Uncategorized

Σαν σήμερα: ο πρώτος τίτλος της ΑΕΚ

Η σημερινή ημερομηνία είναι από της ξεχωριστές στην ιστορία της ΑΕΚ, καθώς σαν σήμερα πριν από 87 χρόνια κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο! Ήταν το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας που διοργάνωσε η ΕΠΟ και στο οποίο πήραν μέρος 17 ομάδες. Πολλές φορές θα δείτε τον τίτλο αυτό να αναφέρεται ως Κύπελλο 1932 –επειδή η διοργάνωση ήταν ενταγμένη στην ποδοσφαιρική περίοδο 1931-32- αλλά άρχισε και τελείωσε, όπως είπαμε, μέσα στο 1931.
Στις 8 Νοεμβρίου λοιπόν, η ΑΕΚ θριάμβευσε με 5-3 επί του πανίσχυρου Αρη της εποχής εκείνης, ο οποίος στη συνέχεια θα κατακτούσε άνετα τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας 1931-32 (η διοργάνωση άρχισε και τελείωσε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1932) ενώ η ΑΕΚ θα τερμάτιζε τελευταία από οκτώ ομάδες!
Η ΑΕΚ είχε αποκλείσει τον Πειραϊκό με 2-0, τον Εθνικό με 4-0 και τον ΠΑΟΚ με 2-1. Ο Αρης είχε εντυπωσιάσει με το 7-2 επί του Παναθηναϊκού και το 3-2 επί του Απόλλωνα στην Αθήνα και εθεωρείτο από όλους ως φαβορί. Είχε πέντε παίκτες μόνιμα στη νεοσύστατη Εθνική Ελλάδας (Κλεάνθης και Νικηφόρος Βικελίδης, Αγγελάκης, Αργυριάδης και Κίτσος) ήταν σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής Μακεδονίας, ενώ είχε κατακτήσει και τον πανελλήνιο τίτλο του 1928.
Απέναντι σε όλα αυτά, η… επτάχρονη ΑΕΚ δεν είχε να επιδείξει τίτλους. Όπως έγραφε χαρακτηριστικά η «Βραδυνή» στην προαναγγελία του Τελικού, «έμενε πάντοτε η τιμία, η καλή και η δυνατή διεκδικήτρια». Η ομάδα της προσφυγιάς πάλευε να επιβιώσει στην Αθήνα απέναντι στον πανίσχυρο αγωνιστικά, οικονομικά και… παρασκηνιακά Παναθηναϊκό και μόλις ένα χρόνο πριν είχε «σπιτωθεί» στην αλάνα της Νέας Φιλαδέλφειας. Ακόμα και τον Ολυμπιακό δεν είχε καταφέρει να τον νικήσει σε φιλικό ή επίσημο αγώνα πριν το 1932!

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης Ι., Ηλιάσκος, Τζιραλίδης Π

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,
enable_page_level_ads: true
});