Ευχάριστα νέα για τον Χακίμ Αλ Αραϊμπι, τον διεθνή παίκτη του Μπαχρέιν, που κρατείται στην Ταϊλάνδη από τις 27 Νοεμβρίου. Η αυστραλιανή κυβέρνηση, η FIFA και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει την ανησυχία τους και ζήτησαν την επιστροφή στην Αυστραλίατου παίκτη, που αγωνίζεται σ’ έναν ημι-επαγγελματικό σύλλογο της Μελβούρνης, ενώ είναι πρώην διεθνής με την εθνική ομάδα του Μπαχρέιν.
Τελικά οι πιέσεις φαίνεται πως έπιασαν τόπο και ο γενικός εισαγγελέας της ασιατικής χώρας απέρριψε το αίτημα του Μπαχρέιν για την έκδοση του και αναμένεται ν’ αφεθεί ελεύθερος και να πάρει το αεροπλάνο για το ταξίδι της επιστροφής στην Αυστραλία. Υπήρξε, μάλιστα, τις προηγούμενες εβδομάδες και απίστευτο κύμα συμπαράστασης στον 26χρονο παίκτη. Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι θα είναι στη φυλακή ως πολιτικός κρατούμενος, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο.
Να θυμίσουμε ότι το κράτος του Κόλπου – και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν – επιδίωκε την έκδοσή του από την Ταϊλάνδη, με τον ισχυρισμό ότι είχε σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες, οι οποίες είχαν ξεσπάσει στη χώρα στο πλαίσιο της αραβικής άνοιξης, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία. Ο διεθνής παίκτης δεν ήθελε να εκδοθεί στη χώρα του, καθώς φοβόταν ότι θα βασανιστεί.
Ο Αραϊμπι, ο οποίος έφυγε από το Μπαχρέιν το 2014, προτού λάβει μόνιμη κατοικία στην Αυστραλία, όπου έπαιξε για τη Βέιλ της Μελβούρνης, συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπαχρέιν. Ο Αραΐμπι βασανίστηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του αδελφού του κατά την αραβική άνοιξη του 2011, σύμφωνα με έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη.
Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια. Ο Αραϊμπι καταδικάστηκε για βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος στο Μπαχρέιν και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών ερήμην. Αρνείται το αδίκημα, λέγοντας ότι έπαιζε σε τηλεοπτικό αγώνα ποδοσφαίρου κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου βανδαλισμού. Τελικά το δικαστήριο της Μπανγκόνγκ υιοθέτησε την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα της χώρας και απέρριψε το αίτημα του Μπαχρέιν, ανοίγοντας, επιτέλους, την πόρτα της ελευθερίας στον Αλ Αραϊμπί.