ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Η ΑΕΚ πρέπει να κάνει (στο διπλάσιο) ό,τι δεν έκανε πέρσι το καλοκαίρι

Η σεζόν για την «Ένωση» τελείωσε. Αν κάποιος το δει πολύ κυνικά, ο τρόπος ήταν ο πλέον χειρότερος. Κανείς στόχος δεν επετεύχθη αλλά ξεκινάει μια νέα σεζόν!

Αρθρογραφεί ο Βαλάντης Αλεξούδης

Το περσινό καλοκαίρι έχει αρκετές διαφορές με το φετινό για την ΑΕΚ αλλά και μια μεγάλη ομοιότητα. Τον προηγούμενο Ιούνιο η «Ένωση» ήταν πανάξια «νταμπλούχος» και έπρεπε να διαχειριστεί πλέον την επιτυχία της ώστε να μη θεωρηθεί μια ευχάριστη παρένθεση η επιτυχία αυτή. Ήταν φανερό πως υπήρχαν ποδοσφαιριστές που είχαν ακουμπήσει το «ταβάνι» τους αλλά κανείς δε θα απαξίωνε το ρόστερ. Ήταν τέτοιο το επίτευγμα που αρκετοί αντιδρούσαν υπερβολικά στην εμπιστοσύνη που είχαν σε αυτό.

Ένας εξ αυτών ήταν κι ο Ματίας Αλμέιδα. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό το γεγονός πως ο Αργεντινός τεχνικός επέλεξε το δύσκολο τρόπο να εμπιστευτεί αυτούς που τον οδήγησαν στη δόξα παρά να ψάξει να τους αντικαταστήσει. Ακόμη κι αν είχε καταλάβει ο ίδιος πως υπήρχαν περιπτώσεις που, με μαθηματική ακρίβεια, η απόδοση ορισμένων δε θα ήταν επ ουδενί σαν την περσινή. Ο Αλμέιδα όμως είναι από τους ανθρώπους που θεωρεί τους συνεργάτες του «οικογένεια». Κάτι που όσο καλό είναι και δείχνει την ιδιοσυγκρασία ενός τίμιου και «παντελονάτου» ανθρώπου, άλλο τόσο… κακό μπορεί να κάνει.

Η ΑΕΚ λοιπόν είχε την ευκαιρία πέρσι να εκτοξεύσει το ρόστερ της. Βρισκόταν ένας έτοιμος κορμός που έπρεπε να πλαισιωθεί όμως από φρέσκα πρόσωπα και να αποχωριστεί κάποιους ποδοσφαιριστές που φαινόντουσαν πως μόνο πτωτική πορεία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, υπήρξαν και κάποιες αστοχίες στις μεταγραφές. Τρανό παράδειγμα ο Ροφόλφο Πισάρο που δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ποτέ και ουσιαστικά πράττει διακοπές διαρκείας στη χώρα μας. Ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις ποδοσφαιριστές που θα έπρεπε, κατά την ταπεινή μου γνώμη και άποψη, να είχαν αποτελέσει παρελθόν από την περασμένη σεζόν.

Αρκεί να αναλογιστούμε πως, κατά γενική ομολογία, οι δυο σταθερά ανεβασμένοι παίκτες του «Δικεφάλου» από πέρσι είναι οι Βίντα-Ελίασον. Οι υπόλοιποι είτε κινήθηκαν στα ήδη γνωστά στάνταρ είτε, ακόμη χειρότερα,  παρουσίασαν ένα αρνητικό πρόσωπο. Αν η ΑΕΚ επιθυμεί να επιστρέψει στις πρωτιές, στα τρόπαια και να εκμεταλλευτεί την παρουσία της στο Uefa Conference League πραγματοποιώντας μια καλή πορεία, δεν πρέπει να πράξει τα ίδια. Επιβάλλεται να λειτουργήσει χωρίς συναισθηματισμούς και να κάνει τις…προσθαφαιρέσεις που θα την κάνουν ξανά πρωταγωνιστή.

Συνοψίζοντας, η διαφορά των δύο καλοκαιριών (2023-2024) είναι η θέση που βρίσκουν την ΑΕΚ. Πέρσι ήταν «νταμπλούχος» και ξεχείλιζε αισιοδοξία ενώ φέτος είναι πιο…μαζεμένη αφού έχει μείνει εκτός τίτλων και στόχων. Πρωτόγνωρο για τον Ματίας Αλμέιδα και τους ποδοσφαιριστές του. Η ομοιότητα είναι η ανάγκη ριζικών αλλαγών. Να αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές που έχουν αποδείξει πως δεν μπορούν να προσφέρουν και να αποκτηθούν άλλοι που θα είναι «διψασμένοι» να οδηγήσουν την ομάδα και τους εαυτούς τους στη δόξα. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος με πέρσι.