ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

Ποιος περίμενε να μπει σε «μπελάδες» η «Ένωση» στη Βοσνία από το πρώτο της επίσημο… Φυσικά μια ματιά στους παίκτες που αναγκάστηκε να επιλέξει ο Μιλόγεβιτς αρκούσε…

Γράφει ο Βαλάντης Αλεξούδης

Καλή αγωνιστική χρονιά και επίσημα στην ΑΕΚ. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα υπήρχε αναμονή για τον προκριματικό αγώνα ως προς την εμφάνιση κάποιων μεταγραφικών αποκτημάτων αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. Η προσμονή είχε να κάνει με το «στοίχημα» που έβαζε ο κάθε φίλαθλος της ομάδας με τον εαυτό του ως προς το πόσο θα μπορούσε να αλλάξει η εικόνα των ίδιων παικτών που πέρυσι δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε τα βασικά. Η απάντηση ήρθε με το χειρότερο τρόπο. Τίποτα δεν άλλαξε!

Είχα γράψει και στα μέσα του Ιουνίου πως η ΑΕΚ πάει να κοντραριστεί ακόμη μια καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο με έναν αντίπαλο που δεν μπορεί κανείς να κερδίσει…το χρόνο. Ήταν καλή «μαντεψιά»; Όχι! Όποιος και να ανέλυε τα δεδομένα που υπήρχαν θα έβγαινε περίπου στο ίδιο πόρισμα. Το αποκορύφωμα ήταν κάποιες δηλώσεις αρκετών «ειδικών» πως η ομάδα δεν χρειάζεται μεταγραφές να κερδίζει κάποια Βελέζ. Μπορούν και οι υπάρχον ποδοσφαιριστές. Οι ίδιοι που την περασμένη αγωνιστική σεζόν δέχτηκαν ακούραστα 5 γκολ από Ολυμπιακό και γενικά ήταν πάντα στην επικαιρότητα για λάθος λόγο.

Η απάντηση λοιπόν ήρθε με τον πιο σκληρό τρόπο. Θες μεταγραφές όχι μόνο για να προκριθείς από μια Βοσνιακή μέτρια ομάδα αλλά και για να κάνεις τα βασικά. Οι «Κιτρινόμαυροι» έχασαν την αναμέτρηση από τρεις παράγοντες. Τους δύο μπορεί και έπρεπε να τους είχε λύσει προνοώντας κι όχι μαθαίνοντας από τα λάθη της ακόμη μια φορά. Αρχικά δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές στα άκρα της άμυνας που μπορούν να υποστηρίξουν φανέλα βασικού. Ο Μιχάλης Μπακάκης έχει δώσει ό,τι μπορούσε να δώσει και απλά απογοητεύει εδώ και δύο χρόνια. Ο Λόπες προσπαθεί αλλά ούτε αυτός μπορεί να ξεχωρίσει. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρον είναι του Μάριο Μιτάι που ούτε αυτός φαίνεται έτοιμος ακόμη για βασικός. Δεν νομίζω πως με τον Εχσάν Χατζισαφί θα ανέβει το επίπεδο των μπακ λοιπόν.

Εν συνεχεία βλέπουμε μια αδυναμία της ΑΕΚ να φτιάξει το παιχνίδι της στο κέντρο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν διαθέτει ποδοσφαιριστές που μπορούν να φτιάξουν μια φάση ή να κρατήσουν μπάλα. Είναι όλοι «κόφτες». Ο Σιμάνσκι είναι φιλότιμος, προσπαθεί αλλά δεν δείχνει πως σε μια ομάδα πρωταθλητισμού μπορεί να σταθεί βασικός. Ο Σάκχοφ ταλαιπωρεί τον εαυτό του και την ομάδα από τα μισά της περσινής σεζόν δυστυχώς. Ούτε ο Σιμόες αλλά ούτε κι ο Γαλανόπουλος είναι ποδοσφαιριστές που έχουν τα στοιχεία αυτά. Συνεπώς χρειάζεται μια μεταγραφή ενός παίκτη με τα στοιχεία του Ολιβιέ Εντσάμ.

Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας, όσο και να μην θέλουμε να σταθούμε εκεί καθώς δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτήν την εμφάνιση, ήταν οι διαιτητές του αγώνα. Το γκολ του Καρίμ Ανσαριφάρντ θα έκανε το 2-1 λίγο πριν το ημίχρονο και ίσως η «Ένωση» να είχε τελειώσει από νωρίς το θέμα νίκη. Δυστυχώς όμως το στέρησε αδίκως και λανθασμένα η απόφαση να ακυρωθεί το καθαρότατο τέρμα του Ιρανού.

Είναι κρίμα λοιπόν για όλα τα παραπάνω η παρουσία του Βλάνταν Μιλόγεβιτς που είναι αναγκασμένος να ζήσει όσα έζησε κι ο προκάτοχός του, Μανόλο Χιμένεθ. Κάτι που σίγουρα δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η ΑΕΚ παραμένει προφανώς το φαβορί για την πρόκριση αλλά μπήκε μόνη της σε μπελάδες. Τα πράγματα δυστυχώς ξεκινούν από εκεί που έμειναν. Υπάρχει λίγος χρόνος να αλλάξουν αλλά χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.