Uncategorized

Ήττα στις λεπτομέρειες για την ΑΕΚ στη Λισαβόνα!

Την έκτη της ήττα σε ισάριθμα ματς γνώρισε η Ένωση στους ομίλους του UEFA Champions League και ολοκληρώνει με το χειρότερο τρόπο την εφετινή ευρωπαική της πορεία, χωρίς να καταφέρει να συγκέντρωσει ούτε ένα βαθμό. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε πολλές απουσίες και αναγκάστηκε να παρατάξει μια ενδεκάδα με πειράματα και πολλές αλλαγές. Στάθηκε αξιοπρπέστατα στον αγωνιστικό χώρο του Da Luz για 88 λεπτά και πήρε σχεδόν…άριστα στο αμυντικό κομμάτι μέχρι που ήρθε ο Γκριμάλδο με υπέροχη εκτέλεση φαουλ να αφήσει “άγαλμα” τον Μπάρκα και να λυτρώσει την ομάδα του.

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά για τις δύο ομάδες με αποτέλεσμα να μην υπάρχειουσία στο παιχνίδι. Σιγά – σιγά οι πορτογάλοι “κερδίσανε” μέτρα στο γήπεδο, είχαν τη κατοχή της μπάλας και “πολιόρκησαν” την εστία του Βασίλη Μπάρκα με κάποιες στημένες φάσεις. Πρώτη αξίολογη ευκαιρία ήταν μια απευθείας εκτέλεση φαουλ του Γκριμάλδο στο 16′ που όμως πέρασε πάνω από τα δοκάρια του έλληνα γκολκίπερ.

Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα λεπτά με την Μπενφίκα να πιέζει για να πάρει το προβάδισμα στο παιχνίδι και έφτασε κοντά στο να το πραγματοποιήσει με την κεφαλιά του Σεμέδο στο 19ο λεπτό. Η Ένωση έφτασε με αξιώσεις πρώτη φορά στην αντίπαλη περιοχή με τη συμπλήρωση 20 λεπτών αγώνα με τον Λούκας Μπογέ να υποδικνύεται σε θέση οφσάιντ και εκεί να τελειώνει η φάση.

Μετά τα μισά του πρώτου μέρους η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έδειχνε να ισορροπεί το ματς και αυτό διότι ανέβασε την απόδοση της, προσπάθησε να αναπτυχθεί σωστά, ορθολογικά και με ηρεμία. Αυτό δεν μετουσιώθηκε σε κάποια μεγάλη ευκαιρία, ώστοσο οι “κιτρινόμαυροι” κατόρθωσαν να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα και προσπάθησαν κυρίως από τα πλάγια να απειλήσουν τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Η Μπενφίκα όμως έκλεισε καλά τους χώρους και δεν άφησε περιθώρια στην ΑΕΚ, παράλληλα οι “αετοί” όποτε είχαν τη μπάλα στα πόδια τους επιχειρούσαν να επιτεθούν γρήγορα και να τροφοδοτήσουν τον Σεφέροβιτς μέσα στη περιοχή για να τελειώσει κάποια φάση…αλλά Τσιγκρίνσκι και Οικονόμου δήλωσαν παρών και κέρδισαν σχεδόν όλες τις μονομαχίες. Κάπως έτσι κύλησε εώς το τέλος το πρώτο 45λεπτο, με τον Σεφέροβιτς να εκμεταλλεύεται το λάθος του Πόνσε, που τον “έβγαλε” τετ α τετ με τον Μπάρκα, αλλά το πλασέ του δεν βρήκε στόχο στο 44′.

Ψυχωμένη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο η Ένωση με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης ζήτησε από τους παίκτες του συγκέντρωση στην άμυνα, καλή πρώτη πάσα και ηρεμία στις επιλογές των παικτών του. Ενώ επισήμανε στην επιθετική τριάδα της ομάδας (Μπογέ, Πόνσε, Κλωναρίδη)να γυρίζει και να ζητάει τη μπάλα. Αυτά προσπάθησε η ομάδα να εφαρσμόσει και σε πρώτη φάση τα κατάφερε. Οι γηπεδούχοι πρόσπαθησαν να επιβάλλουν ξανά τοξ ρυθμό τους, έτσι και έγινε για το επόμενο διάστημα. Η ΑΕΚ φαινόταν να έχει δυνάμεις και να είναι αποφασισμένη να πάρει κάτι καλό από αυτό το ματς και με σωστή αμυντική λειτουργία και οργανωμένες επιθέσεις, με πλάνο προσπάθησε να φτάσει στην εστία του Βλαχοδήμου όσο περνούσε η ώρα. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Δικέφαλος έφτασε πολύ κοντά στο γκολ με τη κεφαλιά του Ούρος Τσόσιτς να περνάει ξυστά απο το δεξί κάθετο δοκάρι. Το παιχνίδι κάπου εκεί απέκτησε ένα γρήγορο ρυθμό, διότι οι δύο ομάδες άρχισαν να ρισκάρουν για να πάρουν το τρίποντο. Μετά την μεγάλη φάση τωβ φιλοξενούμενων ήρθε μια παρόμοια για τους πορτογάλους στο 64ο λεπτό με τον Βασίλη Μπάρκα να μπλοκάρει σε δεύτερο χρόνο, ενώ έφτασαν ακόκα πιο κοντά στο 1-0 με τη μπάλα να στάματα στο οριζόντιο δοκάρι της ΑΕΚ στο 70′ έπειτα από τη κεφαλιά του ελβετού, Χάρις Σεφέροβιτς.
Σε μια ολιγωρία στην άμυνα των κιτρινόμαυρων στο 72ο λεπτό ο Ζέντσον βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση με χώρο για σουτ αλλά δεν ανησύχησε τον Μπάρκα που μπλόκαρε. 15 λεπτά πριν τη λήξη ο Μαρίνος Ουζουνίδης πέρασε στο ματς τον Ροντρίγκο Γκάλο και άλλαξε το σχηματισμό σε 4-2-3-1. Η Μπενφίκα δημιούργησε διαδοχικά φάσεις με τον Ζέντσον στο 79′ και τον Σεμέδο στο 80′ χωρίς να υπάρξει όμως κάποιο πρόβλημα για την πρωταθλήτρια Ελλάδος. Πιεστική ήταν όπως αναμενόταν η Μπενφίκα στα τελευταία λεπτά με την ΑΕΚ να ψάχνει κάτι καλό από αντεπιθέσεις και να προσπαθεί να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Αυτή η συνεχόμενη πίεση αυτή οδήγησε και στο 1-0 με απευθείας εκτέλεση φαουλ του Γκριμάλδο στο 88′ μετά από φάουλ του Κώστα Γαλανόπουλου, ο οποίος δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε σε αυτή τη φάση. Με τη συμπλήρωση του 90λεπτου ο Σεφέροβιτς σημάδεψε με ένα πολύ δυνατό σουτ εκτός περιοχής το δοκάρι του Μπάρκα για δεύτερη φορα στο ματς. Η ΑΕΚ προσπάθησε στο λιγοστό χρόνο που απέμεινε να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες για ένα γκολ στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, το οποίο δεν ήρθε και το σφύριγμα της λήξης βρήκε νικητές τους γηπεδούχους!
Οι συνθέσεις των 2 ομάδων

Μπενφίκα (Ρουΐ Βιτόρια): Βλαχοδήμος, Γκριμάλδο, Ρούμπεν Ντίας, Ζαρντέλ, Αντρέ Αλμέιδα, Σεμέδο, Πίτσι (Τσέρβι 59′), Γκέντσον, Ζοάο Φέλιξ (Καστίγιο 76′), Ράφα Σίλβα (Ζίβκοβιτς 34′), Σεφέροβιτς.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Τσόσιτς, Μοράν (Μάνταλος 76′) Γαλανόπουλος, Μπογέ (Μάνταλος 68′), Κλωναρίδης (Γιαννιώτας 61′), Πόνσε.

     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});