ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Ο Αλμείδα δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τα «θέλω» του

Το γεγονός της ευγενικής απαίτησης των όσων επιθυμείς μπορεί να θεωρείται δεδομένο από κάποιους αλλά ειδικά στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου σπανίζει!

Γράφει ο Βαλάντης Αλεξούδης 

Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας, όταν σκεφτόμασταν την ΑΕΚ που θέλουμε να δούμε στο νέο της γήπεδο, αρκετοί από εμάς, φέρναμε περίπου στο νου μας την ομάδα που μας παρουσιάζει ο Ματίας Αλμέιδα. Απλά δεν περιμέναμε το όνομα αυτό για προπονητή. Στο μυαλό αρκετών πρωταγωνιστούσε ο Σάντος, ο Χιμένεθ, ο Αντσελότι ή ο Αρσέν Βενγκέρ. Δυστυχώς γι΄ αυτούς τα μαντάτα δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ένας προπονητής με μηδενική θητεία στην Ευρώπη καθόταν σε μια καρέκλα που βύθισε πολλούς και την καταχράστηκαν αρκετοί που δεν την άξιζαν, χωρίς να φταίνε βέβαια γιατί κάποιος τους διάλεξε.

Το όνομα του Αργεντινού τεχνικού δεν επέφερε μεγάλες αντιδράσεις. Ούτε αρνητικές αλλά ούτε και θετικές. Άπαντες περίμεναν το έργο του. Ξεκίνησε με τα «καλά» του και τα «άσχημα» αλλά στο σήμερα δικαιώνονται όσοι τον πίστεψαν. Τεράστια μεταμόρφωση μιας ομάδας που μερικούς μήνες πριν γινόταν έρμαιο στις ορέξεις κάθε αντιπάλου και έχανε κάθε αγωνιστική και όση υπόληψη της είχε απομείνει. Όχι, το γήπεδο από μόνο του δεν θα βοηθούσε αν ο προπονητής της ομάδας ήταν πάλι κάποια εφεύρεση από τον ΠΑΣ Γιάννινα ή είχε θητεία σε μεσαίες ομάδες της, κατά τα άλλα αξιαγάπητης, Β΄ Εθνικής.

Ερχόμαστε στο «τώρα». Αν κάτι με έχει κερδίσει στον Ματίας Αλμέιδα παραπάνω από οτιδήποτε, δεν είναι το ανελέητο μαρκάρισμα και «κυνηγητό» της μπάλας από τους ποδοσφαιριστές του, ούτε η λάτιν μαγκιά που είχαμε χρόνια να δούμε, ούτε η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα ρόστερ με συνοχή. Είναι οι μηδενικές εκπτώσεις που κάνει ως προς τα «θέλω» του σε κάθε κατεύθυνση. Δεν χαρίζεται, αν το πούμε απλά, ούτε σε παίκτες αλλά ούτε σε ανωτέρους. Αυτό που θεωρεί το κατάλληλο για την αναβάθμιση της ομάδας όχι απλά θα το πει αλλά, με τον τρόπο του, θα το επιβάλλει ώστε να πραγματοποιηθεί.

Φάνηκε ιδιαίτερα στις μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού όπου του προτάθηκαν εκατοντάδες ονόματα ως «υποκατάστατα» σε ποδοσφαιριστές που ο ίδιος ήθελε και ήταν δύσκολες περιπτώσεις αλλά δεν υποχώρησε σε τίποτα. Αυτό περιμένουμε να πραγματοποιηθεί και στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Εφόσον δήλωσε λοιπόν πως έχει μιλήσει με τη διοίκηση και τους αρμόδιους των μεταγραφών, αναμένουμε με αγωνία να δούμε τι επιλογές θα κάνει ο ίδιος. Όχι γιατί μας αρέσει η φάτσα του αλλά γιατί έτσι λειτουργεί μια σωστή ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό.

Έχει τη δική του φιλοσοφία και θεωρεί πως πάντα έχει τη λύση στο πρόβλημα. Αν κρίνουμε μέχρι στιγμής, δικαιώνεται. Δεν γνωρίζω αν θα στεφθεί πρωταθλητής με την ΑΕΚ ή αν θα πάρει κάποιο τρόπαιο στο τέλος της χρονιάς αλλά ας μάθουμε κάποια στιγμή να κρίνουμε, πάντα στο τέλος, αλλά και με γνώμονα τα όσα βλέπουμε. Ο Ματίας Αλμέιδα είναι ο άνθρωπος που χρειαζόμασταν χωρίς καν να το ξέρουμε.