Uncategorized, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Αφιέρωμα: Οι καλύτεροι της δεκαετίας-Μέρος τέταρτο



Ήρθε η ώρα για το τέταρτο (και τελευταίο) μέρος των καλύτερων παικτών ανά θέση που έχουν περάσει από την ΑΕΚ τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή από τη σεζόν 2008-2009 και έπειτα!


Μετά την ολοκλήρωση των αφιερωμάτων για τερματοφύλακες, αμυντικούς και μέσους, ήρθε η ώρα να κάνουμε το τελευταίο κομμάτι που αφορά τους επιθετικούς (πλάγιους και κεντρικούς).

Η γραμμή κρούσης είναι πολύ σημαντική για μια ομάδα και αν θυμηθεί κάποιος τα ονόματα που έχουν περάσει από αυτές τις θέσεις στην Ένωση θα φέρει στο νου του πολλά ονόματα που έχουν χαρίσει ανεπανάληπτες στιγμές.

Η Κιτρινόμαυρη Ενημέρωση λοιπόν θυμήθηκε-έψαξε και σας παραθέτει τη δική της άποψη για τους καλύτερους επιθετικούς που πέρασαν από την ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θα αναφερθούν 5 πλάγιοι (ανάμεσα στους 14) και 6 κεντρικοί (ανάμεσα σε 26!).

Πλάγιοι επιθετικοί


Γκουστάβο Μαντούκα

Ο Βραζιλιάνος έπαιξε στην ΑΕΚ σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τόσο πλάγιοι επιθετικοί όσο πλάγιοι χαφ. Με σύγχρονους όρους όμως θα έπαιζε στη θέση που τον κατατάσσουμε απόψε. Ο Μαντούκα ήταν ένας ποιοτικός παίκτης που βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα όσο αγωνίστηκε.

Ιγνάσιο Σκόκο

Τα λόγια και οι συστάσεις περισσεύουν όταν μιλάμε για έναν από τους καλύτερους παίκτες που είδε το Ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Ο ”υδραυλικός” χάρισε άπειρες στιγμές μαγείας και έγινε εφιάλτης για κάθε αντίπαλη άμυνα!

Έλντερ Μπαρπόσα

Από τους τελευταίους εξτρεμ που πέτυχαν στην ομάδα. Ο Πορτογάλος είχε όλα τα χαρακτηριστικά που χρειαζόταν ένας παίκτης στη θέση του. Θα τον θυμόμαστε για την ταχύτητα του, την τεχνική του αλλά και τις σέντρες διαβήτη που έβγαζε.

Ρόναλντ Βάργκας

Οι επιδόσεις του δεν ”τρέλαναν” ποτέ κανέναν. Δεν ήταν ο πιο ενεργητικός παίκτης της ομάδας αλλά βρίσκεται στη λίστα γιατί φαίνεται πως είχε το «κοκαλάκι της νυχτερίδας». Όταν όλη η ομάδα στα ντέρμπι δεν έβρισκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, ο Βάργκας ήταν εκεί να δώσει τη νίκη στην Ένωση (3 φορές με σκορ 1-0 απέναντι στις τρεις μεγάλες ομάδες). Ακόμη ένα αξιοσημείωτο είναι η ασίστ στο 1-0 στον τελικό Κυπέλλου του 2016.

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος

Οι επιλογές που έκανε μετά την ΑΕΚ τον κατέστησαν ”ανεπιθύμητο” στις τάξεις των οπαδών της ομάδας. Αυτό όμως δεν αναιρεί πως ήταν από τους κινητήριους μοχλούς στο πρωτάθλημα του 2017-2018. Τα γκολ του στην μεγάλη ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό αλλά και οι εμφανίσεις του στην Ευρώπη έφτασαν την ΑΕΚ ξανά στην κορυφή!

Κεντρικοί επιθετικοί


Νίκος Λυμπερόπουλος

Τον βλέπουμε τώρα ως Τεχνικό Διευθυντή αλλά πριν μερικά χρόνια μάτωνε τα δίχτυα φορώντας τα Κιτρινόμαυρα! Ο Λύμπε ήταν ο αρχηγός της ΑΕΚ που σήκωσε το Κύπελλο του 2011 αλλά και που χάρισε αμέτρητες στιγμές ενθουσιασμών και πανηγυρισμών στους Κιτρινόμαυρους. Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιθετικών του πρωταθλήματος στην ιστορία!

Ραφίκ Τζεμπούρ

Αφήνουμε στην άκρη τον χαρακτήρα του και τις μετέπειτα επιλογές του. Ο ”τρομοκράτης” ήταν από τους πιο ποιοτικούς επιθετικούς που έχουμε δει στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Γρήγορος, τεχνίτης και με φοβερές σχέσεις με το σκοράρισμα. Πολλές οι στιγμές που έχει σηκώσει τους Κιτρινόμαυρους οπαδούς από τη θέση τους. Κορυφαία στιγμή η επιστροφή του και το τέρμα του απέναντι στον Ολυμπιακό που σφράγισε στην Ένωση την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 2016!

Ίσμαελ Μπλάνκο

Η προσφώνηση ίδια με του Σκόκο. Τι να πει κανείς για τον ”Ζορό”; Εκ των κορυφαίων της ιστορίας της ΑΕΚ αλλά και των ελληνικών γηπέδων. Η τεχνική του δεν ήταν σε κορυφαίο επίπεδο αλλά η ευκολία στο σκοράρισμα ήταν τρομερή. Κάθε φάση και γκολ! Δεν ανακηρύχθηκε άδικα ο κορυφαίος σκόρερ τις σεζόν 2007-2008 αλλά και την επόμενη πετυχαίνοντας 19 και 14 γκολ αντίστοιχα!

Σέρχιο Αραούχο

Ο πόθος όλων των Κιτρινόμαυρων αλλά και ο τρόμος κάθε αντιπάλου. Ουκ ολίγα τα φαντεζί τέρματα και οι τρομερές προσπάθειες που έκανε. Ο Τσίνο ήταν κι αυτός ένας εκ των παραγόντων που η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα δύο χρόνια πριν!

Μάρκο Λιβάγια

Ο Κροάτης μας προβλημάτισε λίγο καθώς ούτε ως μόνος επιθετικός συνηθίζει να παίζει αλλά ούτε ως επιθετικός μέσος (ώστε να μπει στο προηγούμενο μέρος). Επιλέχθηκε να καταταχθεί εδώ καθώς οι επιθετικές του αρετές είναι διαδεδομένες. Όταν είναι συγκεντρωμένος στον αγώνα και βγάζει το 100% των δυνατοτήτων του βλέπουμε έναν από τους ποιοτικότερους παίκτες της λίγκας.

Εζεκίλ Πόνσε

Ο Αργεντινός ήταν η εξαίρεση στην περσινή προβληματική χρονιά της ομάδας. Έδειξε πως είναι ένας δεινός σκόρερ και πως η καριέρα που διαγράφεται μπροστά του είναι τεράστια εφόσον είναι υγιής και εκμεταλλευτεί σωστά το ταλέντο του!

Ελπίζουμε να ήταν ενδιαφέρον το αφιέρωμα σε όσους το διάβασαν και να έγινε αντιληπτό πως στην επιλογή παικτών δεν υπήρχαν παράμετροι όπως οι επόμενες επιλογές στην καριέρα τους (Λάζαρος, Τζεμπούρ) αλλά καθαρά οι επιδόσεις τους φορώντας τα Κιτρινόμαυρα!

ΥΓ: Θα ακολουθήσει ακόμη ένα αφιέρωμα στο μέλλον με τους καλύτερους προπονητές της δεκαετίας!



(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});