Με δύο συναρπαστικά παιχνίδια και νικήτρια την Α.Ε.Κ. ολοκληρώθηκε το 1ο τουρνουά καλαθοσφαίρισης “Θανάσης Χριστοφόρου” που διοργανώθηκε στο DereeGym – ArthurChristopherCourt.
Ευχαριστούμε τις διοικήσεις, προπονητές και αθλητές της Α.Ε.Κ., ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ., Α.Ο. ΙΚΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και Α.Σ.Κ.ΝΤΕΡΗ, καθώς και τους κ.κ. Παναγιώτη Γιαννάκη, Βασίλη Σκουντή, Παύλο Αραποστάθη, Γιάννη Θεοδωρόπουλο, Ανδρέα Σπανουδάκη και CosmoteTV και όλους τους φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη του αγαπημένου μας “Coach”, του Θανάση Χριστοφόρου.
Ενός ανθρώπου που βρέθηκε – ίσως τυχαία στην Ελλάδα – στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και παρέμεινε 40 χρόνια σημαδεύοντας με την παρουσία του το Ελληνικό μπάσκετ και το αθλητικό τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Ο Θανάσης Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Μπέβερλι της Βοστώνης το 1946 όπου και απεβίωσε το Μάριο του 2017.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 τελειώνοντας το NortheasternUniversity ήρθε στην Ελλάδα αγωνιζόμενος με μια ομάδα all-stars της TWA. Οι ικανότητες του ως καλαθοσφαιριστής έγιναν αμέσως αντιληπτές από τον Π.Α.Ο. και την Α.Ε.Κ. ή οποία και τελικά τον απέκτησε, κατακτώντας μαζί της το πρωτάθλημα του 1969 και αγωνιζόμενος με την Εθνική Ομάδα 43 φορές.
Ως αθλητής διακρινόταν για την εξαιρετική φυσική του κατάσταση, το σουτ και φυσικά την άμυνα. Ένα στοιχείο που επίσης τον διέκρινε και δεν ήταν σύνηθες για την εποχή ήταν η έφεσή του προς το επιθετικό ριμπάουντ μετά το σουτ.
Ως προπονητής δούλεψε σε Α.Ε.Κ., ΜΑΡΟΥΣΙ (το οποίο οδήγησε στην 5η θέση της Α’ Εθνικής το 1978 και την πρώτη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις), Γ.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (το οποίο ανέβασε στην Α’ Εθνική το 1983 και διατήρησε τα επόμενα δύο χρόνια στηριζόμενος στην εξαιρετική ομαδική άμυνα – την καλύτερη του πρωταθλήματος μαζί με τα μεγαθήρια της εποχής ΑΡΗ και Π.Α.Ο.Κ.), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ (Α’ Εθνική) και ΔΑΦΝΗ (Α1).
Ως προπονητής ήταν λάτρης της προπόνησης και του παιχνιδιού με αρχές και με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη σκληρή άμυνα. Το scouting και η ανάλυση των αντιπάλων ήταν επίσης χαρακτηριστικό του, τα οποία έκανε με τρόπο εφάμιλλο του σημερινού και πολύ πρωτοποριακά για την εποχή.
Ο τρόπος που δούλευε στην ατομική βελτίωση των αθλητών του έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μεγάλων ομάδων και ανέδειξε σειρά εξαιρετικών αθλητών, πολλοί από τους οποίους έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν μεγάλη καριέρα και σαν προπονητές.
Στην καριέρα του από το 1972 έως το 2012 ως διευθυντής του αθλητικού τμήματος του Deree – TheAmericanCollegeofGreece, δημιούργησε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, εφάμιλλο των αμερικανικών πανεπιστημίων.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως για την ακεραιότητά του χαραχτήρα του και το ήθος του τον θυμούνται με αγάπη όλοι όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, σαν έναν ξεχωριστό ΑΝΘΡΩΠΟ!.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});