ο Γρηγόρης Σαράντης. Οι μέτοχοι του 2004 πρόσφεραν πολλά ανιδιοτελώς, όλοι είχαν καλές, αγνές προθέσεις. Ειδικά ο Παππάς και ο Νοτιάς έβαλαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΑΕΚ και τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η διοίκηση μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ… Είναι εύκολο να κατηγορείς, αλλά αν δεν το έχεις ζήσει δεν μπορείς να καταλάβεις τη δυσκολία. Και ειδικά σε μια ομάδα σαν την δική μας, που παραδοσιακά διώκεται από παντού. Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που προανέφερα έστω και συμβολικά μπορούσαν να στοιχηθούν πίσω από τον Μελισσανίδη, η ΑΕΚ παραγοντικά θα ήταν αχτύπητη».
-Την σημερινή φιλοσοφία της διοίκησης στην οικονομική διαχείριση, πως την κρίνεις;
«Είχα πει από το 2010 πως η ΑΕΚ θα έπρεπε να σταματήσει τα μεγάλα ανοίγματα και να ζει από τα δικά της έσοδα. Τότε δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για να γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό. Από την στιγμή που το λέει και το κάνει τώρα ο Δ. Μελισσανίδης με επιτυχία, όποιος έχει μυαλό καταλαβαίνει πως αυτό είναι το σωστό δόγμα. Χαίρομαι που ο Δ. Μελισσανίδης ασπάζεται την ίδια φιλοσοφία. Κατανοητή η ανάγκη του κόσμου, βάλε δύο εκατομμύρια παραπάνω να πάρουμε τον τάδε παίκτη, αλλά η σφιχτή μετρημένη οικονομική πολιτική, είναι αυτή τη στιγμή ιδανική κι απόλυτα απαραίτητη στην ΑΕΚ… Θα προτιμούσα σίγουρα να είχε υπάρξει μια καλύτερη πρόοδος στο σκάουτινγκ ή στην παραγωγή ποδοσφαιριστών από τις Ακαδημίες, αλλά πιστεύω πολύ σε αυτούς που τρέχουν το project τώρα και ευελπιστώ σε καλύτερα αποτελέσματα λίαν συντόμως».
-Τα οικονομικά ανοίγματα των βασικών ανταγωνιστών, δεν δημιουργούν πίεση όμως;
«Κάνεις αυτό που κάνει η ΑΕΚ. Προσπαθείς να φτιάξεις την καλύτερη δυνατή ομάδα και να είσαι μέσα στα κέντρα αποφάσεων για να μη μπορούν να σε πειράξουν. Η συμμετοχή της ΑΕΚ στην ανατροπή στην ΕΠΟ, ήταν κάτι με τεράστια σημασία. ΕΠΟ σημαίνει διαιτησία. Και χωρίς αμερόληπτη διαιτησία, δεν πας πουθενά. Όπως μου είχε πει και ο Μελισσανίδης την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε το 2010, το 50-50 δεν το ζητάς, το απαιτείς και το επιβάλλεις».
– Στο θέμα του γηπέδου, είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες κι από την δική σας διοίκηση …
«Η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν μια προσπάθεια που την ξεκινήσαμε εμείς το 2010. Μετά βέβαια από αυτά που είχαν γίνει με επίκεντρο την Ερασιτεχνική το 2005 και για κάποια διάστημα είχαν παγώσει τελείως το ζήτημα της Φιλαδέλφειας. Ήμασταν η πρώτη διοίκηση που ανοίξαμε πάλι το θέμα και σε συνεργασία με τον Γιάννη Σγουρό ανοίξαμε και το θέμα της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια. Τα 19 εκατομμύρια αναγράφονται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας από τότε και πρέπει να πούμε πως το έκανε προς τιμήν του ο Γιάννης Σγουρός. Όπως σημαντικά βοήθησε και ο Γιάννης ο Βούρος τότε. Νιώθω δικαιωμένος που πιστέψαμε ξανά τότε στην ιδέα της Νέας Φιλαδέλφειας και κάτι κάναμε κι εμείς σε αυτή την κατεύθυνση».
-Τις σημερινές εξελίξεις πως τις κρίνεις;
«Φυσικά χωρίς την μετέπειτα εμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει τίποτε. Με το γήπεδο η ΑΕΚ θα γίνει πανίσχυρη. Οικονομικά ανεξάρτητη, δυναμώνει η Ερασιτεχνική. Πλέον μπαίνει ασφάλεια ως προς την οικονομική της ευρωστία κι αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Μελισσανίδη. Θα έχει δικό της γήπεδο καινούργιο, πολύ καλό προπονητικό κέντρο και πρέπει να αναφέρουμε εδώ την μεγάλη συνεισφορά του Νίκου του Νοτιά, για να έρθει τώρα ο Δημήτρης Μελισσανίδης και να το κάνει το καλύτερο ίσως στην Ελλάδα. Η ΑΕΚ δεν θα έχει τίποτα να φοβηθεί πλέον».
– Αναφέρθηκες και στα Σπάτα …
«Τα Σπάτα έχουν μεγάλη σημασία. Την πρώτη φορά που πήγα σαν πρόεδρος στους Θρακομακεδόνες, τρόμαξα. Ήταν απαράδεκτο να δουλεύει εκεί η ΑΕΚ, το 2010. Θυμάμαι πήρα τον Νίκο Νοτιά αμέσως μετά την πρώτη μου επίσκεψη εκεί και του είπα πως το προπονητικό έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα και προς τιμήν του το τελείωσε μέσα σε ένα επτάμηνο… Το λέω πάλι, αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν πολλά χρήματα. Και πολλά που τα είχαν ανάγκη και για τις δικές τους επιχειρήσεις, σε μια περίοδο δύσκολη γι’ αυτούς. Δυστυχώς, πετύχαμε μεν οικονομικούς στόχους, αλλά όχι ως εκεί που θέλαμε. Από το 2011 ξέραμε πως η χρηματοδότηση από τους μετόχους θα ήταν πολύ δύσκολη. Συνεχίσαμε να μειώνουμε δαπάνες και κόστος, αλλά δεν μπορέσαμε να το φέρουμε ως εκεί που θέλαμε».
– Πάμε λίγο πίσω. Είχατε δεχθεί μεγάλη κριτική για τις υποθέσεις με υποψήφιους επενδυτές…
«Ήμασταν ανοιχτοί σε κάθε πρόταση και είχαμε την υποχρέωση να τις εξετάσουμε όλες. Έπρεπε να το ψάχνουμε μέχρι τέλους. Και με Ξενιάδη και με Petit Chateu. Συζητούσαμε μέχρι να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβαινε. Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις σταματήσαμε τις συζητήσεις πολύ νωρίς αφού καταλάβαμε ότι στερούνταν στοιχειώδους σοβαρότητας. Ο μόνος άνθρωπος που έδειξε σοβαρό ενδιαφέρον, με οικονομική επιφάνεια και γνωστός στο χώρο της ναυτιλίας, ήταν ο Βιντιάδης. Ασχολήθηκε και ξόδεψε χρήματα για τον ενδελεχή έλεγχο της ΠΑΕ. Ήμουν εκτός ΠΑΕ, αλλά παρακολουθούσα από κοντά την υπόθεση, γιατί η βιωσιμότητα της ΠΑΕ, εκτός των άλλων με ενδιέφερε και προσωπικά. Αν θες υπήρχε και δικό μου εγωιστικό ενδιαφέρον. Την τελευταία επταετία με τις υποθέσεις που μου έμειναν από την ΑΕΚ, έχω τραβήξει Γολγοθά. Ο Βιντιάδης το δούλεψε πολύ σοβαρά, λοιδορήθηκε χωρίς λόγο, δεν μπόρεσε να βρει συμπαίκτες και τελικά αποτραβήχτηκε… Πάντως ξέρω ότι η οικογένεια Βιντιάδη δηλώνει παρών κάθε Κυριακή στο γήπεδο».
Υπήρχε τελικά λύση για την ΑΕΚ, πέρα από την Γ΄Εθνική;
«Παρότι ο υποβιβασμός στην Γ’ Εθνική, εμένα μου δημιούργησε τεράστια προβλήματα και σε όλους όσοι είχαν διοικητικές θέσεις, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά μόνο με την προϋπόθεση πως θα ενεργοποιούσε τον Δ. Μελισσανίδη. Όχι γενικώς ή με κάποιον άσχετο. Ειδικά με τον Μελισσανίδη. Μάλιστα είχαμε μιλήσει τότε για το τι μέλλει γενέσθαι. Όταν έμαθα από τον ίδιο πως θα έμπαινε μπροστά, δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία για το τι έπρεπε να γίνει. Ήταν υποχρέωση όλων να στοιχηθούν πίσω του. Τίποτε άλλο. Και αυτό έγινε».
-Πόσο χάλια ήταν τα οικονομικά δηλαδή τότε;
«Είναι τα μεγέθη που είπαμε και στην αρχή, παρά την μείωση από το 2010 και μετά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Δεν ήταν μόνο αυτές οι οικονομικές υποχρεώσεις. Υπήρχαν πάντα και οι υποχρεώσεις-φαντάσματα. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Όταν πήγα το 2010 στην ΑΕΚ, νόμιζα πως είχε αποπληρωθεί ο Φερέρ. Από το 2010 μέχρι το 2011, ο Νίκος Νοτιάς μέσω εγγυητικών, έδωσε άλλο 1,5 εκατομμύριο για τον Φερέρ. Η ΑΕΚ ήταν γεμάτη… θαμμένους σκελετούς. Δεν είδα ποτέ στην ζωή μου τον Χουανφράν, αλλά στην δική μας περίοδο, του πληρώσαμε 700 χιλιάδες. Το λέω ξανά, δεν είναι θέμα να αποδώσεις μομφή. Πολλές φορές η μετακύληση υποχρεώσεων ήταν αναγκαστική για κάποια διοίκηση. Κι εμείς το κάναμε. Αλλά μετά από ένα σημείο, δεν οδηγούσε πουθενά, η κατάσταση ήταν τελείως αδιέξοδη και έπρεπε να δοθεί μια κάθετη, καθαρή λύση. Και στο λέω ξανά, πως όλους μας, εμένα, τον Νικολαΐδη, τον Θανόπουλο, ήταν κάτι που στρεφόταν ενάντια στο προσωπικό μας συμφέρον. Αλλά δεν βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να γίνει».
-Χάθηκε εξαιτίας σου ο Μανωλάς; Εννοώ την μη τήρηση της συμφωνίας για ανανέωση του συμβολαίου του
«Τον κάναμε επαγγελματία με αυξημένες αποδοχές. Είχαμε συμφωνήσει την ανανέωση. Αλλά οι πιέσεις που δεχόμασταν από το ποδοσφαιρικό τμήμα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές ήταν αφόρητες και δεν μπορούσαμε να δώσουμε στον Κώστα το συμφωνημένο μπόνους της ανανέωσης, ενώ οι υποχρεώσεις ήταν πολλές. Προσπάθησε η διοίκηση του Ανδρέα Δημητρέλου να τον πουλήσει, χωρίς να τα καταφέρει και μετά έγινε ό,τι έγινε… Βεβαίως με τα όσα ακολούθησαν δεν είχε και ιδιαίτερο νόημα τελικά αφού όλα τα επαγγελματικά συμβόλαια λύθηκαν αυτόματα με τον υποβιβασμό της ομάδας. Θα μπορούσε μόνο να είχε πωληθεί ίσως, αλλά και πάλι στην φάση που ήταν τότε, όχι στα οικονομικά μεγέθη που έπιασε μετά. Καμιά σχέση».
– Έμμεσα έστω, έχεις την ευθύνη που ο Τζιμπούρ πήγε ως ελεύθερος στον ΟΣΦΠ;
«Ο Αδαμίδης και μπορείτε να ρωτήσετε και τον τότε μάνατζερ του τον Γιάννη Λυπημένο, είχε συμφωνήσει με τον Τζιμπούρ για ανανέωση δυο φορές. Και τις δύο φορές τελευταία στιγμή άλλαξε τις οικονομικές του απαιτήσεις. Είχαμε συμφωνήσει την πρώτη φορά, ήρθε και μας είπε πως ήθελε την αναπροσαρμογή άμεσα κι όχι από την επόμενη, που είχαμε πει. Το δεχτήκαμε και μετά στην δεύτερη συνάντηση για υπογραφές, είπε πως ήθελε τα χρήματα που έπαιρνε ο Μιραλάς στον ΟΣΦΠ… Είχε ένα επεισόδιο με τον προπονητή, τον Χιμένεθ, ο Μανόλο ήρθε στο γραφείο μου και είπε ή εγώ ή αυτός, αποφασίστε. Παρότι μετά διαψεύστηκε, η ίδια ήταν και η γνώμη του υπόλοιπου ποδοσφαιρικού τμήματος. Του οφείλαμε και χρήματα από την προηγούμενη σεζόν, πριν αναλάβω εγώ. Του είπαμε να λύσουμε το συμβόλαιο και να υπογράψει όρο να μην πάει σε άλλη ελληνική ομάδα. Η απάντηση του ήταν πως αν επιμέναμε σε αυτό, τότε θα πήγαινε δικαστικά για τα οφειλόμενα και η νομοθεσία εκείνη την εποχή πρόβλεπε πως αν δικαιωνόταν, θα έπρεπε να πληρωθεί εις διπλούν την οφειλή. Μας είπε τότε πως μιλούσε με γερμανική ομάδα. Αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε επιλογές. Πάντως από άποψη ισορροπιών μέσα στα αποδυτήρια, η παρουσία του Τζιμπούρ δεν ήταν πλέον θετική. Δεν είμαι σίγουρος αν θα είχαμε πάρει το Κύπελλο το 2011 αν δεν είχαμε τόσο δεμένα και μονιασμένα αποδυτήρια».
-Έφερες τον Μανόλο Χιμένεθ. Τελικά μαζί με Μπάγεβιτς, έγινε ο μόνος προπονητής που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα επί επαγγελματικού ποδοσφαίρου με την ΑΕΚ.
«Δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου, αλλά είναι ικανότατος προπονητής. Είναι πολύ καλός στην διαχείριση της ψυχολογίας, όταν βέβαια είναι και η δική του σε καλό επίπεδο. Είναι φίλος μου. Πολύ καλός στην προετοιμασία της ομάδας πριν από κάθε αγώνα. Νομίζω πως όντως έχει αγαπήσει την ΑΕΚ. Σε ανύποπτη στιγμή είχα πει στον Δ. Μελισσανίδη πως μια δική του ΑΕΚ με προπονητή τον Χιμένεθ θα μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα».
– Πως είχες καταλήξει τότε στον Μανόλο;
«Η επιλογή του σωστού προπονητή είναι η σημαντικότερη για μια ομάδα και χρειάζεται ειδικό χειρισμό. Όταν έφυγε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, είχαμε πρώτη επιλογή τον Ντιέγκο Σιμεόνε που μας είχε προτείνει ο Δημήτρης Χατζιωάννου. Πήραμε εξαιρετικές πληροφορίες από την Αργεντινή αφού ήταν σχετικά άγνωστο το προπονητικό του προφίλ μέχρι τότε. Τα είχαμε βρει στο οικονομικό και τελευταία στιγμή αποφάσισε να περιμένει πρόταση από Ιταλία ή Ισπανία. Δεν τον απορρίψαμε όπως έχει γραφτεί. Μετά μιλήσαμε με Λε Γκουέν, Σόουσα και Μπόλονι. Αλλά το κλικ μου το έκανε ο Χιμένεθ. Μου άρεσε το προφίλ του, η ενέργεια του και η προπονητική του φιλοσοφία και χαίρομαι ότι με προπονητή δικής μας επιλογής η ΑΕΚ στέφθηκε ξανά κυπελλούχος και μετέπειτα πρωταθλήτρια. Περάσαμε πολλές ώρες μαζί όμως και κάναμε ατελείωτες ποδοσφαιρικές συζητήσεις μέχρι να καταλήξω ότι ο Μανόλο ήταν ο πλέον κατάλληλος τότε. Ο άλλος που μας είχε προτείνει ο μάνατζερ του Σκόκο, ήταν ο Ποκετίνο. Μου είχε πει εξαιρετικά λόγια, αλλά τότε ήταν προπονητής σε γυναικεία ομάδα στην Ισπανία. Δεν ήταν ώριμο το κοινό να δεχτεί κάτι τέτοιο. Σκεφθείτε όμως πόση πέραση έχει το όνομα της ΑΕΚ, ακόμη και σε μια εποχή δύσκολη όπως η δική μας τότε».
-Αποτελεί πάντως και πάλι παρελθόν ο Χιμένεθ, με το τέλος της φετινής σεζόν …
«Δεν συμφωνούσα με την τελευταία επιστροφή του. Νομίζω πως είχε κλείσει ο κύκλος. Οπότε η τελευταία του αποχώρηση μου φαίνεται λογική και μου αρέσει πολύ το προφίλ του Καρντόσο. Και ο τρόπος σκέψης πίσω από την επιλογή του. Μακάρι να στηριχθεί, ειδικά στα δύσκολα αποτελέσματα που είναι αναμενόμενα όταν πας να δημιουργήσεις κάτι νέο».
– Όταν ήρθες στην ΑΕΚ, ήσουν ο μεγάλος άγνωστος κι αυτό έγινε αφορμή και για αρνητικά σχόλια από την αρχή. Ποια ήταν η σχέση με την ΑΕΚ ως τότε. Τι είναι, αυτό που λέμε για σένα η ΑΕΚ;
«Η ΑΕΚ είναι η αγάπη της ζωής μου και έχω συνδυάσει πολύ ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου μαζί της. Όταν ζούσα στην Νέα Υόρκη, ερχόμουν στην Αθήνα για 48 ώρες, για να δω την ΑΕΚ και να φύγω. Και μετά το 2004 αρκετές φορές είχα βοηθήσει σε υποθέσεις που αφορούσαν την ΑΕΚ και περνούσαν κι από το εξωτερικό. Η ΑΕΚ για μένα δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα ή ένα αθλητικό σωματείο. Είναι ένας οργανισμός που προάγει και παράγει πολιτισμό, που κρατάει ζωντανή την μνήμη της προσφυγιάς και των χαμένων πατρίδων. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος οργανισμός με τέτοια απήχηση και τέτοια ιδανικά. Προσφυγικά σωματεία υπάρχουν, άλλη ΑΕΚ δεν υπάρχει όμως. Και είναι υποχρέωση όλων των Ενωσιτών να κρατάμε αυτά τα ιδανικά ζωντανά κ να τα περνάμε στις επόμενες γενιές».
– Υπάρχουν ακόμη στελέχη και υπάλληλοι της ΠΑΕ, που δούλευαν και στην δική σου διοίκηση. Πως αισθάνεσαι γι’ αυτό;
«Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε όλους όσοι δούλεψαν μαζί μας τότε και πολλοί όπως είπες, δουλεύουν και σήμερα. Έκαναν τεράστια προσπάθεια δίπλα μας, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να το πω και το λέω τώρα. Πως αξίζουν πολλά παιδιά συγχαρητήρια. Εγώ έφυγα Φλεβάρη του ’12. Όταν η ΑΕΚ υποβιβάστηκε ενάμιση χρόνο μετά πολλοί έχασαν χρήματα, αλλά αρκετοί συνέχισαν κι έχουν δουλέψει πολύ και δουλεύουν ακόμη πολύ σκληρά για την ΑΕΚ. Θεωρώ επίσης πολύ αξιόλογη την παρουσία του Μηνά Λυσάνδρου. Το σημειώνω γιατί τον βρήκα όταν ήρθα στην ΑΕΚ, δικηγόρο των ακαδημιών, αλλά δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουμε τότε. Πιστεύω πως είναι ένα στέλεχος που μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ίσως».