Η εταιρεία που έχει αναλάβει το VAR, έχει παρουσίασει τις λύσεις για να τοποθετηθεί μία τεχνολογία από τα πιστοποιημένα προϊόντα της FIFA στο ελληνικό πρωτάθλημα. Απομένει η τελική απόφαση και η παραγγελία, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και απαιτείται ένας μήνας εκπαίδευσης.
Οι 76 διαιτητές και βοηθοί της Super League 1 αποφάσισαν να κάνουν πίσω και να μην προχωρήσουν τελικά σε αποχή από τους αγώνες της 17ης αγωνιστικής, όπερ σημαίνει ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε κανονικά πρωτάθλημα, όπου δεσπόζουν τα ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και Άρης – ΠΑΟΚ.
Για να πειστούν οι διαιτητές να σφυρίξουν κανονικά τα παιχνίδια, υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος και της ΕΠΟ και μια απ’ αυτές είναι ότι θα βρεθεί άμεση λύση με την περιβόητη γραμμή του οφσάιντ στο VAR, που αποτελεί αίτημα όλων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να εκλείψουν τα (σοβαρά) λάθη που έχουν γίνει.
ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Η εταιρεία που “τρέχει” το VAR στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει τις λύσεις για να τοποθετηθεί μία τεχνολογία από τα πιστοποιημένα προϊόντα της FIFA με 3D τεχνολογία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρωτάθλημα. Από τα τρία προϊόντα στην αγορά, τα οποία είναι παρεμφερή μεταξύ τους και δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί το λογισμικό που θα εγκατασταθεί, αυτό με την χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα άλλα δυο και προέρχεται από μεγάλη εταιρεία που λειτουργεί αντίστοιχες γραμμές οφσάιντ σε μεγάλα πρωταθλήματα.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
Το προϊόν το οποίο θα δούμε στη Super League, θα έχει δυο γραμμές, η μια στον τελευταίο αμυνόμενο και η άλλη στον επιτιθέμενο. Θα μαρκάρει το σημείο του σώματος του παίκτη που θα είναι πιο μπροστά (κεφάλι, ώμος ή πόδι) και μετά θα το υπολογίζει μόνο του. Όπως βλέπουμε να συμβαίνει στην Premier League, όπου υπολογίζει στο χιλιοστό το αν ένας παίκτης είναι εκτεθειμένος ή όχι. Το κόστος αναμένεται να φτάσει περίπου στα 1.000 ευρώ το παιχνίδι και στα δωμάτια θα υπάρχει σε κάθε αγώνα ένας επιπλέον χειριστής από την εταιρεία.
Αυτό που περιμένει, είναι το “πράσινο φως”, προκειμένου να κάνει την παραγγελία και να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία τεχνικής πιστοποίησης των γηπέδων και εκπαίδευσης των διαιτητών. Αυτό θα κρατήσει ένα μήνα με ταχύρυθμες διαδικασίες, αν και κανονικά χρειάζονται δυο μήνες. Επειδή όμως στην Ελλάδα το θέλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, θα τρέξουν οι διαδικασίες.
ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Βασικό προαπαιτούμενο όμως είναι η χρηματοδότηση του έργου, προκειμένου να υπάρχει το κονδύλι και να τρέξει άμεσα το πρότζεκτ. Όταν η Medialuso-Indigital είχε κάνει το ραντεβού με την Ομοσπονδία για τη γραμμή του οφσάιντ, είχαν συμφωνήσει στο τι πρέπει να γίνει, όμως έπρεπε να βρεθεί αυτός που θα καλύψει το κόστος (Κράτος, χορηγός, Ομοσπονδία ή ομάδες). Η εταιρεία αναμένει ενημέρωση, ώστε να κινηθεί ανάλογα και να μπει η γραμμή του οφσάιντ όσο γίνεται πιο γρήγορα.
πηγή: SPORT24.gr