Uncategorized

Η παράδοση της ΑΕΚ με τους Γερμανούς!(VIDEO)

Η παράδοση της ΑΕΚ με Γερμανούς, Πορτογάλους και Ολλανδούς (vids)

Η πρώτη πρόκριση

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αντίπαλος της ΑΕΚ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών τη σεζόν 1989/90, η Δυναμό Δρέσδης από την Ανατολική Γερμανία, σε μια χρονική περίοδο ιστορικών πολιτικών αλλαγών στην κεντρική Ευρώπη, με την πτώση του τείχους να σηματοδοτεί την ενοποίηση της Γερμανίας και την περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να επιφέρει πλειάδα οικονομικοκοινωνικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στέκεται πολύ καλά στο Glücksgas Stadion και λυγίζει στο 75ο λεπτό μετά από μια επεισοδιακή φάση στα καρέ της (έμμεσο φάουλ μετά από λάθος του Σπύρου Οικονομόπουλου). Σεπτέμβριο μήνα στη Δρέσδη, με το κλίμα στην εξέδρα να είναι περίεργο, αφού όλες οι πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ζούσαν τις ιστορικές στιγμές για την ενοποίηση, η ΑΕΚ ηττάται τελικά με 1-0 στο Glücksgas Stadion, αλλά είναι καλύτερη από τη Δυναμό.

Στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας 14 βράδια αργότερα, η ΑΕΚ έκανε ένα από τα εντυπωσιακότερα παιχνίδια της ιστορίας της στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και προκρίθηκε με το χορταστικό 5-3 στο δεύτερο γύρο στο καλύτερο παιχνίδι του Γιώργου Σαββίδη με τη φανέλα της.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο και χωρίς τηλεοπτική μετάδοση αφού ο Γιδόπουλος δεν έκρινε καμία από τις προτάσεις των τηλεοπτικών σταθμών ικανοποιητική, η πολύ επιθετική ΑΕΚ, παρά την ψυχρολουσία από το γρήγορο γκολ των Ανατολικογερμανών, έκανε την ανατροπή και πήρε μια πολύ μεγάλη πρόκριση.

Η πίεση της ΑΕΚ ειδικά μετά το πρώτο μισάωρο ήταν ασφυκτική και έλιωσε τη Δυναμό, η οποία δεν ήξερε πως να αντιμετωπίσει τις κατά κύματα επιθέσεις. Τα 5 γκολ είναι ακόμη και σήμερα σπουδαίο ρεκόρ και μια από τις μεγαλύτερες επιδόσεις της ΑΕΚ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Λίγοι το συνειδητοποίησαν τότε, αλλά η πρόκριση της ΑΕΚ ήταν πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας κόντρα σε γερμανική από καταβολής ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ

Λίγους μήνες αργότερα, σε μια ιστορική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ κληρώνεται με την πρωτοπόρο του γερμανικού πρωταθλήματος Μπάγερ Λεβερκούζεν για τον τρίτο γύρο του UEFA. Η ομάδα του επίσης αείμνηστου Γιάννη Παθιακάκη, είναι εντυπωσιακή και με κορυφαίους της παίκτες τους Τσιάρτα, Ντέμη και Νάβας (του οποίου το σύντομο πέρασμα από την Ένωση θα θυμούνται όλοι χάρη σε μία χειρονομία και σε εκείνη την παρουσία του επί γερμανικού εδάφους) προηγείται μόλις στο 5′ με τον Βασίλη Λάκη, αλλά στη συνέχεια προδίδεται από την κακή της άμυνα με αποτέλεσμα να δεχτεί 2 γκολ από τον Κίρστεν (24′, 42′). Ο Δικέφαλος όμως είναι ασταμάτητος: πρεσάρει, βγαίνει όμορφα στην κόντρα, κοντρολάρει άψογα το ρυθμό. Με το “καλημέρα” στην επανάληψη ο Φερνάντο Νάβας ισοφαρίζει, αλλά πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, η Μπάγερ κάνει το 3-2 με τον Κόβατς. Στο 55′ ο Ντέμης Νικολαίδης κερδίζει πέναλτυ, το οποίο μετατρέπει σε γκολ ο Βασίλης Τσιάρτας και στο 79′ έρχεται η “απογείωση” με νέο αριστούργημα του Νάβας για το εντυπωσιακό 3-4.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι Γερμανοί αντιδρούν, πιέζουν πολύ την ελληνική άμυνα, που θα λυγίσει στην εκπνοή των καθυστερήσεων στο γκολ του Ραμέλοφ.

Τελικό σκορ το απίστευτο 4-4 σε μια εκπληκτική ευρωπαϊκή βραδιά για τους κιτρινόμαυρους, με τον προπονητή των Γερμανών Μπέρτι Φογκς να δηλώνει έκπληκτος στη μεικτή ζώνη μετά το πέρας του αγώνα ότι οι Έλληνες έπρεπε να φύγουν νικητές από το γήπεδο και η ομάδα του είναι πολύ τυχερή που απέσπασε την ισοπαλία. Αυτήν την τύχη δεν είχαν ο Φογκς και οι ποδοσφαιριστές του το μεσημέρι της 7ης Δεκεμβρίου του 2000, όταν η ΑΕΚ δίνει μια ακόμη σπουδαία παράσταση στο κοινό της. Ούσα και πάλι εξαιρετική μπροστά, αλλά ταυτόχρονα διορθώνοντας τα προβλήματα στην άμυνα, επιβάλλεται πλήρως των Γερμανών σε ένα ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος του Παθιακάκη. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισάωρο, ο Τσιάρτας δίνει στον Κασάπη, αυτός μετά από προσωπική ενέργεια πασάρει στον επερχόμενο Φερνάντο Νάβας ο οποίος σκοράροντας μένει ανεξίτηλος στο μνημονικό των κιτρινόμαυρων οπαδών.

Ο μαέστρος Βασίλης Τσιάρτας ολοκληρώνει το θρίαμβο με απευθείας εκτέλεση φάουλ και η ΑΕΚ προκρίνεται πανηγυρικά στον επόμενο γύρο, σε ένα ματς σταθμό για την ευρωπαϊκή ιστορία της.


Οι αδιάφοροι


Τελευταίο παιχνίδι για τον όμιλο του ΟΥΕΦΑ, το απογοητευτικότερο και ένα από τα χειρότερά της στη νεότερη ιστορία της Ένωσης, αυτό με την Αλεμάνια Άαχεν της β΄ κατηγορίας στο ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε ανεπίτρεπτα αδιάφορη, προκλητικά σχεδόν θα έλεγε κανείς, δίχως να σεβαστεί το θεσμό και την ιστορία της. Έχασε με 0-2 από μια πολύ μέτρια ομάδα, με τον Σάντος να παρατάσσει μια ομάδα “για να βγει η υποχρέωση”, επιτείνοντας ούτως ή άλλως την παγωμένη ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ των μόλις 5 χιλιάδων θεατών.

Αναλυτικά:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

1982/83 Κύπελλο UEFA

AEK – Kολωνία 0-1

Κολωνία – ΑΕΚ 5-0

1989-90 Πρώτος γύρος Κύπελλο πρωταθλητριών

Δυναμό Δρέσδης – ΑΕΚ 1-0

ΑΕΚ – Δυναμό Δρέσδης 5-3


1995-96 Κύπελλο Κυπελλούχων Δεύτερος γύρος

Γκλάντμπαχ – ΑΕΚ 4-1

ΑΕΚ – Γκλάντμπαχ 0-1

ΑΕΚ – Λεβερκούζεν 2-0

2004/05 Κύπελλο UEFA Όμιλοι

ΑΕΚ – Άαχεν 0-2

1999-00 Κύπελλο UEFA Τρίτος γύρος

Λεβερκούζεν – ΑΕΚ 4-4


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});