Uncategorized

Σε κρίση η Φενερμπαχτσέ (ΦΩΤΟ)

Με 15 βαθμούς σε 16 αγωνιστικές και ούσα προτελευταία στον βαθμολογικό πίνακα, η Φενερμπαχτσέ ζει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας της.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Η χθεσινή ισοπαλία με την Ερζουρούμ με 2-2 έδωσε συνέχεια στην κάκιστη χρονιά που διανύει μέχρι στιγμής η Φενέρ. Από την αρχή της σεζόν όλα πήγαν στραβά για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης και τον ιδιοκτήτη της, τον Αλί Κοτς.

Ο Φίλιπ Κοκού ήταν ο προπονητής που ανέλαβε να οδηγήσει ξανά στον τίτλο την Φενέρ όμως η κακή προετοιμασία το καλοκαίρι, το μέτριο ρόστερ και η κακή απόδοση των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών (Βαλμπουενά, Αγιού, Σολδάδο, Σκρτελ) έφεραν τον Ολλανδό στην πόρτα της εξόδου, με τον Έρβιν Κούμαν να τον διαδέχεται.

Ο έτερος Ολλανδός προπονητής δεν είχε καλύτερη τύχη, καθώς ναι μεν προκρίθηκε στους “32” του Europa League, οι συνεχόμενες αποτυχίες στο πρωτάθλημα όμως έφεραν την ομάδα στη ζώνη του υποβιβασμού. Παρελθόν λοιπόν και ο Κούμαν και νέος τεχνικός ο Ερσούν Γιανάλ, του οποίου τα πρώτα παιχνίδια στην ομάδα δεν διαφέρουν από των προκατόχων του, καθώς η Φενερμπαχτσέ είναι προτελευταία στο πρωτάθλημα με μόλις 15 βαθμούς σε 16 αγωνιστικές.

Ήδη οι συζητήσεις περί υποβιβασμού της Φενέρ έχουν γίνει έντονες στην Τουρκία, με ιδιαίτερη σημασία να δίνεται στο φετινό πρωτάθλημα, το οποίο τιμητικά φέρει το όνομα του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στην Τουρκία, του Λευτέρη Αντωνιάδη.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

O Λευτέρης Αντωνιάδης ή Κιουτσουκαντωνιάδης ήταν Τούρκος ποδοσφαιριστής ελληνικής καταγωγής, από την Πρίγκηπο και υπήρξε ένας θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως τη δεκαετία του ’50. Άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Τακσίμ Σπορ, μια συνοικιακή ομάδα της Πόλης. Το 1947 πήρε μεταγραφή στη Φενερμπαχτσέ κι αμέσως άρχισε να διακρίνεται το ταλέντο του. Το 1951 πήρε μεταγραφή στην ιταλική Φιορεντίνα, ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Τουρκία που πέτυχε κάτι παρόμοιο. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στη γαλλική Νις. Έπειτα επέστρεψε στη Φενερμπαχτσέ, με την οποία αγωνίστηκε σχεδόν ως το τέλος της καριέρας του. Μέχρι σήμερα είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής της ομάδας. Συνολικά με τη Φενέρ από το 1947 ως το 1964 αγωνίστηκε σε 615 ματς σκοράροντας 423 γκολ. Μάλιστα το 1953-54 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.  Το 1964 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ αν και ήταν ήδη 39 ετών. Όμως, πρόλαβε να αγωνιστεί μόνο σε πέντε ματς σκοράροντας δύο γκολ. Τραυματίστηκε σε έναν αγώνα με τον Ηρακλή και αναγκάστηκε να τερματίσει την καριέρα του.

Ο Λεφτέρ, όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, είχε το παρατσούκλι Ordinaryüs, δηλαδή καθηγητής, διότι είχε άνεση στο σκοράρισμα και σχεδόν πάντα έβρισκε τα δίκτυα με σιγουριά. Λέγεται ότι δεν είχε χάσει ποτέ πέναλτι. Το όνομά του είναι θρύλος μεταξύ των οπαδών της Φενερμπαχτσέ, οι οποίοι ακόμα τραγουδούν το σύνθημα: ‘Ver Lefter’e, Yazsin Deftere’, που σημαίνει “Δώσε στον Λευτέρη, θα γράψει στο τεφτέρι”.

Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο νησί Πρίγκηπος, το μεγαλύτερο των Πριγκιποννήσων, όπου ένας δρόμος φέρει το όνομά του. Δρόμος με το όνομά του υπάρχει και στην Πόλη. Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012, σε ηλικία 86 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

Μετά τον θάνατό του οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, της μοναδικής ελληνικής ομάδας στην οποία αγωνίστηκε ο Λευτέρης Αντωνιάδης, τίμησαν την μνήμη του σηκώνοντας πανό με το χαρακτηριστικό σύνθημα της Φενέρ.

Από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα, οι οπαδοί της Φενερμπαχτσέ τρέφουν μεγάλο σεβασμό για την ΑΕΚ και για τους οπαδούς της, κάτι που έχει φανεί αρκετές φορές στο Σουκρού Σαράτσογλου, την έδρα της Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ όλοι θυμούνται το πανό των οπαδών της Φενέρ πριν από τον τελικό της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});