Εχθές γίναμε μάρτυρες ενός σοκαριστικού γεγονότος, το οποίο ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Παρόλα αυτά οι οπαδοί των δυο χωρών μας έδωσαν ένα πολύ ωραίο μάθημα συνύπαρξης και αγάπης για την πραγματική πλευρά του ποδοσφαίρου. Γράφει ο Θανάσης Ζήσης…
Σε έναν νορμαλ κόσμο το ποδόσφαιρο ενώνει, κάτι που είδαμε χθες σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία και όχι έπειτα από το συμβάν με τον Έρικσεν. Κάτι τέτοιο φαντάζει μακρινό στην Ελλάδα, η οποία έχει κατακλυστεί από ανεπανόρθωτη τοξικότητα και μιζέρια.
Πιστεύω πως η τοξικότητα που υπάρχει στους οπαδούς προέρχεται από τους παράγοντες κάθε ομάδας. Αν δεν υπήρχε αυτό το μίσος, δεν θα υπήρχαν και τόσα επεισόδια. Έπειτα υπάρχουν οι «επαγγελματίες οπαδοί» των οποίων η δουλειά είναι η δημιουργία αυτών των επεισοδίων και οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να μεριμνήσουν ,ώστε να μην συνεχίζουν να κάνουν τη…δουλειά τους.
Αλήθεια οι οπαδοί στην Ελλάδα δεν έχουν κουραστεί να μαλώνουν για τις ομάδες τους; Γιατί πρέπει να βρίσκονται ενωμένοι σε τραγικά συμβάντα και όταν όλα είναι…καλά να σκοτώνονται μεταξύ τους; Πως μπορούμε να απαιτούμε καλύτερο ποδόσφαιρο και συνθήκες, όταν οι ίδιοι οι οπαδοί δεν μπορούν να συνυπάρξουν μαζί στο ίδιο γήπεδο;
Τρόποι για να αλλάξει όλο αυτό το κλίμα υπάρχει (και θα τους αναλύσουμε κάποια άλλη στιγμή), αλλά φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν αλλαγή. Οι χθεσινές σκηνές με τους Δανούς και τους Φινλανδούς να συνυπάρχουν στις εξέδρες, τραγουδώντας, φωνάζοντας και κυρίως διασκεδάζοντας μαζί ήταν υπέροχες και σου έδιναν την αίσθηση πως, ναι, αυτό είναι το ποδόσφαιρο που αγαπώ και θέλω να παρακολουθώ στο μέλλον.
Αντίθετα στην Ελλάδα και ως παράδειγμα θα δώσω τον οπαδό του Παναθηναϊκού που ξυλοκοπήθηκε στο Γ.Καραϊσκάκης από οπαδούς του Ολυμπιακού σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδος (!). Όλα αυτά που συμβαίνουν έχουν άμεσες συνέπειες αγωνιστικά και οικονομικά στους συλλόγους και στην Εθνική ομάδα.
Πριν μερικά χρόνια έγινε μια προσπάθεια μετακίνησης οπαδών στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο με τα αποτελέσματα να είναι τα αναμενόμενα.
Μήπως ήρθε ο καιρός να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Ελλάδα, ώστε ο κόσμος να αγαπήσει πραγματικά το ποδόσφαιρο και όχι αυτό που προσπαθούμε να αναπαράγουμε ως ποδόσφαιρο; Για το καλό όλων μας…