Uncategorized

Καλλιακμάνης: “Ρόλος του γιατρού είναι να έχει την εμπιστοσύνη του παίκτη”

Στα κανάλια Novasports μίλησε, από το Κίελτσε, ο Αλκης Καλλιακμάνης.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Ο γιατρός και το ιατρικό επιτελείο πρέπει να είναι πίσω από τη σκηνή… Καλά κάνουμε. Οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές. Παρόλα αυτά όμως, παρ’ ότι είμαστε αφανείς ήρωες είναι πάρα πολύ σημαντική η ευθύνη και η εργασία που έχει να εκτελέσει το ιατρικό επιτελείο. Ειδικά στη διάρκεια της προετοιμασίας σε μια ξένη χώρα. Είναι πολλά τα επίπεδα στα οποία πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Δεν σας κρύβω ότι όσο περνάνε τα χρόνια, όσο και αν εκλαμβάνεται αυτό ως σχήμα οξύμωρο η ευθύνη και το άγχος είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που είχα πριν από 10 χρόνια όταν πρωτοξεκινούσα σε προετοιμασία με την ΑΕΚ. 
Η προετοιμασία ξεκινάει αρκετές ημέρες πριν την επίσημη αναχώρηση της αποστολής της ομάδας. Το ιατρικό επιτελείο πρέπει και αυτό κάνουμε στην ΑΕΚ, να ολοκληρώσει μια σειρά από συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες ουσιαστικά είναι ένας πλήρες σκρινάρισμα τόσο των παικτών που ήταν στο ρόστερ της ομάδας, όσο και των καινούργιων που έρχονται με μεταγραφή. Εκεί γίνεται ακόμα πιο λεπτομερής έλεγχος. Αυτό κρατάει αρκετές ημέρες. Το πιο σημαντικό είναι να συλλέξεις αυτές τις πληροφορίες και σαν πληροφορία να μπορέσεις να φτιάξεις μια έκθεση για κάθε παίκτη ξεχωριστά και να την μεταφέρεις στο προπονητικό επιτελείο. 
Η πληροφορία θα πρέπει να είναι περιεκτική και εύληπτη, δηλαδή να μπορεί να την καταλάβει το προπονητικό τιμ, αλλά παράλληλα να είναι και αναλυτική έτσι ώστε να ξέρει ανα πάσα στιγμή για τον κάθε παίκτη ποιοι είναι οι ενδογενείς του παράγοντες που μπορεί να τον βάλουν σε κάποιο κίνδυνο ή τι θα πρέπει να προσέξουν. Όταν λέμε για ενδογενείς παράγοντες εννοούμε τα καρδιολογικά του, τα λειτουργικά του τεστ, τα αιματολογικά του, από πλευράς ποδολόγου, εργοφυσιολόγου… Όλη αυτή η πληροφορία θα πρέπει να κωδικοποιηθεί και θα πρέπει να δοθεί στο προπονητικό επιτελείο. 
Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πάρα πολύ γρήγορα και άμεσα. Θα πρέπει όμως να είναι και μια πληροφορία που θα έχει βαρύτητα, θα είναι πολύ συγκεκριμένη. Η προετοιμασία από την πλευρά τη δική μας για να φύγουμε σε μια ξένη χώρα περιλαμβάνει κυρίως αυτό που ονομάζουμε πρόληψη. Πρέπει να γνωρίζουμε που πηγαίνουμε.
Μην ξεχνάτε ότι παρ’ ότι είναι υγιείς άνθρωποι οι ποδοσφαιριστές, αλλά και όλοι όσοι είμαστε γύρω από την ομάδα θα πρέπει να ξέρεις ανα πάσα στιγμή ποιο είναι το ιστορικό του κάθε ανθρώπου: των προπονητών, των φροντιστών, των υπολοιπών που βρίσκονται στην αποστολή. Ας αφήσουμε έξω τους τραυματισμούς, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί σε μια προπόνηση ή σε έναν φιλικό αγώνα υπάρχουν και παθήσεις που μπορούν να συμβούν στον καθένα. Άρα πρέπει μαζί σου να έχεις, εκτός από τα μηχανήματά σου, φαρμακευτικό υλικό γιατί σε μια ξένη χώρα μπορεί να μην είναι εύκολο να έχεις πρόσβαση σε φάρμακα. 
Θα πρέπει επίσης να είσαι προετοιμασμένος και να έχεις λεπτομέρειες για εκεί που πηγαίνεις. Να ξέρεις σε ποια απόσταση είναι το νοσοκομείο από το ξενοδοχείο σου ή από εκεί που βρίσκεται η αποστολή. Να έχεις καταστρώσει ένα πλάνο και ένα σχέδιο για οτιδήποτε έκτακτο συμβεί. Να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποιες είναι οι παροχές που μπορεί να σου δώσει το νοσοκομείο ή αν πρέπει να κάνεις κάτι περισσότερο ποιο είναι το αμέσως επόμενο. Είναι πληροφορίες που θα πρέπει να έχεις συλλέξει εκ των προτέρων και όχι όταν φτάσεις σε μια πόλη προορισμού”.
Η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του ιατρικού τιμ και του προπονητικού είναι υψίστης σημασίας, καθώς μπορούν να αποφευχθούν πολλοί τραυματισμοί ή ακόμα και να υπάρξει η κατάλληλη πρόληψη. 
“Έχετε πάρα πολύ δίκιο. Ο ρόλος του γιατρού είναι πάρα πολύ κομβικός. Εάν δείτε οποιοδήποτε οργανόγραμα στο εξωτερικό, σε οποιοδήποτε κλαμπ του εξωτερικού ο γιατρός βρίσκεται είτε στην κορυφή της πυραμίδας, είτε στο κέντρο της. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να διαχειριστεί πάρα πολλές πληροφορίες και μάλιστα από διαφορετικές ειδικότητες, εγοφυσιολόγους, γυμναστές αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές. 
Θα πρέπει ο καθένας να έχει την ανεξαρτησία του και να έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει το έργο του αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο τραυματισμών. Αυτό είναι και το κυρίαρχο σε μια περίοδο που η ομάδα έχει πάρα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα. Δύσκολες προπονήσεις, διπλές ή τριπλές πολλές φορές. Μεγάλα τα προπονητικά φορτία και ο χρόνος που υπάρχει για να αποκατασταθεί ή για να επανέλθει ο οργανισμός είναι πολύ λίγος. Σε αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις καλή συνεργασία με το προπονητικό επιτελείο. Όποιο κι αν είναι αυτό και να υπάρχει κοινή φιλοσοφία.
Όσο και αν φαίνεται παράξενο για εμάς είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε έναν τραυματισμό. Το δύσκολο και αυτό που πραγματικά έχει αξία και σημασία είναι να προλάβουμε έναν τραυματισμό. Να δούμε αυτά τα σημεία, είτε με τα gps που έχουμε, είτε με ότι μας προσφέρει η καινούργια τεχνολογία, είτε με τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης που έχουν οι ποδοσφαιριστές, είτε με την κλινική εξέταση, είτε με την πληροφορία που παίρνει ο γιατρός από τους φυσιοθεραπευτές, ακόμα και με την απλή παρατήρηση μέσα στο γήπεδο του τι κάνει ο καθένας. 
Μπορούμε να προλάβουμε έναν πιθανό τραυματισμό σε αυτή τη φάση που μπορεί να κοστίσει λίγο περισσότερο σε έναν ποδοσφαιριστή. Αν αυτό έχει σημασία το να κοστίσει λίγο περισσότερο ή λιγότερο. Ένας τραυματισμός είναι πάντα τραυματισμός για έναν ποδοσφαιριστή.
Να μην ξεχνάμε ότι οι αθλητές δεν αποτελούν παρά ένα κομμάτι του γενικότερου πληθυσμού. Η κατάθλιψη είναι μία νόσος, μία πάθηση που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα οποιουδήποτε. Είτε σε νεαρή ηλικία, είτε σε μεγαλύτερη. Δεν θα αναλύσουμε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να συμβεί μια κατάθλιψη σε έναν αθλητή, σε έναν ποδοσφαιριστή. 
Αυτό που πολύ συχνά πρέπει να αντιμετωπίσεις σε μια ομάδα στην προετοιμασία είναι ο συγκεντρωτισμός ειδικά πολλών παιδιών και νεαρών υπό δύσκολες συνθήκες που μπορεί να μην τις έχουν συνηθίσει… Εννοώ συνθήκες εργασίας τους που απαιτούν πάρα πολλές ώρες συγκέντρωσης, σωματικής και πνευματικής κούρασης. 
Ο επικουρικός ρόλος του γιατρού, γιατί δεν είναι ο πρωταγωνιστικός, είναι πάντοτε να είναι δίπλα, να έχει την εμπιστοσύνη των παικτών, να μπορεί να διακρίνει πότε ένας είναι ευερέθιστος, πότε είναι απομονωμένος, πότε από την παρέα από την ομάδα. Και κάθε φορά είτε να προσπαθεί να τον βοηθήσειπλησιάζοντάς τον, είτε με διάφορους τρόπους και να τον ξαναβάλει μέσα στην ομάδα των υπολοίπων.
Είτε να κάνει μια συζήτηση εμπιστευτική γιατί είναι προσωπικά δεδομένα και να μπορέσει να εκμαιεύσει αν κάτι ισχύει μέσα από την εμπειρία του και να μπορέσει να βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό κυρίως στους νέους ποδοσφαιριστές που έρχονται σε ένα κλαμπ, όπως συμβαίνει και στην ΑΕΚ, να μπορέσεις από την πλευρά τη δική σου να τους ενσωματώσεις και να νιώσουν μέρος της ομάδας όσο γίνεται πιο γρήγορα. Να νιώσουν οικογένεια”.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});