ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μητσοτάκης: «Η αστυνομία επιστρέφει στα γήπεδα – Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο»

Δείτε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός με αφρομή το θλιβερό γεγονός που έλαβε χώρα την περασμένη εβομάδα.

Μητσοτάκης, Μελισσανίδης, Αλαφούζος, Μαρινάκης, Τσέφεριν και ο αντιπρόσωπος του Ιβάν Σαββίδη βρέθηκαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τα όσα συμβάινουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρώτο μέλημα όλων είναι να μην ξανά συμβεί κάτι αντίστοιχο σαν κι αυτό της περασμένη εβδομάδας στην Νέα Φιλαδέλφεια. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάποια μέτρα που θα συμβάλλουν στην αφάνιση της οπαδικής βίας.

Δείτε τις δηλώσεις του Μητσοτάκη:

«Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει – δυστυχώς – την οδύνη για τον χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει το άθλημα αλλά ακόμα και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας, ειδικά αυτή την ημέρα, ημέρα γιορτής που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup.

Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές χώρες. Όμως, αυτή η συνάντηση γίνεται στη σκιά ενός πένθους, επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες, έχει δίκιο ο Αλεξάντερ, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου».

«Δυστυχώς, συχνά και η στάση των συλλόγων, των συνδέσμων, ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης» επισήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, δεσμεύτηκε ότι «οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη».

Μιλώντας για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η πολιτεία;

«Δεσμεύομαι ότι δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε. Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων ομάδων και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό ότι η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλαθλων στις θύρες που στο παρελθον μας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι  η αρμοδιοτητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομαδων στην Ελληνική Αστυνομία η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο και θέλω να τονίσω ότι σε αυτό συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές του δυνατότητες».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία που παρατηρήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ υποστήριξε ότι «υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας για να νικήσουμε τη βία. Το κλείσιμο ενδεχομένως των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο που υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεση του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να φτάσουμε εκεί και όλοι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να αντιμετωπίσει στη ρίζα του αυτό το κακό».

«Αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις…»

Ο Πρωθυπουργός έριξε στιο τραπέζι ακόμη και τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την ΟΥΕΦΑ κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. «Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ να συνεργαστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η ΟΥΕΦΑ όχι απλά να προειδοποιεί για γεγονότα υψηλού κινδύνου αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνεια, δημόσια ενδεχομένως, για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και να είναι πολύ αυστηρή και η ίδια η ΟΥΕΦΑ στην απαγόρευση των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών που είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας, ενδεχομένως και με πιο αυστηρές τμωρίες για τέτοια γεγονότα με αποκλεισμό, με μηδενισμούς παιχνιδιών και αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο και της ίδιας της ΟΥΕΦΑ».