Τι άλλο θα ζήσουμε πια; Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει μια ομάδα που είναι οικονομικά ανεξάρτητη αλλά λειτουργεί σαν να έχει χίλια προβλήματα;
Γράφει ο Βαλάντης Αλεξούδης
Πως να βάλεις τις σκέψεις σου σε μια σειρά; Αναρωτιέσαι τι μπορεί να ευθύνεται για αυτό που είδαμε και είναι τόσες οι πιθανές απαντήσεις που απελπίζεσαι με τα προβλήματα που βγαίνουν στην επιφάνεια. Πριν την αναμέτρηση-παρωδία που διαδραματίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο σκεφτόμασταν πως ακόμη και με μια ενδεχόμενη πρόκριση τίποτα δεν αλλάζει. Ίσως και να έκανε περισσότερο κακό στο σύνολο παρά καλό καθώς θα έκρυβε πολλά αρνητικά κάτω από το…χαλάκι.
Είναι μέρος του προβλήματος ο Αργύρης Γιαννίκης; ΝΑΙ. Είναι το μόνο πρόβλημα; Όχι. Αν ήταν θα είχε ήδη απομακρυνθεί και τώρα θα αναπνέαμε αέρα αλλαγής, αισιοδοξίας κι όλα αυτά τα ωραία. Φαίνεται πως αυτός που παίρνει τις τελικές αποφάσεις στην ομάδα έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημα είναι βαθιά ριζωμένο. Ωστόσο η παραπάνω παρατήρηση δεν φέρνει άμοιρο ευθυνών τον Έλληνα τεχνικό. Έχει κάνει ΚΑΙ σήμερα εγκλήματα.
Καμία αλλαγή έως το 89΄ και η ομάδα του, κουτσά-στραβά, έχει στο χέρι της την πρόκριση. Εκεί αποφασίζει να επέμβει και να δώσει την πρόκριση στο πιάτο του Ραζβάν Λουτσέσκου που εξασφάλισε ακόμη μια παράταση στην εμπιστοσύνη που λαμβάνει στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Ποιος ο λόγος να βγει ο Νόρντιν Άμραμπατ που, ακόμη κι αν υποθέσουμε πως είχε κουραστεί, έμεναν κάτι λίγο παραπάνω από τρία λεπτά παιχνιδιού και να περάσει ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Η πιο επικίνδυνη και εκτός λογικής αλλαγή που σχεδίασε και έπραξε ήταν αυτή του Ντάμιαν Λε Ταλέκ. Ήταν τόσο επιτυχημένη που «χαρίζει» δύο γκολ στον ΠΑΟΚ μαρκάροντας ούτε με τα μάτια.
Ακόμη ένα τρανταχτό λάθος ήταν αυτό της επιλογής του Λάζαρου Ρότα. Ο μπακ της ΑΕΚ δεν έχει να δείξει σχεδόν τίποτα παραπάνω από τον παραγκωνισμένο, δικαιολογημένα, Μιχάλη Μπακάκη και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Κλεμάν Μισελέν. Άλλωστε έχουμε δει επανειλημμένος πως ο Λιβάι Γκαρσία μπορεί να συνεργαστεί περισσότερο με το Γάλλο μπακ παρά με τον Λάζαρο Ρότα.
Δεν έχει καταλάβει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του ρόστερ; Δεν είναι σε θέση να τις διαχειριστεί; Δεν αντέχει την πίεση της μεγάλης ομάδας; Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω όμως φαίνεται πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να βρίσκεται στον «Κιτρινόμαυρο» πάγκο. Ωστόσο είπαμε πως δεν είναι μόνο ο Αργύρης Γιαννίκης το πρόβλημα. Είναι βαθιά ριζωμένο και δε φαίνεται φως στον ορίζοντα άμεσα. Δεν υπάρχει η διάθεση «ριζοσπαστικών» αλλαγών στο σύλλογο και έτσι θα οδηγούμαστε σε μια λούπα κάθε χρόνο με την αποτυχία να είναι δεδομένη και εξασφαλισμένη από το καλοκαίρι.
Ένα ωραίο παράδειγμα είναι αυτό με τη λειτουργία ενός εστιατορίου. Αν κάποιος νοικιάσει ένα χώρο και προσλάβει ως μάγειρα ένα λογιστή, σερβιτόρους τρεις καθηγητές και υπεύθυνο οικονομικών έναν τραγουδιστή τότε η αποτυχία τους είναι δεδομένη. Ποιος ευθύνεται όμως; Κατά το συντριπτικό ποσοστό η ευθύνη βαραίνει αυτόν που μοίρασε τις αρμοδιότητες. Αναρωτιέμαι, στην ΑΕΚ υπάρχει ως προσόν για την ανάληψη μιας θέσης με ευθύνη η τεχνογνωσία η αρκεί να είναι καλό παιδί, αεκτζής κι όλα καλά;
Αν δεν προσέξουν στην «Ένωση», το στολίδι που φτιάχνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα γυρίσει εναντίον τους. Δεν είναι μόνο μεγάλη μερίδα ποδοσφαιριστών και ο προπονητής που δεν πρέπει να μπουν αλλά και πολλοί…«καλοβολεμένοι» που φαίνεται πως δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα ώστε να οργανώσουν έναν Ευρωπαϊκό σύλλογο. Αν η ΑΕΚ θέλει ακόμη να συστήνεται έτσι καθώς στον έξω κόσμο βγάζει το ακριβώς αντίθετο. Είναι κρίμα γιατί φτάνοντας στο τέλος ενός τέτοιου έργου όπως το γήπεδο, χάνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Παίκτες βρίσκεις, προπονητές προσλαμβάνεις, προσωπικό αλλάζεις αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι ο κόσμος.
ΥΓ: Η άμυνα ίσως είναι και χειρότερη από πέρυσι
ΥΓ2: Κούρτιτς η ΑΕΚ δεν έχει ούτε στα πιο τρελά της όνειρα
ΥΓ3: Ποιος ο λόγος να παλέψουν οι παίκτες τα επόμενα παιχνίδια όταν πέταξαν από πάνω τους όλες τις ευθύνες και αρνήθηκαν όλους τους στόχους;
ΥΓ4: Αντιδράσεις θα υπάρξουν;