Uncategorized

Οι δέκα τελευταίοι τελικοί Κυπέλλου της ΑΕΚ (Βίντεο)



Η Κιτρινόμαυρη Ενημέρωση θυμάται τους δέκα τελευταίους τελικούς Κυπέλλου που έχει συμμετάσχει η Ένωση!


Η ΑΕΚ θα αγωνιστεί αύριο απέναντι στον ΠΑΟΚ για τρίτη σερί φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ θέλει να σπάσει το σερί των δύο χαμένων τελικών και να κατακτήσει το τρόπαιο. Τι έχει κάνει η Ένωση όμως στους δέκα τελευταίους τελικούς που συμμετείχε πριν από τον φετινό;

15/5/1996 ΑΕΚ – Απόλλων Αθηνών 7-1
«Το σίριαλ Μπάγεβιτς και το ευρύ σκορ»


Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Απόλλων Αθηνών στο ΟΑΚΑ. Το σκορ τελειώνει με το ευρύ 7-1 ενώ στο ημίχρονο το σκορ ήταν 3-0. Από τα σημαντικά του αγώνα θεωρήθηκε το χατ τρικ του Τσιάρτα ενώ η εμφάνιση του Ντέμη Νικολαΐδη καθώς έμελλε στο μέλλον να γράψει τη δική του ιστορία με τα Κιτρινόμαυρα.

Βέβαια εκείνη την εποχή ο κόσμος της ΑΕΚ δεν ασχολήθηκε τόσο με το τρόπαιο όσο με το σίριαλ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο λατρεμένος τους ”πρίγκηπας” ακουγόταν έντονα πως θα μετακομίσει στο λιμάνι για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Κάτι που εν τέλει επιβεβαιώθηκε.



 16 Απριλίου 1997, ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0 (5-3 πεν.)
«Ο Ηλίας της χάρισε το τρόπαιο»


Σε έναν τελικό που ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως ήταν λάτρης του αμυντικού παιχνιδιού, η ΑΕΚ κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο στα πέναλντι και να πανηγυρίσει τη στέψη της στο Στάδιο Καραϊσκάκης.

Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλντι εκεί που οι παίκτες της ΑΕΚ ευστόχησαν σε όλα. Το αστέρι του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα αστόχησε έτσι η Ένωση ανακηρύχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος.

10/5/2000 ΑΕΚ – Ιωνικός 3-0
«Όταν ο Ντέμης δίδασκε ήθος»


Το 2000 επιφύλαξε έναν σχετικά εύκολο τελικό για την ΑΕΚ. Η ομάδα του Γιάννη Παθιακάκη επικράτησε με σκορ 3-0 επί του Ιωνικού και σήκωσε την κούπα στον ουρανό του ΟΑΚΑ.

Ένα από τα πιο σπάνια γεγονότα που μπορεί να τύχουν σε αγώνα εξελίχθηκε σε αυτόν τον τελικό. Ο Ντέμης  Νικολαΐδης άνοιξε το σκορ όμως είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του. Το γκολ μέτρησε όμως μετά από δικιά του παρέμβαση ακυρώθηκε. Η κίνηση αυτή βραβεύτηκε 2 χρόνια αργότερα στη Φρανκφούρτη από τη Διεθνή Επιτροπή για το Fair Play.

27/4/2002 ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1
«Έχασε το πρωτάθλημα αλλά του πήρε το Κύπελλο»


Μια εβδομάδα πριν, ο Ολυμπιακός είχε στεφθεί πρωταθλητής στο ίδιο γήπεδο απέναντι στην ΑΕΚ. Υπήρχε απογοήτευση, όπως είναι λογικό, στο στρατόπεδο των Κιτρινόμαυρων, όμως η ομάδα του Φερνάντο Σάντος κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο και να μην αφήσει τους ερυθρόλευκους να πανηγυρίσουν δεύτερο τίτλο μέσα στη χρονιά.

Ο Κωνσταντινίδης άνοιξε το σκορ στο 52΄ όμως ο Τζιοβάνι ισοφάρισε στο 70΄. Ο Ίβιτς βρήκε τη λύση για τους Κιτρινόμαυρους στο 82΄ όπου και πέτυχε το καθοριστικό τέρμα.



10/5/2006 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
«Ένας τελικός που δεν θέλει να θυμάται»


Στο Παγκρήτιο Στάδιο η Ένωση δεν είχε σταθεί στο ύψος της και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει ακόμα ένα Κύπελλο καθώς ηττήθηκε με το ευρύ 3-0 από τον Ολυμπιακό.

Τα γκολ πέτυχαν:  61′ Κωνσταντίνου, 90′ Καστίγιο – 70′ Ιβιτς (αυτ.)



2/5/2009 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-4 (15-14 πεν)
«Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών»


Ολυμπιακός και ΑΕΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του ΟΑΚΑ. Όλοι περίμεναν ένα όμορφο ματς όμως κανείς δεν είχε προβλέψει αυτό το θέαμα που παρακολούθησε όλη η Ελλάδα και όχι μόνο. Έξι γκολ στην κανονικά διάρκεια και άλλα δύο στην παράταση για το τελικό 4-4 πριν τα πέναλντι. Η Ένωση βρέθηκε αγκαλιά με το τρόπαιο όμως τελικά δεν κατάφερε να το κατακτήσει για λίγες στιγμές αδράνειας.

Βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0 ενώ λίγα λεπτά πριν το τέλος προηγούνταν με 3-2. Ο Ολυμπιακός είχε άλλη άποψη όμως και ισοφάρισε στην εκπνοή σε 3-3. Στην παράταση έμεινε πίσω στο σκορ όμως με τον πρωταγωνιστή της, Σκόκο, ισοφάρισε και έστειλε το ματς στα πέναλντι. Εκεί όπου εκτελέστηκαν 29 μέχρι να έρθει το νικητήριο για τους Πειραιώτες από τον Αντώνη Νικοπολίδη.



30/4/2011 Ατρόμητος-ΑΕΚ 0-3
«Επιστροφή στους τίτλους κάτω από τη σκιά επεισοδίων»


Ο Ατρόμητος του Γιώργου Δώνη είχε καταπλήξει την Ελλάδα φτάνοντας ακόμη μια φορά στον τελικό αυτή τη φορά απέναντι στην ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός παρέταξε μια ομάδα που φαινόταν από το πρώτο λεπτό πως θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο και να επιστρέψει στους τίτλους.

Εν τέλει το κατάφερε και μάλιστα με σκορ 3-0. Λυμπερόπουλος, Καφές και Μπαχά σκόραραν για τους Κιτρινόμαυρους. Η γιορτή όμως επισκιάστηκε από τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ.


17/5/2016 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-1
«Πρώτος τίτλος μετά την Οδύσσεια»


Η ΑΕΚ σφράγισε και επίσημα την επιστροφή της. Το ”Ερχόμαστε” αντικαταστάθηκε από το ”Ήρθαμε” και η Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Η ομάδα του Πειραιά έδειξε να κατέχει ένα λανθασμένο αέρα νικητή και η ομάδα του, υπηρεσιακού προπονητή, Στέλιου Μανωλά επικράτησε με 2-1. Μάνταλος και Τζεμπούρ έδωσαν αέρα δύο τερμάτων στην ΑΕΚ ενώ ο Τσόρι μείωσε για τον Ολυμπιακό. Το σκορ δεν άλλαξε και ο Πέτρος Μάνταλος σήκωσε το τρόπαιο στον Αττικό ουρανό.


6/5/2017 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1
«Ένας τελικός…ντροπή»

Όλη η Ελλάδα αναγκάστηκε εκείνη την ημέρα να δει έναν τελικό που από όπου και να τον πιάσεις πονάει τον θεατή και όχι μόνο. Επεισόδια που επισκίασαν τον αγώνα και ένα φινάλε που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.

Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος στον Βόλο με γκολ οφσάιντ στο τέλος από τον Ενρίκε.


12/5/2018 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-2
«Παρασύρθηκε από τα πανηγύρια»


Η Ένωση είχε μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει το νταμπλ μετά από πολλά χρόνια. Αντίπαλός της ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Δεν τα κατάφερε όμως καθώς ο αντίπαλος φάνηκε περισσότερο διψασμένος για το τρόπαιο και η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ ηττήθηκε με σκορ 2-0.

Ο Βιεϊρίνια και ο Πέλκας έδωσαν τη νίκη στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

Μένει να δούμε αν θα καταφέρει η ΑΕΚ φέτος να σπάσει το αρνητικό της σερί. Έχει το ρόστερ να το πετύχει και πρέπει να το κάνει ώστε να δώσει μια τελευταία χαρά στους φιλάθλους της πριν το τέλος των υποχρεώσεων. Μένουν περίπου 24 ώρες για να το μάθουμε!