ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Αν η ΑΕΚ δεν ενισχυθεί «βγάζει τα μάτια της» όση ποιότητα κι αν έχει

Η φετινή σεζόν για την ΑΕΚ εμπεριέχει περίεργα σκαμπανεβάσματα με ένα ρόστερ που έχει αδιαμφησβήτητη ποιότητα αλλά επιβάλλεται να ενισχυθεί άμεσα!

Γράφει ο Βαλάντης Αλεξούδης

Φέτος δε μας θυμίζει τίποτα τις περσινές παραστάσεις των παικτών του Ματίας Αλμέιδα, το έχουμε εμπεδώσει. Αντικειμενικά, δε βρίσκω λογική να βλέπαμε την ίδια ένταση, πίεση και τρόπο παιχνιδιού τη φετινή περίεργη σεζόν. Τη σεζόν του «νταμπλ» ο «Δικέφαλος» είχε να διαχειριστεί μια αναμέτρηση την εβδομάδα και γνώριζε πως κάπου τα Χριστούγεννα θα υπάρξει μια μακροσκελέστατη διακοπή που θα βοηθούσε τους ποδοσφαιριστές να πάρουν ανάσες, τουλάχιστον αυτοί που δεν έλειπαν σε υποχρεώσεις με τις εθνικές.

Φέτος υπήρχαν οι Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που ανάγκασαν την ομάδα να ξεκινήσει από νωρίς την προετοιμασία της. Εκτός των δυσκολιών που προέκυψαν από το πιεσμένο πρόγραμμα της ΑΕΚ, έγιναν και λάθη εκ των έσω που οδήγησαν την ομάδα να κατέβει επίπεδο από πέρυσι. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός δε λειτούργησε αφού, από όσους αποκτήθηκαν, οι μόνοι που ενεργά βοηθούν είναι ο Ορμπελίν Πινέδα που βρισκόταν και πέρυσι στο ρόστερ απλά αποκτήθηκε με τη μορφή μεταγραφής και ο Κάλενς που, παρά την ευαισθησία του σε μικροτραυματισμούς εντός αγώνα, παρουσιάζει ένα αξιοπρεπέστατο πρόσωπο.

Από την άλλη οι Ροδόλφο Πισάρο και Εζεκίελ Πόνσε απογοητεύουν ολοένα και περισσότερο. Ειδικά ο Αργεντινός επιθετικός δημιούργησε υψηλές προσδοκίες σε όσους θυμόντουσαν την πρώτη του θητεία με τα «Κιτρινόμαυρα». Κακός παίκτης δεδομένα δεν είναι οπότε πιστεύουμε πως ο Ματίας Αλμέιδα θα βρει τελικά τον τρόπο να τον «ξεκλειδώσει». Εκτός του μεταγραφικού σχεδιασμού όμως, μεγάλο ρόλο στην αστάθεια της ομάδας έπαιξαν και οι συνεχόμενοι και σοβαροί τραυματισμοί. Ακόμη και τώρα, τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, ναι μεν επέστρεψαν κάποια σημαντικά γρανάζια αλλά δε γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει ξανά ο Λιβάι Γκαρσία με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αρχές Φλεβάρη.

Αυτά όμως ανήκουν στο, πρόσφατο μεν, παρελθόν. Δεν αλλάζουν αλλά μπορούν να διορθωθούν. Ο «Δικέφαλος» έμεινε εκτός Ευρώπης κόντρα σε δύσκολους αντιπάλους αλλά θα μπορούσε να είχε μια καλύτερη μοίρα. Ωστόσο δε συνιστά αποτυχία το γεγονός πως αποκλείστηκε κόντρα σε αυτές τις ομάδες που είχε να αντιμετωπίσει. Δε μπορούμε να πούμε το ίδιο βέβαια για τον έτερο θεσμό που γνώρισε τον αποκλεισμό, το Κύπελλο Ελλάδος. Στο πρώτο ματς κόντρα στον Άρη πραγματοποίησε μια εκ των χειροτέρων εμφανίσεων ενώ στον επαναληπτικό, παρόλο που κυριαρχούσε, κατάφερε να μείνει «εκτός» στη διαδικασία των πέναλντι.

Η ποιότητα υπάρχει. Είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει ηττηθεί σε ντέρμπι φέτος. Μάλιστα έχει παρουσιάσει μια καλή εικόνα κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, μπορούσε να «τελειώσει» τον Ολυμπιακό στο Φάληρο κι όχι να αγχωθεί μέχρι το τέλος ενώ κατάφερε τουλάχιστον να μη χάσει από τον Παναθηναϊκό στην έδρα της, όταν αυτός ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ. Κατ΄ εμέ έχει ίσως το πιο ποιοτικό ρόστερ στην Ελλάδα όμως οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς. Δε γίνεται να επαναπαυτεί ένας σύλλογος με μια περσινή επιτυχία και να μη προσπαθήσει να γίνει ακόμη καλύτερος. Ειδικά όταν ο άμεσος ανταγωνισμός το πράττει.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, ενός προπονητή που προφανώς αξίζει την εμπιστοσύνη όλων, δεν είναι μακριά από τον πρώτο της και μοναδικό στόχο που της απέμεινε. Είναι μόλις δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή του πρωταθλήματος. Όμως φέτος δεν «παίζει» μόνη της όπως πέρυσι που είχε να αντιμετωπίσει μόνο τον Παναθηναϊκό. Φέτος υπάρχει ένας πολύ ποιοτικός ΠΑΟΚ, ένα αναβαθμισμένο «τριφύλλι» κι ένας Ολυμπιακός που προβληματίζει περισσότερο από όλους αλλά στη χειμερινή αγορά έχει μπει να δώσει «τα ρέστα του». Ο ανταγωνισμός λοιπόν ενισχύεται.

Αν η ΑΕΚ δεν αποφασίσει έγκαιρα, έχοντας ήδη αργήσει, να προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο μεταγραφές πριν κλείσει η περίοδος του Ιανουαρίου, τότε θα είναι σα να έχει «βγάλει τα μάτια της» μόνη της. Προφανώς δε σημαίνει πως αν δεν κάνει μεταγραφές θα τερματίσει τρίτη και…καταϊδρωμένη αλλά μειώνει μόνη της τις πιθανότητες να βρεθεί εκεί που σίγουρα αξίζει….στην κορυφή. Ειδικά στα 100 χρόνια ιστορίας της θα ήταν θαυμάσιο να τα γιορτάσει συνοδεύοντάς τα με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου της Σούπερ Λιγκ.

Κλείνοντας, οι θέσεις που πρέπει να ενισχυθεί φαίνονται αρκετές αλλά και περίπλοκες. Για παράδειγμα, δε γίνεται να αποκτήσει επιθετικό όταν υπάρχει ο Λιβάι Γκαρσία, έστω και τραυματίας κι ο Πόνσε. Ωστόσο υπάρχει σοβαρό κενό στη θέση του αριστερού μεσοεπιθετικού. Δε γίνεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, να αγωνίζεται σε τρεις θέσεις και κάθε αγωνιστική ο Στίβεν Τσούμπερ στα 32 του. Ακόμη, θα μπορούσε να αποκτηθεί από τώρα ένα αριστερό μπακ που θα ανέβαζε επίπεδο τη συγκεκριμένη πλευρά. Στη θέση του τερματοφύλακα, όσο είναι υγιής ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς δεν υπάρχει πρόβλημα.

ΥΓ: Κούρασε η αφήγηση όλων πως η ΑΕΚ ευνοείται κι όταν αδικείται να «σφυρίζεται» αδιάφορα

ΥΓ2: Ο Αλμέιδα την έφτιαξε, εκείνος θα την επαναφέρει στις δόξες…ΔΕΝ υπάρχει καταλληλότερος

ΥΓ3: ΑΝΟΙΞΤΕ τα γήπεδα. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε φιλικά χωρίς καμιά ουσία!