Uncategorized

Αγγελόπουλος: “Νέα εποχή με νέους στόχους”

Μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα Livesport παραχώρησε ο Μάκης Αγγελόπουλος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ:
Κύριε πρόεδρε, πότε γεννήθηκε η ιδέα να πάει η ΑΕΚ στο δικό της σπίτι; Και γιατί αλλού και όχι στο ΟΑΚΑ;
«Από την αρχή που αναλάβαμε τις τύχες αυτής της ιστορικής ομάδας είπαμε ότι είναι πολύ μεγάλη ευθύνη. Μεγαλύτερη ευθύνη έχεις να την παραδώσεις σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι την παρέλαβες. Ξεκινώντας πριν από 4,5 χρόνια, είχαμε βάλει ως πυλώνες ανάπτυξης τέσσερα πράγματα: το παρελθόν μας, να αναδείξουμε ποια είναι η ΑΕΚ. Γιατί 20 χρόνια είχε χαθεί το brand. Αναδείξαμε το ’68 κάνοντας ταινία το πρώτο Ευρωπαϊκό που έφερε στη χώρα η ΑΕΚ, κάναμε και αρκετές άλλες κινήσεις. Δεύτερο κομμάτι ήταν το μέλλον, να επενδύσουμε σε νέα παιδιά, ξεκινώντας ένα παιδομάζωμα. Και βλέπουμε με χαρά ότι ήδη έχουμε δύο από αυτά στη 12άδα μας. Ο τρίτος στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, η οποία θα φέρει τίτλους. Σε έναν χρόνο κατακτήσαμε τρεις. Και ο 4ος πυλώνας ανάπτυξης ήταν το γηπεδικό. Η ΑΕΚ έχει ταλαιπωρηθεί, έχει παίξει σε όλα τα γήπεδα του Λεκανοπεδίου».
– Πρώτη σκέψη ήταν το ΟΑΚΑ…
«Ναι. Εξετάσαμε βέβαια και το Γαλάτσι. Εξετάσαμε το τένις και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ. Καταλήξαμε στη λύση που θα είναι χρονικά πιο εφικτή και πιο ρεαλιστική. Για εμάς τα Άνω Λιόσια είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Όπου και αν έχει έδρα η ΑΕΚ, είτε στο Ηράκλειο είτε στην Ξάνθη, οι οπαδοί της είναι παντού».
– Ποιος είναι ο άνθρωπος που έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι της συζήτησης τα Άνω Λιόσια; Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης;
«Πρώτη φορά το συζητήσαμε με τον κ. Βασιλειάδη πριν από ένα χρόνο. Το είχαμε βέβαια σε… σιγανή φωτιά γιατί συζητούσαμε κι άλλα πρότζεκτ. Υπήρχαν όμως πολλά προβλήματα στο ΟΑΚΑ. Βλέπουμε τον Παναθηναϊκό πώς ταλαιπωρείται με το Athens Alive. Επομένως είπαμε ότι η πιο πρόσφορη και πιο σύντομα πραγματοποιήσιμη λύση είναι τα Άνω Λιόσια».
– Γιατί τα Άνω Λιόσια είναι η καλύτερη λύση για την ΑΕΚ;
«Νομίζω πως το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε κάπου το κάστρο μας. Είναι σε μία περιοχή, στη Δυτική Αττική, όπου έχουμε την πλειοψηφία των οπαδών μας. Από το Περιστέρι μέχρι το Μενίδι. Νομίζω ότι εκεί μπορούμε να χτίσουμε μια βάση κοινού, που θα το κάνει απόρθητη έδρα. Με σταθερό κοινό σε κάθε παιχνίδι. Και το πλάνο μας είναι στο Αθλητικό Κέντρο να δημιουργήσουμε ίσως τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη».
– Εκεί η ΑΕΚ εκτιμάται ότι μπορεί να γιγαντωθεί και να ξεπεράσει το δίπολο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός;
«Βασικό συστατικό μιας ομάδας για να γιγαντωθεί και να γίνει μέσα στις πρώτες δέκα στην Ευρώπη –γιατί αυτός είναι ο στόχος μας– είναι το σπίτι της. Χωρίς το σπίτι σου δεν μπορείς να κάνεις τέτοια όνειρα».
– Για να γίνει όμως η ΑΕΚ μέσα στις δέκα καλύτερες ομάδες της Ευρώπης πρέπει κάποια στιγμή να παίξει και με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης…
«Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Το BCL θα συναγωνιστεί ευθέως την Ευρωλίγκα, σε έσοδα, σε όλα. Και θα είναι το πρώτο βήμα που θα αναγκάσει και τους δύο να καθίσουν στο τραπέζι ώστε οι δύο διοργανώσεις να συνδέονται απευθείας μεταξύ τους».
– Αυτό το γήπεδο τι θα περιλαμβάνει;
«Θα είναι χωρητικότητας περίπου 10.000 θεατών. Εκεί, στην αρένα, θα υπάρχει η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ένα γήπεδο στα πρότυπα του ΝΒΑ. Έχουμε δει πολλές αρένες. Στο κομμάτι της θεατρικότητας, μας αρέσει αυτό της Νταρουσάφακα. Μας αρέσει κι εκείνο που ετοιμάζει η Βαλένθια. Νομίζω όμως ότι αυτό που θα ετοιμάσουμε εμείς δεν θα το έχει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη. Με τα προπονητήρια, τις ακαδημίες…».
– Εκεί ο πελάτης, ο επισκέπτης τι διαφορετικό θα μπορεί να βρει απ’ ό,τι σήμερα σε ένα καλό ελληνικό γήπεδο, όπως είναι, π.χ., το ΟΑΚΑ;
«Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες να σχεδιάσει όλη την ημέρα του γύρω από το γήπεδο. Να υπάρχουν χώροι για να παίξουν τα παιδιά, να υπάρχει το μουσείο της ομάδας, να υπάρχουν εστιατόρια».
– Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πάντρεμα ενός «Εκπτωτικού Χωριού» με το γήπεδο.
«Ναι. Θα είναι ένας χώρος στον οποίο αυτός που θα πηγαίνει, με άξονα την ΑΕΚ, θα περνάει μερικές ώρες ευχάριστα».
– Ποιες δυνατότητες θα παρέχει στους αθλητές; Εκεί θα στεγάζονται και τα υπόλοιπα τμήματα της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ;
«Θα έχουμε τα καλύτερα κέντρα φυσιοθεραπείας, γυμναστήρια, μασάζ. Δεν θα υπάρχει καλύτερη εγκατάσταση. Σε πρώτη φάση δεν θα έχουμε κοιτώνες. Σε ό,τι αφορά τα άλλα τμήματα, ο στόχος είναι το βόλεϊ και το χάντμπολ να βρουν χώρο συστέγασης, να παίζουν κάποιους αγώνες στην κεντρική αρένα και να κάνουν προπονήσεις».
Πάμε στον τομέα των ακαδημιών. Θα είναι εκεί μια ΑΕΚτζήδικη κυψέλη;
«Στο μπάσκετ σίγουρα. Συζητάμε να δημιουργήσουμε και κάποια βοηθητικά γήπεδα για τα άλλα αθλήματα, αλλά αυτό θέλει χρόνο, όπως καταλαβαίνετε. Κάποιες θα είναι κατασκευές προκάτ, κάποια θα είναι με μπαλόνια. Θα γίνεται κομμάτι κομμάτι».
– Είναι εφικτός στόχος να μπει η ομάδα στο γήπεδο στην αρχή της νέας σεζόν;
«Ναι, αυτός είναι ο στόχος μας. Να είναι έτοιμο το γήπεδο, τουλάχιστον σε επίπεδο αρένας, για να ξεκινήσουμε το νέο πρωτάθλημα εκεί».
– Για όλο το εύρος των έργων, πόσος χρόνος εκτιμάτε πως θα χρειαστεί;
«Πρέπει να το δούμε σε βάθος διετίας-τριετίας. Κομμάτι κομμάτι, επαναλαμβάνω».
– Υπάρχει και κάτι ως έκπληξη;
«Πάρα πολλά, αλλά αν τα πούμε δεν θα είναι έκπληξη!»
– Πάμε στα χρήματα, στο κόστος δηλαδή…
«Μόνο η επένδυση για την αρένα με το ”καλημέρα” είναι γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Σε φουλ ανάπτυξη, με βοηθητικά, χώρους γυμναστικής κ.λπ. Θα βάλουμε επίσης χρήματα ως ΑΕΚ και ως partner και στον τομέα της εστίασης. Περίπου, λοιπόν, 20 εκατ. ευρώ, αν πούμε τώρα ότι πρέπει να ξοδέψουμε εμείς. Μπορεί να είναι και υποεκτιμημένο το ποσό»!
– Ο ΑΕΚτζής λέει: «Πάμε σε μία γηπεδάρα. Οπότε το επόμενο βήμα είναι η αύξηση του μπάτζετ για την ομάδα»…
«Σήμερα έχουμε 5,5 εκατ. ευρώ μπάτζετ. Η ΑΕΚ πέρυσι έχασε γύρω στα 3 εκατ. ευρώ. Σε 4,5 χρόνια έχουν μπει στην ομάδα 15 εκατ. ευρώ. Αν συμμετείχαμε στην Ευρωλίγκα, θα είχαμε μπάτζετ 12 εκατ. ετησίως. Αλλά να έχεις μπάτζετ Ευρωλίγκας χωρίς να συμμετέχεις σε αυτήν, με ποια λογική μπορεί να γίνει αυτό;».
– Eίναι μαζί σας και ο κ. Κουτάς στη διοίκηση και στη χρηματοδότηση της ΚΑΕ ΑΕΚ…
«Ναι. Και άμεσα θα αποκτήσει το 15%-20% των μετοχών της ΚΑΕ. Ο Χάρης είναι η φωνή της λογικής. Διαρκώς βρίσκεται πάνω από τα νούμερα, αλλά στο τέλος της ημέρας κυριαρχεί το συναίσθημα και λέει κι αυτός ”Πάμε, ΑΕΚάρα!”… Έχει την ίδια τρέλα, όπως κι εγώ, με την ομάδα».
– Ποια είναι η προσδοκία σας σε ένα γήπεδο 10.000 θέσεων;
«Ιδανικά θα θέλαμε 5.000 διαρκείας. Και μία βάση 6-7.000 κόσμο σε κάθε παιχνίδι».
– Επιστρέφω στο μπάτζετ. Η μετακόμιση στο δικό σας «κάστρο» σημαίνει ότι αλλάζουν επίπεδο και το μπάτζετ και η προοπτική της ομάδας;
«Προφανώς. Δεν έχει λογική να έχουμε το κουτί και να μην έχουμε περιεχόμενο…»
– Αυτό σημαίνει ότι το γήπεδο είναι η αφετηρία…
«Για μία ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Κλείνουμε τον πρώτο κύκλο της πενταετίας με τους 4 στόχους που προανέφερα. Ανοίγει μια νέα 5ετία στην οποία βάζουμε άλλους στόχους. Να γίνει η ΑΕΚ μία από τις δέκα μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης».
– Το γήπεδο θα αποτελέσει σημαντικό μαγνήτη για παίκτες υψηλού επιπέδου; Η ΑΕΚ τώρα έχει το ντεζαβαντάζ ότι δεν παίζει στην Ευρωλίγκα…
«Πρέπει να πληρώνεις τώρα περισσότερα για να τους πάρεις. Ελπίζω ότι το γήπεδο θα είναι μαγνήτης και για τους παίκτες. Όλες οι παροχές που θα έχει ο κάθε παίκτης ως αθλητής θα του δώσουν το κίνητρο να έρθει στην ΑΕΚ».
– Το όνειρό σας ως ΑΕΚτζή ποιο είναι; Το μεγαλύτερο, σε βάθος χρόνου.
«Για μένα είναι τιμή που υπηρετώ μια ομάδα που έφερε το πρώτο Ευρωπαϊκό και έχει φέρει και τους δύο τελευταίους τίτλους στο ελληνικό μπάσκετ. Γενικά στη ζωή πρέπει να κάνεις όνειρα. Και πρέπει να τα μετουσιώνεις σε όραμα για τους γύρω σου. Εγώ θα ήθελα να βλέπω την ΑΕΚ να είναι από τα πιο επιτυχημένα brands στην Ευρώπη. Ήδη πάντως το απολαμβάνουμε στην Ευρώπη. Πηγαίνουμε στο εξωτερικό και γεμίζουν τα γήπεδα. Αυτό που δεν εισπράττουμε στη χώρα μας το ζούμε έξω».
-Πάμε στο κράτος. Να δούμε τα βήματα ένα ένα…
«Αρχικά να περάσει το ακίνητο στο υφυπουργείο Αθλητισμού και να γίνει εν συνεχεία μια μακροχρόνια μίσθωση στην ΑΕΚ. Για περίπου 40 χρόνια. Εμείς αναλαμβάνουμε το κόστος μετεγκατάστασης των ομοσπονδιών καθώς και να (τους) φτιάξουμε τα παρκέ, τα τατάμι κ.λπ. Έχουμε για πρώτη φορά αξιοποίηση για αθλητικούς λόγους μιας ολυμπιακής εγκατάστασης. Θα γλιτώσει το κράτος χρήματα και θα έχει έσοδα».
Τα κρατικά βήματα ποια θα είναι;
«Εξετάζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες τον τρόπο που θα γίνει. Δεν χρειάζεται εμείς να μπούμε σε λεπτομέρειες. Από τη στιγμή που το ακίνητο θα έρθει στο υφυπουργείο Αθλητισμού, μετά ακολουθεί η διαπραγμάτευση για τη σύμβαση».
– Αυτή η διαδικασία δεν σας προκαλεί προβληματισμό για τον χρόνο;
«Εμείς έχουμε προχωρήσει τις ενέργειές μας. Μέχρι και προπαραγγελίες έχουμε κάνει. Αυτό που έχουμε εξηγήσει σε όλους είναι ότι θέλουμε να κλείσει άμεσα το θέμα. Δεν έχουμε χρόνο. Και το θετικό και το αρνητικό σενάριο θέλουμε να έχουν άμεση κατάληξη».
– Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμβάλει καθοριστικά σε αυτό το πρότζεκτ και θα θέλατε να τους ευχαριστήσετε;
«Σίγουρα πρέπει να πούμε ”ευχαριστώ” στον Γιώργο Βασιλειάδη γιατί το έχει πάρει πάνω του. Θέλει να αφήσει έργο ως υφυπουργός. Να πει ότι ”επί ημερών μου έγινε η πρώτη αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου”. Θα χρειαστούμε σίγουρα βοήθεια από την πολιτεία και για τα συγκοινωνιακά».
– Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στο γήπεδο;
«Συζητάμε πόσο κοντά μπορούμε να φέρουμε μια στάση του Προαστιακού. Σύνδεση, φυσικά, με τα μέσα σταθερής τροχιάς, λεωφορεία κ.λπ. Με λεωφορεία-δορυφόρους που θα ξεκινάνε από το Mall και θα έρχονται απευθείας στο γήπεδο και μετά επιστροφή. Είμαστε σε συζητήσεις με τον κ. Σπρίντζη για να γίνει μια συγκοινωνιακή παρέμβαση που θα βοηθήσει σε όλο αυτό. Και δεν θα αφορά μόνο τους αγώνες της ΑΕΚ. Με όλα όσα θα γίνουν, θα χρειαστεί σίγουρα συγκοινωνιακή παρέμβαση στην περιοχή».
– Η συγκεκριμένη περιοχή έχει και κάποιες πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες. Και συζητιέται τούτο στον κόσμο της ΑΕΚ. Αυτές πώς σκοπεύετε και εσείς και το κράτος να τις αντιμετωπίσετε;
«Νομίζω ότι αναβαθμίζοντας μία περιοχή, αναβαθμίζεις και το περιβάλλον και τους κατοίκους της. Σε ένα πολιτισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον, ο καθένας αισθάνεται πιο άνετα και όλοι μπορούν να απορροφηθούν σε αυτό. Η αναβάθμιση δίνει από μόνη της πολλές φορές τη λύση».
– Η συνολική παρέμβαση-επένδυση του κράτους ποια θα είναι; Μιλάμε για ανάπλαση, την οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν ως μία από τις μεγαλύτερες που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα…
«Ως οικιστική παρέμβαση σε έναν δήμο, είναι μακράν η μεγαλύτερη. Μόνο το Ελληνικό όταν ξεμπλοκάρει μπορεί να είναι μεγαλύτερη… Δεν μπορείς αυτήν την ώρα, λοιπόν, να κάνεις κάποιο υπολογισμό. Μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Αν πούμε νούμερα εδώ θα μας περάσουν για γραφικούς…».
– Καινούργιο γήπεδο στο ποδόσφαιρο, καινούργιο γήπεδο στο μπάσκετ. Έγινε μία δράση πρόσφατα, με το κοινό εισιτήριο στα παιχνίδια των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ, που χαροποίησε πολύ τους οπαδούς της ΑΕΚ. Το λάτρεψαν θα έλεγα. Πόσο μπορούν τα δύο νέα γήπεδα να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για τον πελάτη;
«Θα αλλάξουν σίγουρα την ιστορία της ΑΕΚ. Θα δημιουργήσουν δεδομένα νέους ΑΕΚτζήδες. Και επειδή έχουμε σκοπό να επεκτείνουμε αυτές τις δράσεις, ώστε να ελαφρύνουμε το βαλάντιο του ΑΕΚτζή που θέλει να δει τα ματς της ομάδας…»
– Εννοείται σε συνεργασία με την ΠΑΕ…
«Ναι. Επειδή είναι η ίδια δεξαμενή και όσο οι ομάδες μεγαλώνουν και πηγαίνουν καλύτερα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον οπαδό να ξοδεύει για να βλέπει όλα τα ματς…»
– Συγγνώμη που σας διακόπτω. Ένα είναι, λοιπόν, το ερώτημα. Κοινό διαρκείας υπάρχει στους στόχους;
«Υπάρχει».
– Είναι εφικτό να γίνει;
«Είναι δύσκολη άσκηση, αλλά μπορεί να γίνει σε έναν περιορισμένο αριθμό. Το έχουμε συζητήσει. Είναι μέσα στα σχέδιά μας».
– Με ποιον προπονητή και ποιον αρχηγό θα μπει η ΑΕΚ στο καινούργιο γήπεδο;
«Με προπονητή τον Μπάνκι και αρχηγό τον Σάκοτα».
– Αν υλοποιηθούν όλα αυτά στον χρόνο που θέλετε, το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι αρκετά συναρπαστικό και μεταγραφικά για τους ΑΕΚτζήδες;
«Ναι. Εμείς δουλεύουμε ήδη τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Σε ένα μεγάλο βαθμό έχουμε εντοπίσει διάφορους στόχους. Σχεδιάζουμε μια ομάδα, η οποία του χρόνου θα πρωταγωνιστήσει δυνατά και στο πρωτάθλημα. Το θέμα είναι κάθε χρόνο να αυξάνεις τις πιθανότητες».
– Σας ρωτώ επειδή αγαπάτε πολύ το ελληνικό στοιχείο και λειτουργείτε με το συναίσθημα. Υπάρχει η σύνδεση της ΑΕΚ με εκείνο το τρομερό πρωτάθλημα του 2002. Κάποια παιδιά παίζουν ακόμη στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως ο Ζήσης και ο Μπουρούσης. Είναι στις σκέψεις σας αυτοί οι παίκτες να ολοκληρώσουν την καριέρα τους στην ΑΕΚ;
«Ο στόχος είναι στην ομάδα της επόμενης χρονιάς να υπάρξουν πινελιές με τέτοιους Έλληνες που έχουν συνδεθεί με την ΑΕΚ – μπορεί και με αυτούς, μπορεί και με άλλους σπουδαίους Έλληνες παίκτες. Θεωρητικά μιλώντας, μπορεί να είναι και ο Περπέρογλου, που είναι Ενωσίτης τρελός».
– Έχετε ένα συγκεκριμένο πλάνο που το υπηρετείτε. Πόσο σας έβγαλε έξω από αυτό ο αποκλεισμός από την Μπάμπεργκ;
«Εγώ έκανα δύο βράδια να κοιμηθώ. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα πηγαίναμε σε δύο συνεχόμενα φάιναλ φορ. Κι εμείς, όταν πηγαίνουμε σε τελικό, παίρνουμε το κύπελλο. Η αγωνία μας είναι πάντα να φτάσουμε. Ήταν πολύ στενάχωρο, όντως. Αλλά δεν έχουμε συμβόλαιο με τις επιτυχίες. Συμβόλαιο έχουμε να φτιάχνουμε μια ομάδα ανταγωνιστική, η οποία θα παλεύει για κάθε μπάλα. Αυτό είναι το συμβόλαιο που έχουμε με τους οπαδούς. Για να είναι περήφανος ο ΑΕΚτζής που είναι βιοπαλαιστής».
– Θέλω να μου σχολιάσετε αυτό που συμβαίνει στο ελληνικό μπάσκετ με τη διαμάχη του Ολυμπιακού με την ΕΟΚ και την επικείμενη αποχώρησή του από το πρωτάθλημα. Δεν θα προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς στο ελληνικό πρωτάθλημα;
«Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα φύγει ο Ολυμπιακός από το πρωτάθλημα. Θα το θεωρούσα λάθος. Ο Ολυμπιακός γεννήθηκε στον Πειραιά, εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα πάει σε μία άλλη Λίγκα, που θα εκφράζει τι; Ελληνική ομάδα είναι, εδώ έχει πάρει τίτλους. Επίσης οι οπαδοί τρέφονται από τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Εγώ θεωρώ ότι το ΣΕΦ θα αδειάσει. Αυτό νομίζω ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τον οπαδό του Ολυμπιακού, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε τη δυνατότητα να βλέπει την ομάδα του και στην περιφέρεια. Τώρα όμως; Μπορεί να ήταν λοιπόν μια αντίδραση της στιγμής. Και στην πρόσφατη σύσκεψη με τον υφυπουργό συμφωνήσαμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαιτησία. Συμφωνήσαμε στη διάγνωση. Τώρα διαφωνούμε στη θεραπεία. Πρέπει να δούμε τι θα αλλάξει στην ΚΕΔ. Ας ξεκινήσουμε κάποιες αλλαγές και νομίζω ότι και ο Ολυμπιακός θα το ξαναδεί διαφορετικά…»

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});