Τα λόγια του επικεφαλή του επιχειρησιακού προγράμματος κ. Γιώργο Πραχαλιά στην παρουσίαση του πρότζεκτ.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
α) Μητροπολιτικό Πάρκο Αττικής «Ιωάννης Καποδίστριας»
Κατά την αρχαιότητα, το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της τρικωμίας που υπήρχε στην περιοχή, βρίσκονταν στις παρυφές του σημερινού υψώματος του Προφήτη Ηλία. Ακολουθώντας αυτό το παράδειγμα των προγόνων μας, το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί παραπλήσια, στην έκταση που καταλαμβάνει το Πάρκο Πόλης των Άνω Λιοσίων (έκταση 240 στρεμμάτων) και θα αποτελέσει το νέο διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης, καθώς θα περιλαμβάνει το νέο δημαρχείο της πόλης και το νέο Μητροπολιτικό Ναό της. Με τον τρόπο αυτό, το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του δήμου μεταφέρεται χωρικά από το υπάρχον ιστορικό κέντρο του τέως δήμου Άνω Λιοσίων στο χώρο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα πολεοδομικά όρια των δημοτικών ενοτήτων Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου, επιτυγχάνοντας έτσι τη χωρική συνοχή μεταξύ τους.
Το νέο δημαρχείο θα είναι ένα πολυδύναμο, σύγχρονο και βιοκλιματικό κτίριο περίπου 3.000 τμ, το οποίο θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου και οι οποίες είναι σήμερα διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια. Ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο αμφιθέατρο, το οποίο θα διατίθεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων και σχολείων), καθώς και για τη διεξαγωγή συνεδρίων διεθνούς επιπέδου. Το κόστος κατασκευής του νέου δημαρχείου θα καλυφθεί από κεφάλαια του Δήμου Φυλής και του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος». Το νέο δημαρχείο της πόλης θα φέρει την ονομασία «Ιωάννης Καποδίστριας», ενώ το υφιστάμενο δημαρχείο στο ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων θα μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο.
Ο νέος μητροπολιτικός ναός της πόλης έχει ως έμπνευση το Μητροπολίτη μας. Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας, του οποίου το κοσμικό όνομα είναι Γεώργιος, κατάγεται από το ιστορικό Ροεινό της Αρκαδίας, στο οποίο βρίσκεται η φημισμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το καθολικό της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής Παναγίας Πηγανούσας του Ροεινού. Ονομάζονταν Πηγανούσα, γιατί είχε πηγανούσια μάρμαρα, όπως και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Γιαυτό και από τον 11ο αιώνα που χτίστηκε η μονή καθιερώθηκε στην Αρκαδία η επίκληση «Άγιε μου Γιώργη απ το Ροεινό κι Αγιά Σοφιά της Πόλης». Ο νεαρός Γεώργιος από το Ροεινό της Αρκαδίας, εκάρη μοναχός στο μοναστήρι της Κέρκυρας, όπου ηγούμενος ήταν ο μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, μια εμβληματική μορφή της Ανατολικής Ορθόδοξης Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο μοναδικός Οικουμενικός Πατριάρχης μετά το 1453 που δεν ήταν Τούρκος υπήκοος. Στο νεαρό ιεροδιάκονο Γεώργιο απεδόθη το πνευματικό όνομα Αθηναγόρας, σε ανάμνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Αφού η Θεία Πρόνοια μας χάρισε έναν τέτοιο Μητροπολίτη, οφείλουμε κι εμείς να φτιάξουμε μια αντίστοιχη Μητρόπολη.
Μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Ο νέος Μητροπολιτικός ναός της Φυλής θα είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, σύμφωνα με το όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια, θα καλύπτει επιφάνεια περίπου 7.000 τμ και θα είναι ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στον κόσμο. Ο ναός θα κατασκευαστεί στα πρότυπα των μητροπολιτικών ναών της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού στα Τίρανα, του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και της Αναλήψεως του Χριστού & Αγίου Ανδρέα στο Βουκουρέστι. Το κόστος κατασκευής του νέου Μητροπολιτικού Ναού θα καλυφθεί από το Δήμο Φυλής, την Περιφέρεια Αττικής, την Κεντρική Διακυβέρνηση, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ελληνική Διασπορά.
Για την κατασκευή του νέου δημαρχείου και του μητροπολιτικού ναού θα προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και θα αποτελεί ενιαίο σύμπλεγμα μεγάλων περιβαλλοντικών αναπλάσεων, τόσο εντός του υφιστάμενου Πάρκου Πόλης, όσο και των γύρω οικοδομικών τετραγώνων.
Με τον τρόπο αυτό, η πόλη της Φυλής αλλά και ολόκληρη η Αττική θα αποκτήσει ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, το οποίο θα φέρει το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη, του Ιωάννη Καποδίστρια. Στόχος είναι η θεμελίωση του νέου μητροπολιτικού ναού να πραγματοποιηθεί το έτος 2021, με τη συμπλήρωση δηλαδή των διακοσίων χρόνων από την εθνεγερσία.
β) Κυβερνητικό πάρκο
Το Κυβερνητικό Πάρκο θα εγκατασταθεί στο χώρο που λειτουργεί σήμερα ο ΟΔΔΥ (ιδιοκτησίας Δήμου Φυλής), καθώς και στο χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το στρατόπεδο της 206 Π.Α.Υ (το οποίο θα μετεγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Τατοίου). Στο χώρο αυτό θα στεγαστούν όλα τα κυβερνητικά κτήρια των υπουργείων που νοικιάζονται διάσπαρτα στην Αθήνα και για τα οποία το ελληνικό δημόσιο καταβάλλει ετησίως το ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την υλοποίηση της πρότασης των κυβερνήσεων Παπανδρέου (2010), Παπαδήμου (2012) και Σαμαρά (2014), η οποία δεν υλοποιήθηκε διότι δεν είχε εξευρεθεί τότε ο χώρος
Ο χώρος του ΟΔΔΥ και του στρατοπέδου της 206 ΠΑΥ πληροί όλες τις προυποθέσεις για την υλοποίηση της μεταφοράς όλων των κυβερνητικών κτηρίων, ενώ τα τεχνικο – οικονομικά στοιχεία εξασφαλίζουν την άμεση απόσβεση της επένδυσης. Το κόστος υλοποίησης θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της κεντρικής διακυβέρνησης.
Στο χώρο μεταξύ του κυβερνητικού και του τεχνολογικού πάρκου θα κατασκευαστεί νέος σταθμός του προαστιακού σιδηροδρόμου, ο οποίος θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα, το αρχαιολογικό, το ιστορικό και το αθλητικό πάρκο. Μέχρι την κατασκευή του νέου σταθμού του προαστιακού και του αρχαιολογικού και ιστορικού πάρκου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις της ΚΑΕ ΑΕΚ θα εξυπηρετούνται από τη δημοτική συγκοινωνία που θα διασυνδέει το κλειστό στάδιο με τον υφιστάμενο σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου στα Άνω Λιόσια. Στο μέλλον, θα διεκδικηθεί η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό από Άγιο Νικόλαο προς τη Φυλή και διασύνδεσή του με το νέο σταθμό του προαστιακού που θα κατασκευαστεί στο χώρο του κυβερνητικού πάρκου.
γ) Τεχνολογικό πάρκο
Το Τεχνολογικό Πάρκο θα δημιουργηθεί στο χώρο που ήδη λειτουργεί το Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ), ιδιοκτησίας του Δήμου Φυλής. Στόχος είναι να αναπτυχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, αποτελώντας βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της Φυλής και ολόκληρου του λεκανοπεδίου. Μέσω των startups υψηλής τεχνολογίας θα επιτευχθεί σημαντική στροφή προς την εξωστρέφεια, και μάλιστα με πολύ καλές συνθήκες ανταγωνιστικής βιωσιμότητας.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Το Τεχνολογικό Πάρκο θα συμβάλει στην καινοτομία, και στην έρευνα- όχι έρευνα ακαδημαϊκής μορφής- αλλά κυρίως στην εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών θα αναπτυχθούν. Δηλαδή, θα συμβάλει στη μεταφορά της τεχνολογίας από τα ερευνητικά πανεπιστημιακά εργαστήρια στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της καινοτομίας.
Στόχος είναι να εγκατασταθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (υπολογιστές, τηλεπικοινωνίες, τεχνητή νοημοσύνη), καθώς και η επίτευξη συνεργασιών με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, πολυτεχνεία και ερευνητικά κέντρα. Η ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πάρκου θα επιτευχθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ΣΔΙΤ, εξασφαλίζοντας έσοδα για το δήμο Φυλής αλλά και δημιουργία οικονομικού κύκλου προστιθέμενης αξίας.
δ) Αρχαιολογικό πάρκο
Το αρχαιολογικό πάρκο θα περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή του Τσουκλιδίου με ευρήματα του 5ου αιώνα π.χ και αρχαία κτίσματα της κλασσικής περιόδου, όλο το χώρο του αρχαίου τείχους «Δέμα», νότια τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή της Ζωφριάς (σημερινός Ι. Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος), και θα καταλήγει μέσω πεζοπορικού μονοπατιού στο μικρό αρχαιολογικό χώρο με κεραμοσκεπή τάφο που βρίσκεται στην ανατολική απόληξη του όρους Αιγάλεω (Ζωφριά).
Μέσω της ανάδειξης και διασύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων μεταξύ τους στη δυτική πλευρά της δημοτικής ενότητας Άνω Λιοσίων, δημιουργείται ένα αρχαιολογικό πάρκο μήκους σχεδόν 10 χιλιομέτρων, εντός του οικιστικού ιστού αλλά και της περιαστικής δασικής έκτασης της Πάρνηθας, του όρους Αιγάλεω και του υψώματος Πλάτωσι. Το αρχαιολογικό αυτό πάρκο θα ενοποιηθεί προς ανατολάς με τον αρχαιολογικό χώρο που έχει εντοπιστεί παλαιότερα στην είσοδο της πόλης του Ζεφυρίου και θα ενοποιηθεί με το υπάρχον αστικό πάρκο «Κώστας Λιάρος». Αντίστοιχα, το αρχαιολογικό πάρκο θα ενοποιηθεί με πεζοπορικό μονοπάτι προς Βορρά με τους αρχαιολογικούς χώρους της Φυλής(το Πεισιστράτειο υδραγωγείο και το φρούριο της Φυλής), δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα, μεγαλύτερο και από το αρχαιολογικό πάρκο της Μερέντας στο Μαρκόπουλο που είναι υπό σχεδίαση.
Το αρχαιολογικό πάρκο θα ολοκληρωθεί με το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το οποίο θα στεγαστεί στο τωρινό δημαρχείο Άνω Λιοσίων με όλες τις αρχαιολογικές συλλογές που έχουν ήδη βρεθεί στην πόλη. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από το Δήμο Φυλής, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού.
ε) Ιστορικό πάρκο
Το ιστορικό πάρκο θα περιλαμβάνει τα οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στα οποία θα διεξαχθεί εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα. Η Μονή αυτή αποτέλεσε το αρχηγείο του Βάσου Μαυροβουνιώτη μετά το 1826. Σύμφωνα με γραπτή αναφορά του Δημητρίου Υψηλάντη, διεξήχθησαν εκεί δύο νικηφόρες μάχες των Ελλήνων που αποτελούνταν από σώμα ενόπλων Χασιωτών, Μενιδιατών και Δερβενοχωριτών, εναντίον 2.500 Τούρκων που υποστηρίζονταν από πυροβολικό. Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί από το Δήμο Φυλής, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού.
στ) περιβαλλοντικό πάρκο
Περιλαμβάνει τα οικοδομικά τετράγωνα που περιστοιχίζουν την υφιστάμενη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Άνω Λιοσίων, τα οποία θα υποβληθούν σε περαιτέρω ανάπλαση, που θα αυξάνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα ενδυναμώνει την περιβαλλοντική συνείδηση της κοινωνίας. Το κόστος θα καλυφθεί από το Δήμο Φυλής και την Περιφέρεια Αττικής.