Σε τέσσερα χρόνια ο ποδοσφαιρικός πλανήτης θα περιμένει τη σέντρα του Μουντιάλ στο Κατάρ! Χειμώνας του 2022 με μπάλα σε μια αραβική χώρα και κάτι που έμοιαζε… τρελό, τώρα μας φαίνεται φυσιολογικό. Ο Guardian άρχισε το ταξίδι του στην μικρή, αλλά πάμπλουτη χώρα και μας βάζει στο κλίμα!
Άρχισε πριν από σχεδόν μια δεκαετία ως η πιο απίθανη προσφορά για να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο: μια εξωφρενική πρόταση για “κλιματιζόμενα” στάδια στην καλοκαιρινή «κόλαση» ενός μικρού, αραβικού εμιράτου στο μέγεθος μιας πολιτείας. Το Κατάρ όμως είναι το πλουσιότερο κατά κεφαλήν κράτος στη γη και τον Δεκέμβρη του 2010 η προσφορά του κατάφερε να πείσει τα μέλη της FIFA και να στρέψει πάνω του τα βλέμματα του πλανήτη.
Από τότε, η προγραμματισμένη φιλοξενία του τουρνουά στο Κατάρ επέζησε σε έναν… τυφώνα προκλήσεων. Υπήρξαν κύματα καταγγελιών διαφθοράς, τις οποίες ο γενικός γραμματέας της «ανώτατης επιτροπής» που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, Χασάν αλ-Θαβάντι, επανειλημμένα αρνήθηκε. Οι εντατικές έρευνες της FIFA για την ψηφοφορία δεν κατέδειξαν ότι η προσφορά του Κατάρ ήταν πιο παράτυπη από ό, τι αυτή της Αυστραλίας – ή της Αγγλίας για το 2018 και η ποινική έρευνα του FBI δεν έφερε τίποτα χειροπιαστό κατά του Κατάρ.
Υπήρξε διεθνής καταδίκη του καθεστώτος του Κατάρ για τους διακινούμενους εργαζόμενους, που αποτελεί πλέον μέρος μιας διαδικασίας μεταρρύθμισης που η κυβέρνηση διεξάγει σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Τον περασμένο Ιούνιο, ξέσπασαν πολιτικές εχθροπραξίες στην άμεση περιοχή και το Κατάρ εξακολουθεί να υπόκειται σε πραγματικό αποκλεισμό από τον πολύ μεγαλύτερο, απειλητικό γείτονά του, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, αλλά και την Αίγυπτο. Εντούτοις, οι προετοιμασίες στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται σχεδόν ανεπηρέαστες και τώρα το Κατάρ δεν αποκλείεται να οδηγήσει την πρόωρη προσπάθεια του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο να επεκτείνει το τουρνουά από 32 σε 48 ομάδες. Το καλεντάρι άλλαξε και το Μουντιάλ θα διεξαχθεί Χειμώνα. Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, σε τέσσερα χρόνια, στις 21 Νοεμβρίου 2022, το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ξεκινήσει πραγματικά στο Κατάρ, σε ένα από τα επτά καινούργια, όλα κλιματιζόμενα στάδια. Μάλιστα, το 80.000 θέσεων στη νεόκτιστη συνοικία της Ντόχα του Lusail, θα είναι και το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τον τελικό στις 18 Δεκεμβρίου.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,
enable_page_level_ads: true
});
Είναι μια χώρα που αναπτύσσεται ταχέως πέρα από κάθε φαντασία λόγω της πρωτοποριακής εκμετάλλευσης του υγρού φυσικού αερίου, αλλά και τις τρομερές επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο επίσημος προϋπολογισμός για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κινείται μεταξύ 8-10 δισ. λιρών, αν και όλα αυτό το πλάνο υποστηρίζεται από τα $ 200δις που δαπανώνται γενικότερα για ένα νέο σύστημα μετρό και όχι μόνο. Αυτή η νέα χώρα, θα γίνει ίσως η πιο σύγχρονη στον κόσμο. Από τα οκτώ στάδια, ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι το «Al Bayt» των 60.000 θέσεων, το οποίο βρίσκεται σε μια μικρή έρημο, 20 μίλια βόρεια της Ντόχα. «Προχωράμε με τα σημερινά μας πλάνα. Οι προετοιμασίες μας είναι για Μουντιάλ 32 ομάδων, με οκτώ γήπεδα. Οι εργασίες προχωρούν πολύ καλά» τονίζει από τον 37ο όροφο του Tower Al Bidda, ο υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής, Χασάν Αλ Θαβάντι.
Η παρέμβαση του Ινφαντίνο προκλήθηκε εν μέρει από την ιδέα του ότι η ανταλλαγή αγώνων θα διευκολύνει κάπως τις σχέσεις μεταξύ Κατάρ και των αντιμαχόμενων χωρών. Το διευρυμένο σχήμα συμφωνήθηκε για το 2026, αλλά ακόμα δεν πάρθηκε η οριστική απόφαση. Οι Καταριανοί θα μπορούσαν να έχουν επιμείνει στη σύμβαση για 32 ομάδες, όμως συμφώνησαν να συζητήσουν τις προοπτικές.
Ο Θαβάντι υιοθετεί μια διπλωματική στάση, αλλά δεν υπάρχει κανένας ενθουσιασμός να μοιραστεί το Μουντιάλ, τουλάχιστον με τη Σαουδική Αραβία. Βέβαια, δε βάζει μπροστά τις εχθρικές σχέσεις που υπάρχουν, αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τον προβληματισμό του για τα γήπεδα, τη διαμονή και τα αθλητικά κέντρα.
Το Κατάρ προετοιμάζεται δυνατά παρά τα σημαντικά εμπόδια, ωστόσο είναι δύσκολο να προβλεφθεί, τι θα κάνουν οι μελλοντικοί 1,5 εκατομμύρια οπαδοί για το 2022 με τον ελεύθερο χρόνο τους. Εκτός από το Corniche, το Souq Waqif και μερικά πολιτιστικά κέντρα, ο κατάλογος των τουριστικών δραστηριοτήτων της Ντόχα στέκεται μόνο σε… εμπορικά κέντρα. Η έλξη ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μέση Ανατολή είναι αναμφισβήτητη, αλλά το Κατάρ είναι τόσο πρόσφατα κατασκευασμένο, τα σκηνικά και η υποδομή του θα μπορούσαν να αισθάνονται τεχνητά!
Πρόκειται για μια συντηρητική μουσουλμανική χώρα, στην οποία η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη ενώ η ένδυση για τις γυναίκες πρέπει να είναι συντηρητική. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται δημόσια, επιτρέπεται μόνο σε μπαρ και ξενοδοχεία που έχουν άδεια.
Όμως ο Θαβαντί ζητά εμπιστοσύνη. Μιλά για ένα «συμπαγές» Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου τα γήπεδα είναι σε κοντινή απόσταση, κάτι που δεν ίσχυε σε Βραζιλία και Ρωσία. Τα 60.000 δωμάτια που ζητά η FIFA θα συμπληρωθούν από καταλύματα σε κρουαζιερόπλοια και σε ειδικά κέντρα κατασκήνωσης στην έρημο. «Είμαστε μια σχετικά συντηρητική κοινωνία και οι δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης δεν αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας. Πιστεύουμε όμως στον αμοιβαίο σεβασμό. Όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι το 2022, ανεξάρτητα από τη φυλή, την ιστορία, τη θρησκεία, το φύλο ή τον προσανατολισμό τους. Το μόνο που περιμένουμε είναι η ανταπόδοση όλων των επισκεπτών μας να σέβονται τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας».
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής βάζει… τέλος στις ελπίδες των Βρετανών και όχι μόνο για το αλκοόλ. «Το αλκοόλ δεν θα είναι διαθέσιμο σε δημόσιους χώρους, από σεβασμό για τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας». Τι λέει για να προσελκύσει τον κόσμο; «Ο καιρός θα είναι φανταστικός. Ήλιος, άμμος, παραλίες… Προσθέτουμε την εμπειρία της ερήμου … μια εκπληκτική, μαγική εμπειρία». Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε…
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-2691683486408955”,
enable_page_level_ads: true
});