ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις ΜΕΘ- Στο τραπέζι η πρόταση χρήσης διπλής μάσκας

Παραμένει η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ήδη έντονη!

Η επιδημιολογική κατάσταση των κόκκινων περιοχών αλλά η αποτελεσματικότητα χρήσης της διπλής μάσκας κατά του κορωνοϊού αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων. Στη σημερινή συνεδρίαση θα αξιολογηθούν τα στοιχεία για την πορεία του lockdown στην Αττική, ωστόσο η τελική εξέταση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα καθώς οι ειδικοί επιθυμούν να έχουν όλα τα δεδομένα στη διάθεσή τους ώστε να προχωρήσουν σε αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 1.400 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ 27 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 320 στις ΜΕΘ Covid όλης της χώρας.
Από το σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού, 667 εντοπίζονται στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας αλλά και τον Πειραιά να «βράζουν» τις τελευταίες ημέρες. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, 176 κρούσματα εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 114 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 143 στην περιφέρεια του Πειραιά.

Και μπορεί στην Αττική τα επίπεδα των κρουσμάτων να διατηρούνται σταθερά υψηλά, υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα θετικά σημάδια όπως τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας στα λύματα του λεκανοπεδίου, τα οποία δείχνουν μία μικρή μείωση στο ιικό φορτίο.

Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως «η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, επομένως έχει αρχίσει μια μείωση αλλά θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου». Ο κ. Θωμαϊδης σημείωσε πως θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογία τα επόμενα 24ωρα.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», είπε.

Αύξηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες,, σε τριψήφιο νούμερο είναι και η Θεσσαλονίκη (160), ενώ 97 καταμετρήθηκαν στην Αχαΐα.

Για την Θεσσαλονίκη, ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι η σταδιακή αύξηση που δείχνει το ιικό φορτίο στα λύματα. Χθες, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, έδωσε νέα στοιχεία, τα οποία δείχνουν αυξητική τάση, που ωστόσο όπως τονίζουν, δεν είναι υπερβολικά ανησυχητική.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών.

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, ήτοι την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια. Το ότι η αύξηση αυτή δεν ήλθε απότομα, όπως συνέβη τον περασμένο Νοέμβρη, είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.
Πηγή: iefimerida.gr