Uncategorized

Η ΑΕΚ εξελίσσεται, βελτιώνεται και αρέσει!

Ο Κώστας Κουσουρίδης γράφει για το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας, το καλύτερο ξεκίνημα της ΑΕΚ εδώ και δέκα χρόνια, το πρόγραμμα-βουνό που έρχεται σε Ελλάδα και Ευρώπη,τη μεγαλύτερη…μεταγραφή του καλοκαιριού, ενώ έχει και υστερόγραφα για όλους!

Η ΑΕΚ το Σαββάτο επικράτησε 4-0 του Πανιωνίου στο ΟΑΚΑ έχοντας 24 τελικές φάσεις, 2 δοκάρια και 3-4 κλασσικές ευκαιρίες ακόμη. Κάπου μέσα σε όλα αυτά τα στατιστικά αξίζει να σημειωθεί και το τεράστιο ποσοστό κατοχής, περίπου 75%.
Αυτό, όπως εύκολα συμπεραίνει κανείς, σημαίνει πως το αγωνιστικό πρόσωπο της ΑΕΚ έχει αλλάξει. Η προσέγγιση για το κάθε παιχνίδι έχει αλλάξει. Οι κιτρινόμαυροι προσπαθούν και τα καταφέρνουν περίφημα μέχρι στιγμής να επιβάλλουν αυτοί το ρυθμό στον αγώνα, να παίζουν ποδόσφαιρο κυριαρχίας και να ελέγχουν-καθορίζουν αυτοί την εξέλιξη του. Όλα αυτά τα ακούσαμε τη περασμένη σεζόν αρκετές φορές, μα λίγες είναι αυτές που τις είδαμε να εφαρμόζονται στη πράξη από την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ(τότε).
Όλο το καλοκαίρι λέγαμε και επιμέναμε πως τη φετινή ΑΕΚ δε την ξέρουμε και αυτό γιατί υπήρξε αλλαγή προπονητή αλλά και βασικών συντελεστών της περυσινής σεζόν(σ.σ. Λάζαρος, Αραούχο, Βράνιες), αυτές οι αλλαγές δημιουργούσαν εύλογα και απολύτως λογικά ερωτήματα. Θα καλύψουν οι νέοι παίκτες τα κενά αυτών που έφυγαν; θα μπορέσει ο Ουζουνίδης να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα και να αντέξει στη πίεση και τις απαίτησεις της θέσης αυτής στην πρωταθλήτρια Ελλάδος;
Και άλλες πολλές ακόμα…
Ο οργανισμός ΑΕΚ επιλέγει ορθώς να απάνταει πάντα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, έτσι και αυτή τη φορά έδωσε ηχηρές απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις πως ήρθε για να μείνει και το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-18 ήταν μόνο η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού.

Το ρόστερ της Ένωσης ποσοτικά είναι πολύ καλα, αν είναι και ποιοτικά θα φανεί στη πορεία. Όμως, δε γίνεται να αγνοήσουμε τα πρώτα δείγματα που είναι αμιγώς θετικά και ενθαρρυντικά για το μέλλον. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που ακόμα είναι ανέτοιμοι(Γιαννιώτας), παίκτες που δεν είναι ούτε στο 70% αγωνιστικής ετοιμότητας(Τσιγκρίνσκι, Αλεφ, Πονσε) και παίκτες που ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπωρούν(Μπογέ, Αλμπάνης). Άρα, δεν έχουμε δεί ακόμα την ομάδα πλήρη και δε μπορούμε να κρίνουμε, αλλά όταν μια ομάδα στα μέσα Σεπτέμβρη -που συνήθως οι ελληνικές ομάδες είναι στο 70% με 80% της ετοιμότητας τους- παίζει σε τέτοιο ρυθμό για παραπάνω από 80 λεπτά και εξαφανίζει τον αντίπαλο της από το γήπεδο σημαίνει πάρα πολλά. Σημαίνει πως στη προετοιμασία και στις προπονήσεις μέχρι και σήμερα κάτι γίνεται σωστά.
Ένα αρνητικό στοιχείο που έκανε “μπαμ” μέχρι τον αγώνα στη Τρίπολη με τον τοπικό Αστέρα ήταν το γεγονός πως η ομάδα μετά το 65ο λεπτό κατέβαζε ταχύτητες και κινδύνεψε να χάσει βαθμούς και προκρίσεις, κάτι η κόπωση από τα συνεχόμενα παιχνίδια, κάτι τα πόδια που ήταν ακόμα βαριά, κάτι η πίεση και το άγχος η ομάδα έπεφτε και χανόταν σε κάθε ματς στο διάστημα 65′-90′. Έιδαμε στο ματς με τον Πανιώνιο πως οι πρωταθλητές Ελλάδος έπαιζαν με κολλημένο το πόδι στο γκάζι σε όλο το παιχνίδι και άντεξαν με σχετική άνεση, τα πόδια λύθηκαν, η πίεση του Champions League υποχώρησε και η διακοπή του πρωταθλήματος ήρθε να κουμπώσει τη κατάλληλη στιγμή!

Η ΑΕΚ βρίσκεται στη κορυφη της βαθμολογίας με 9 βαθμούς, μαζί με τον Ολυμπιακό,  3 στις 3 νίκες με 7-0 γκολ και αυτή η συγκομιδή είναι η καλύτερη μετά το 2007 με το 6Χ6 της ΑΕΚ του Ρίμπο και του Σέρα Φέρερ, τότε. Ένα τέτοιο ονειρικό ξεκίνημα είναι ιδανικό, διότι ανεβάζει στα ύψη τη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση των παικτών για τη δύσκολη συνέχεια και το πρόγραμμα-βουνό που ξεκινάει μεθαύριο στο Άμστερνταμ και τελείωνει στις 7/10 με το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Μαρούσι. Τώρα είναι τα δύσκολα…και η ΑΕΚ τα καταφέρνει σε αυτά καλύτερα από όλους. Έχει να ανέβει ένα γολγοθά σαν όλους αυτούς που έχει ανέβει εδώ και 1 χρόνο με στόχο να βγεί όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένη αγωνιστικά και με καλή ψυχολογία ώστε να συνεχίσει με την ίδια αφοσοίωση και συγκέντρωση μετά από αυτά τα 5 κρισιμότατα παιχνίδια, που θα παίξουν το ρόλο τους για τη συνέχεια και τους στόχους του συλλόγου για τη φετινή χρονιά.

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε -πάντα κατά τη γνώμη μου- την σπουδαιότερη μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού. Το όνομα αυτής…Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο Μαρίνος προσαρμόστηκε και έγινε το αφεντικό στα Σπάτα απροσδόκητα γρήγορα, μπήκε στο κλίμα της ομάδας. Πήρε ψήφο εμπιστόσυνης απο τη διοίκηση από τη πρώτη μέρα και ανέλαβε να περάσει στους παίκτες τους τη δικό του αγωνιστικό πλάνο, νέους και καινούργιους, να τους ενσωματώσει στην κιτρινόμαυρη οικογένεια, να τους προσαρμόσει στη φιλοσοφία του αγωνιστική και μη και τη νοοτροπία νικήτη και κυριάρχου εντός αγωνιστικού χώρου που προσπαθεί να απόκτησει η ΑΕΚ. Ήταν σαν να ήξερε, σαν να είχε προετοιμαστεί να αναλάβει την πρωταθλήτρια Ελλάδος. Θα επανάλαβω για πολλοστή φορά πως στο πρόσωπο του Μαρίνου ο Δ. Μελισσανίδης έχει βρεί ακριβώς αυτό που ζητάει και δύσκολα θα αλλάξει προπονητή τα επόμενα χρόνια η Ένωση. Αυτά για τον καλύτερο έλληνα προπονητή…δε λέω άλλα, δίοτι αυτά τα διαβάζετε και τα ακούτε καθημερινά, αλλά δε γίνετα να μη τα γράφουμε ξανά και ξανά αφού οι περιστάσεις το επιβάλλουν.

Υ.Γ Όσον αφορά το πανό στο ΟΑΚΑ, για το οποίο οι απανταχού χοντρόπετσοι ξαφνικά ευαισθητοποιήθηκαν, με πρώτο το κ. Ζαμάνη και ακολούθησαν και άλλοι πολλοί, με ξεπερνάει κατα πολύ και δε κατανοώ την έκπληξη τους για τη κατάντια του “ιστορικού”. Κρίμα, πραγματικά κρίμα…
Πάντως αντιδράσεις υπήρξαν σε Τούμπα και Πειραιά…και μάλιστα συζητήθηκε έντονα το θέμα.
Υ.Γ2 Μια σημαντική επιστροφή για την ομάδα στο ματς με τους Νεοσμυρνιώτες, αυτή του “Ιησού” Ντιμιτρό Τσιγκρίνσκι, του βράχου της άμυνας των πρωταθλητών!
Άμυνα από ατσάλι η Ένωση φέτος. Ευχάριστος πονοκέφαλος για τον Μαρίνο Ουζουνίδη οι πολλαπλές επιλογές στην άμυνα. Ο ουκρανός δίνει την απαραίτητη εμπειρία και την σιγουριά στα μετόπισθεν, κυρίως στα ευρωπαικά παιχνίδια. Μαζί με τους Τσόσιτς, Λαμπρόπουλο, Οικονόμου, Σβάρνα συνθέτουν τη ποιοτικότερη 5αδα κεντρικών αμυντικών του πρωταθλήματος(σύντομα θα υπάρξει άρθρο για αυτούς τους 5 και όχι μόνο).
Υ.Γ3 Ο Μανόλο Χιμένεθ έμεινε εκτός πάγκων για 2 μήνες για μια χειρονομία. Αναμένουμε ανάλογη τιμωρία για τον Πασχαλάκη για τις ύβρεις του προς τους φιλάθλους του ΟΦΗ.
Υ.Γ4 Για το Άμστερνταμ πετάει η ομάδα αύριο και ξεκινάει ένα όμορφο ταξίδι 6 παιχνιδιών που μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομήσει και εμπειρίες για το μέλλον. Η ΑΕΚ είναι μια ομάδα με δυνατότητες, μια ομάδα με ομοιογένεια, μια οικογένεια, μια παρέα που θα δώσει το καλύτερο της εαυτό και θα προσπαθήσει για το καλύτερο στη διοργάνωση των αστεριών απολμβάνοντας καθε λεπτό της όλης διαδικασίας…ξεκινώντας από τη Τεράρτη(19/9) στην Amsterdam Arena απέναντι σε μια παραδοσιακή δύναμη της ποδοσφαιρικής ελίτ της Ευρώπης, τον Ajax. Καλή επιτυχία ΑΕΚαρα μας, κάνε περήφανους όλους τους φιλάθλους σου και όλους τους έλληνες υγιείς φιλάθλους!

     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
          google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,
          enable_page_level_ads: true
     });