ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Να εκτιμάτε τις αληθινές «σημαίες» και να μην πιστεύετε σε παραμύθια

Για εμένα «σημαία» μιας ομάδας είναι εκείνος που θα κολλήσει τα πρώτα ένσημα και θα συνταξιοδοτηθεί σε αυτή σερί. Τα υπόλοιπα είναι για τους…άλλους!

Γράφει ο Βαλάντης Αλεξούδης

Ψάχνουμε σε ένα «πολτοποιημένο» ποδόσφαιρο εν έτει 2024 να ανακαλύψουμε το ρομαντισμό. Που; σε ΠΑΕ-εταιρίες (όχι στη δύσμοιρη χώρα μας μόνο αλλά και στα έξω μεγαθήρια), εκεί που παίκτες 22-23 και 24 χρονών λαμβάνουν 100+ εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για να παίζουν ποδόσφαιρο. Ένα άθλημα που οι αληθινές «σημαίες» του παρελθόντος το έκαναν για την…κ@ύλα τους και συμπλήρωναν μεροκάματο δεξιά αριστερά.

Σε αυτό το χώρο εμείς, συγκεκριμένα οι ΑΕΚτζήδες σήμερα, περίμεναν τον Τάσο Μπακασέτα να ντυθεί Πηνελόπη και να είναι στην αναμονή αν και πότε η ΑΕΚ θα τον χρειαστεί. Δύο ερωτήματα μου γεννά εμένα η όλη κατάσταση. Γιατί να περιμένει και κυρίως γιατί να τον χρειαστεί; Αναφερόμαστε σε έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή σε μια κοινωνία που αν πορεύεσαι με τις ιδέες και τα συναισθήματά σου θα ξεχαστείς μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες.

Ψάχνει μεγάλη μερίδα του κόσμου της ΑΕΚ από το πρωί να δει ποιανού το αίμα θα…ρουφήξει και ποιον θα κατηγορήσει. Οι μεν αποκαλούν τον Μπακασέτα «πουλημένο» και οι δε κατηγορούν τον οργανισμό της «Ένωσης» που δεν κατάφερε να τον αποκτήσει. Αδιαφορώντας πλήρως για το αν ο Ματίας Αλμέιδα επιθυμούσε ποδοσφαιριστή στη θέση που αγωνίζεται ο Έλληνας αρχηγός της εθνικής ή ακόμη κι αν χρειαζόταν ενίσχυση δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν αν ο Μπακασέτας είναι ο κατάλληλος να καλύψει το κενό. Εφόσον σε αυτούς τους έκανε τότε ο κόουτς είναι περιττός.

Ωστόσο η ουσία του άρθρου είναι άλλη. Δε στέκομαι στη συγκεκριμένη μεταγραφή ή σε οποιαδήποτε άλλη που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα. Μιλάω για κάτι πιο γενικό. Δε γίνεται πλέον να αναφερόμαστε σε «σημαίες» ή τουλάχιστον αν το κάνουμε, ας το κάνουμε σωστά. Ο Πέτρος Μάνταλος δεν μπορεί να λογίζεται η μεγαλύτερη «σημαία» του «Δικεφάλου» αυτή τη στιγμή; Μπορεί και θα εξηγήσω το γιατί αμέσως. Δεν είναι τόσο η αγωνιστική του προσφορά (η οποία είναι σημαντική) αλλά κάτι μεγαλύτερο.

Δύο χιαστοί, χρονιές που η ΑΕΚ παρέπαιε αγωνιστικά και ο Πέτρος έφταιγε για όλα ακούγοντας όλο το «ανάθεμα». Ο ίδιος έχει δηλώσει πως σκέφτηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, όχι μόνο να αποχωρήσει από την ομάδα. Τι έκανε; Έμεινε, καθαίρεσαι τον εαυτό του από αρχηγό και συνέχισε να προσπαθεί αθόρυβα για το καλύτερο. Για ποιο λόγο δηλαδή να στεναχωριέται ο μέσος φίλος της «Ένωσης» για το μη ερχομό του Μπακασέτα και να μη χαίρεται που υπάρχουν ακόμη ποδοσφαιριστές σαν τον Μάνταλο.

Η αλήθεια είναι πως εμείς οι ίδιοι ανεβάζουμε τον πήχη και περιμένουμε τον κάθε Σωκράτη και τον κάθε Τάσο να επιστρέψει. Επειδή στο μυαλό μας φαίνεται ιδανικό, κυρίως για να καμαρώσουμε μπροστά σε φίλους μας που υποστηρίζουν άλλες ομάδες, βλέπουμε τελείως διαφορετικά τα πράγματα από το πως είναι στην πραγματικότητα. Θέλουμε έναν ποδοσφαιριστή να αποτελεί τον καλύτερο Έλληνα της εποχής του, να είναι αρχηγός, να διαλύει τους αντιπάλους, να μας ζηλεύουν που παίζει στην ΑΕΚ και να μην την αποχωριστεί ποτέ για άλλον εγχώριο αντίπαλο; Ε, Ντέμης ήταν μόνο ένας!

ΥΓ: Αν δεν πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 2 μεταγραφές μέχρι να κλείσει η περίοδος του Ιανουαρίου, η ΑΕΚ θα κινδυνέψει να βρεθεί σε δύσκολη θέση