Η αθλητική ιστοσελίδα gazzetta.gr φιλοξένησε τον Κώστα Κατσουράνη σε ένα live-μαραθώνιο που κράτησε περίπου 4 ώρες.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Ατρομήτου και πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 μίλησε κυριολεκτικά για τα πάντα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το ποιους συμπαίκτες του Έλληνες θα επέλεγε σε ένα 4-3-3: «Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Γεωργάτος, Χαριστέας. Αλλά αφήνω έξω αρκετούς παίκτες. Αφήνω αυτούς που δεν μπορώ να… κουμαντάρω! Είναι πάρα πολλοί».
Για την καλύτερη ενδεκάδα με ξένους παίκτες που ήταν συμπαίκτες του: «Μπουτ, Νέλσον, Λουιζάο, Νταβίντ Λουίζ, Λίνο ή Λέο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Πετίτ, Σιμάο Σαμπρόσα, Μίκολι, Σισέ ή Νούνο Γκόμες, Ρουί Κόστα ή Αϊμάρ».
Για το πώς ζούσε τον Ζήκο και τον Στολτίδη ως αντιπάλους κι αν θα τους έπαιρνε στην Εθνική: «Με τον Ζήκο παίξαμε αντίπαλοι όταν ήταν στη Μονακό. Ο Ζήκος ήρθε όταν έφυγα εγώ. Τον Ιεροκλή τον έζησα πολύ σε μονομαχίες. Ένας εξαιρετικός παίκτης που έκανε φοβερά ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη με τον Ολυμπιακό και του βγάζω το καπέλο. Τον Άκη τον ξέρω πολύ καλά, είναι φίλος μου. Διάβαζε καλά τις φάσεις και έκοβε την μπάλα, αυτό ήταν το μεγάλο του ατού. Είχε καλές τοποθετήσεις, κλεψίματα και εύκολη πρώτη μπάλα. Ήταν μεγάλο του προτέρημα».
Για το πώς αισθανόταν για το περιβόητο γκρουπ «Όχι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα»: «Δεν με απασχόλησε όπως άλλους. Ό,τι και να λέμε βέβαια σε πειράζει αυτό το πράγμα σίγουρα. Δεν του έδωσα μεγάλη σημασία. Την οικογένειά σου πειράζει περισσότερο. Υπάρχει προπονητής που αποφασίζει. Έκανε ό,τι μπορούσε για να πάει μπροστά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρώ πως αν υπήρχε από όλους θετική αύρα το ’14, νομίζω πως δεν θα φτάναμε στη διαδικασία των πέναλτι. Αν ήθελαν τον Κατσουράνη έξω, εντάξει. Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα».
Για το ποιους θα επέλεγε από κάθε ομάδα που έχει αγωνιστεί: «Από την Παναχαίκή τον Ραϊμόν Καλά ή τον Χάτζι. Από την ΑΕΚ είναι πάρα πολλοί. Θα έπαιρνε Ζαγοράκη και Νικολαΐδη. Από τον Παναθηναϊκό τον Καραγκούνη, τον Λέτο και τον Νίνη. Από τον ΠΑΟΚ θα έπαιρνα τον Σαλπιγγίδη και τον Λίνο. Από την Ινδία τον Μπελάρντι και τον Τσιρίλο. Από την Μπενφίκα τον Αϊμάρ και τον Ντι Μαρία. Από τον Ατρόμητο τον Καραμάνο και τον Δημούτσο».
Για το τεχνικό τιμ που θα διάλεγε από τις ομάδες που αγωνίστηκε: «Προπονητή τον Κίκε Φλόρες. Μου έδωσε πάρα πολλά στο να καταλάβω καλύτερα το ποδόσφαιρο. Βοηθό τον Ζοζέ Γκόμες. Προπονητή τερματοφυλάκων θα διάλεγα εκείνον του Σάντος που είχαμε στην Εθνική, τον Ζουστίνο».
Για το ομορφότερο γκολ της καριέρας του και το πιο σημαντικό: «Σίγουρα πιο σημαντικό το πρώτο μου γκολ με την ΑΕΚ στο Μπερναμπέου και επίσης το γκολ μου με τη φανέλα της Εθνικής κόντρα στη Νορβηγία. Επίσης στη Βοσνία για το Euro του 08’. Με τη Μολδαβία ήταν ένα από τα ομορφότερά μου γκολ με ένα μακρινό σουτ. Επίσης η μακρινή κεφαλιά που είχα σκοράρει με τον Παναθηναϊκό ήταν ένα από τα πιο έξυπνα γκολ που είχα σημειώσει. Αυτή ομάδα έπρεπε να στηριχτεί πολύ, αλλά μετά ήρθαν οικονομικά προβλήματα και υπήρχε μεγάλο θέμα στην ομάδα».
Για τον πιο σημαντικό προπονητή στην καριέρα του: «Από όλους παίρνεις κάτι. Σίγουρα ο Σάντος με στιγμάτισε πιο πολύ και με βοήθησε σαν άνθρωπο και σαν ποδοσφαιριστή».
Για το ποιο μοντέλο διακυβέρνησης του αρέσει στο ποδόσφαιρο και πιο ταιριάζει σε ελληνικό κλαμπ: «Είμαι αντίθετος σε όλα. Πρέπει να έχουμε ελληνικό στοιχείο και Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θέλουμε άμεση επιτυχία και δεν αντέχουμε το μοντέλο που έχω εγώ στο κεφάλι μου είτε ως τεχνικός διευθυντής στο μέλλον είτε ως διευθυντής ακαδημιών. Είναι μεγάλο το λάθος που γίνεται με τους ξένους. Θυμάμαι ένα ντέρμπι ΑΕΚ – Παναθηναϊκού που έπαιζαν μόνο 4 ξένοι στις δύο ομάδες. Πάσχουμε στο να δίνουμε χρόνο σε ποδοσφαιριστές ώστε να αρπάξουν την ευκαιρία τους. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής επίσης δεν παίρνει σωστή εκπαίδευση από μικρή ηλικία».
Για το αν έχει μετανιώσει για κάτι στην καριέρα του: «Έπρεπε να είχα φύγει μικρότερος για το εξωτερικό. Τέσσερα σερί χρόνια είχα την ευκαιρία και καθόμουν εδώ. Στην αρχή στην ΑΕΚ είχα μια εξωπραγματική πρόταση από τη Σαχτάρ και την απέρριψα χωρίς καν να τη σκεφτώ. Δεν θα άφηνα ποτέ ένα παιδί να κάνω το λάθος που έκανα εγώ. Ήταν το πρώτο μου εξάμηνο στην ΑΕΚ, είχα μιλήσει με τον Λουτσέσκου στο τηλέφωνο. Μετά είχα συνέχεια προτάσεις και δεν έφευγα. Μετά από το πέσιμο μιας μερίδας οπαδών στο αεροδρόμιο με βοήθησε να πάρω την απόφαση να φύγω».
Γιατί δεν στήριξε το ελληνικό ποδόσφαιρο τον Ζαγοράκη στον ΠΑΟΚ, τον Νικολαΐδη στην ΑΕΚ, τον Κατσουράνη στην Παναχαϊκή: «Είναι η ποδοσφαιρική κουλτούρα της χώρας. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα το θέλει να κινηθεί σε τέτοιες θέσεις κλειδιά με παλιούς ποδοσφαιριστές. Για να πετύχει παίζουν ρόλο οι συνθήκες εργασίες, η νοοτροπία των παραγόντων γενικά, η υπομονή και όλες οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου που οδηγούν αυτά τα παιδιά εκτός ποδοσφαίρου. Αν δεν πάμε σε αυτά τα παιδιά δεν θα έχουμε μέλλον. Στην Μπάγερν υπάρχουν ο Ρουμενίγκε, ο Σαλιχάμιτζιτς και ο Καν. Εδώ δεν έχουμε τέτοια κουλτούρα και δυστυχώς το ποδόσφαιρο μας αφήνει».
Για τη χειρότερή του στιγμή στις ομάδες που αγωνίστηκε: «Με τον ΠΑΟΚ είναι δύο συνεχόμενες κόκκινες που πήρα με αντιπάλους Μπενφίκα και Παναθηναϊκό. Σίγουρα που γύρισα στην ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό και με έβριζε όλο το γήπεδο. Και με τον Ατρόμητο επίσης είχε συμβεί το ίδιο. Στην ΑΕΚ δεν είχα αρνητικές στιγμές. Το ματς με τον Ιωνικό θα μου μείνει για πάντα γιατί οι διαιτητές δεν άφησαν να κερδίσει το παιχνίδι ο καλύτερος. Δεν παίχτηκε καθόλου ματς στο δεύτερο μέρος λόγω του διαιτητή. Αλλά δεν μπορείς αν σταθείς εκεί όταν παίζεις ένα παιχνίδι για τον τίτλο. Στην Μπενφίκα το επεισόδιο με τον Λουιζάο. Με τον Παναθηναϊκό κάποια στιγμή δεν ήμουν στα καλά μου και υπήρχε γκρίνια. Είχα ζητήσει πριν από ένα ματς στην Κοπεγχάγη να μην ταξιδέψω γιατί δεν ήμουν καλά. Πιο πολύ από όλα πάντως ήταν το επεισόδιο με τον Λουιζάο στην Μπενφίκα. Ήταν τραγική η αντίδρασή μου και έπρεπε να είχα συγκρατήσει τα νεύρα μου».
Για το… περιπατητής και το… χαρτάκι στον Σάντος: «Εντάξει το δεύτερο είναι αστείο, όπως το γκρουπ με την Κόστα Ρίκα. Πάντα έχεις εχθρούς και φίλους. Δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε προπονητή αυτό. Πέρα από την αξιοπρέπεια, κανείς προπονητής δεν θέλει να χάνει. Για το περιπατητής με έβαζε στην πρίζα. Προσπαθούσα να τρέξω πιο πολύ, αλλά δεν μπορείς να διαχειριστείς τι θα σου πούνε. Στα 30 και στα 31 μου είχα πάρει προσωπικό γυμναστή για να έχω όσο μεγαλύτερη καριέρα μπορούσα».
Για τους πέντε Έλληνες προπονητές που θα επέλεγε: «Ο Σίμος και ο Παπαπαναγής, βγήκαν Ευρώπη. Όπως ο Οφρυδόπουλος και ο Κυριακίδης θα το κατάφερναν. Υπάρχουν Έλληνες νέοι προπονητές που έχουν δουλέψει σε ακαδημίες. Ο Κυριακίδης κάνει πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Σε όλη την Ευρώπη εκεί εστιάζουν στις ακαδημίες. Ο Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα και πολλές ομάδες».
Για το αν μπορεί να εκμεταλλευτεί το ποδόσφαιρο αυτή τη συγκυρία με τον κορωνοϊό για τους νέους ποδοσφαιριστές: «Με αυτούς τους παράγοντες δύσκολα. Αν αλλάξουν τα πράγματα ίσως. Ένας… τρελός ο Μπέντο ήρθε και ο Ολυμπιακός πήρε 20 εκατομμύρια από τον Ρέτσο».
Για το αν μπορεί να προκύψει μέσα από το ποδόσφαιρο ένας καλός προπονητής ή ένας καλός τεχνικός διευθυντής: «Είναι το θέμα πως αντιλαμβάνεσαι το ποδόσφαιρο. Να αναθεωρείς πράγματα, να συζητάς με πρώην συμπαίκτες σου για το πώς βλέπεις το ποδόσφαιρο και να διαλέξεις καλύτερους συνεργάτης από εσένα. Ο Κλοπ πήρε προπονητή για να τους μάθει να ρίχνουν πλάγια. Σκάουτινγκ, ανάλυση είναι σημαντικά θέματα. Έξω έχουν 15 βοηθούς ο καθένας και δίνουν στους παίκτες οδηγίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Εδώ στην Ελλάδα αν μείνουμε πίσω σε αυτό θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στη συνέχεια. Δεν ξέρουν που πρέπει να επενδύσουν. Όταν κοιτάς το παρόν και πώς να κερδίσεις τον αγώνα της Κυριακής δεν έχεις μέλλον».
Γιατί δεν φτιάχνει μια ομάδα με άλλους: «Η Παναχαϊκή έχει πολλά χρόνια να παίξει Α’ Εθνικής. Έχει χάσει πολλούς οπαδούς. Για να το ισορροπήσεις θέλει πολύ δουλειά οργανωτικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν προπονητικά κέντρα. Τώρα η ΑΕΚ έχει, παλιά στους Θρακομακεδόνες δεν είχε για παράδειγμα. Ο Εργοτέλης για παράδειγμα δεν έχει οπαδική βάση. Είναι κάποιες ομάδες στην επαρχία που έχουν μια βάση όπως ο ΠΑΣ, ο ΟΦΗ για παράδειγμα».
Για τις 3 αποφάσεις που θα έπαιρνε στο ποδόσφαιρο: «Το πρώτο ότι θα άλλαζα το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΟ. Θα έφευγαν όλοι και θα έμπαιναν άνθρωποι του ποδοσφαίρου και τεχνοκράτες. Με σοβαρές απόψεις και τιμή. Το βάζω πακέτο με τον εκλογικό νόμο που πρέπει να αλλάξει και να μην γίνεται με τις Ενώσεις. Επίσης θα προσπαθούσα να αλλάξω τον ΚΑΠ και ακόμη θα προσπαθούσα να κάνω ένα μοντέλο κατηγοριών. Πόσες αντέχει επαγγελματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο; Πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη και σε συνεργασία με το κράτος για να μπορούν οι ομάδες να τα φέρνουν βόλτα με τα οικονομικά, να λειτουργούν ακαδημίες».
Για το ποια θέση θα επέλεγε, πρόεδρος ΕΠΟ με απεριόριστες δυνατότητες, προπονητής Εθνικής ή διευθυντής ακαδημιών Μπενφίκα: «Αν δεν έπαιρνα το τρίτο θα ήμουν τρελός, όπως έχουν τα πράγματα. Πρέπει να βρεθεί ένα κράτος που θα θέλει να φτιάξει το ποδόσφαιρο. Αυτό που είπε ο Ντέμης ο Νικολαΐδης είναι το πιο σωστό».
Για τον δυσκολότερο αντίπαλό του στην Ελλάδα και τον δυσκολότερο στο εξωτερικό: «Με δεκάρια είχαμε μονομαχίες. Υπήρχαν πολλοί. Δεν θα ξεχάσω έναν Σέρμπαν που είχε η ΑΕΛ. Δεν τον έκοψα ποτέ, αν και είχαμε κερδίσει με την ΑΕΚ. Ο Σέρμπαν έκανε ό,τι ήθελε, εμένα με διέσυρε. Τέτοια εφιαλτική βραδιά δεν έχω ξαναπεράσει. Στο εξωτερικό ο Ράιαν Γκιγκς. Ήταν κάτι σπάνιο. Τον έβλεπες στο γήπεδο και ξαφνικά τον έχανες. Τακτικά ήταν φοβερός. Μετά ήταν ο Ραούλ. Ένας παίκτης που δεν μπορούσες να τον μαρκάρεις. Ήταν υπερβολικά κινητικός. Όταν πήγαινε η μπάλα σε αυτόν είχε τη δύναμη και την έκρηξη να κάνει σπουδαία πράγματα».
Για το 2003-2004 και πόσο διαφορετικοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που έλεγαν τη γνώμη τους και ήταν επικοινωνιακοί προς τον κόσμο: «Όλα πάνε στην αντίληψη των πραγμάτων. Αν αναλάβω μια ομάδα θα πρέπει να μάθω στους παίκτες μου πως θα μιλάνε στον Τύπο. Εμείς δεν είχαμε κανέναν να το κάνει αυτό. Εγώ πέρασα από πολλά στάδια. Τελικά δεν κατάλαβα αν ήμουν φίλος ή όχι με τους δημοσιογράφους. Το να μιλάω μόνο σε έναν σίγουρα αδικώ άλλους. Ο ποδοσφαιριστής θέλει εκπαίδευση. Επίσης είναι και στο θέμα χαρακτήρα πως θα εκφραστεί και τι καταλαβαίνει για το άθλημα που ξεκινάει να κάνει και θα πέσουν από παντού να σε φάνε. Όταν λέμε ότι ο ποδοσφαιριστής παίρνει τα βασικά από 10 ως 16 βάζω μέσα και αυτό».
Για το αν είναι ο Νίνης τέτοιο παράδειγμα: «Μπορεί να έχει κάνει κάποια λάθη στην καριέρα του, αλλά είναι εγκληματική ενέργεια που αυτή τη στιγμή δεν τον έχει πάρει κάποια ελληνική ομάδα. Θεωρώ πως μπορεί να παίξει, αλλά είναι ένα παιδί ιδιαίτερο. Θέλει να θεωρείται σημαντικός. Κανείς δεν εκπαίδευσε τον Σωτήρη. Έπεσαν όλοι πάνω του, ήρθαν τραυματισμοί. Είναι και δικά του λάθη σε σημαντικό βαθμό, αλλά επίσης σημαντικό είναι να είχε πάρει εκπαίδευση για να διαχειριστεί τις καταστάσεις καλύτερα».
Μέσι ή Ρονάλντο: «Δεν υπάρχει για μένα καλύτερος. Σαν να σου λέω Γκιγκς ή Πίρλο. Ο καθένας έχει τη θέση του. Δεν παίζουν ίδια θέση και είναι τεράστιοι ποδοσφαιριστές. Ο Μέσι είναι εξωγήινος και οι άλλοι είναι απλά ποδοσφαιριστές. Ο Ρονάλντο θα είναι πάντα μέσα στους καλύτερους. Και οι δύο πέτυχαν τρομερά πράγματα. Και οι δύο είναι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές».
Για το πώς ένιωθε όταν γύρισε στο ξενοδοχείο μετά την κατάκτηση του Euro: «Μετά τον τελικό για ύπνο πήγαμε στις 4 το πρωί. Κοιμάσαι με μεγάλη χαρά. Υπήρχε τεράστια κούραση πριν τον τελικό. Μόνο αυτό φοβόμουν λόγω της υπερπροσπάθειας. Καταθέσαμε στο γήπεδο την ψυχή μας, μας βοήθησε και η τύχη, αλλά ήμασταν ικανοί να διαχειριστούμε τις καταστάσεις. Ακόμα και τον τελικό τον πήγαμε όπως θέλαμε εμείς. Στο πρώτο παιχνίδι ήταν ένα ματς ισορροπημένο. Στον τελικό μας βγήκε το παιχνίδι με τα ψυχικά αποθέματα και έστω και έτσι όπως ήρθε το ματς πήραμε τον τελικό γιατί εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που κάναμε. Είναι στιγμές που δεν θα τις ξεχάσουμε ποτέ».
Για το πόσο τον δυσκόλεψε η μετάβαση όταν σταμάτησε την καριέρα του: «Το πέρασα αναίμακτα. Φτιάξαμε μια ομάδα 7Χ7 και ήταν σημαντικό ψυχολογικό βοήθημα. Μετά μου ήρθε καλά η δουλειά στην Παναχαϊκή. Έχω απωθημένο να το γυρίσω να το τελειώσω γιατί η Πάτρα είναι η πόλη μου. Με κράτησε ζωντανό στο να έχω στόχους. Πάντα θα έχω ψηλά την Παναχαϊκή. Μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ ενεργά με αυτό που θέλω να κάνω και να πάρω εμπειρίες για τη συνέχεια. Ακόμα κι αν μου γινόταν πρόταση από μεγάλη ομάδα δεν θα πήγαινα τότε. Θέλω να ξεκινάω από χαμηλά και στα 2,5 χρόνια εκεί κατάφερα να χτίσω πολλά πράγματα. Θεωρώ πως εκεί έκανα αυτά που είχα δει σαν ποδοσφαιριστής και το πιο σημαντικό είναι ότι διάλεξα συνεργάτες καλύτερους από μένα. Φτιάξαμε μια ομάδα που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο».
Γιατί δεν πέτυχε το έργο των Λυμπερόπουλου και Δέλλα σε μεγάλα κλαμπ: «Νομίζω ότι είναι η κατάσταση που θα βιώσεις, το τι εξωτερικοί παράγοντες και πιέσεις που θα πέσουν πάνω σου. Όσο υπάρχει αυτή η πίεση δεν μπορεί κανείς να δουλέψει. Μετά είναι οι γνώσεις, η αντίληψη και το πόσο ψάχνεσαι για τη βελτίωση της δουλειάς σου και το πάθος σου για αυτήν. Σίγουρα δεν είσαι ποδοσφαιριστής και δεν κρίνεσαι από τα πόδια σου και πρέπει να το διαχειριστείς. Σαν προπονητής ή τεχνικός διευθυντής άλλοι αποφασίζουν που δεν έχουν γνώσεις και μπορεί να φύγεις νύχτα. Εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να κρίνω τους δημοσιογράφους. Έτσι είναι και στο ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο τις αρχές τις βάζουν αυτοί που έχουν την ομάδα και αυτοί πρέπει να βάλουν την ταυτότητα σε όλα».
Για το αν του ταιριάζει το μοντέλο του ΟΦΗ: «Είναι το ίδιο που είχαμε στην Παναχαϊκή. Κάναμε ακόμα και συνεντεύξεις με τον παίκτη. Αν του δώσω εγώ ένα δώρο πριν το ματς για την αδερφή του, αν ξέρω ότι είναι το αγαπημένο του πρόσωπο, τότε μπορεί να κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση στο γήπεδο. Θα το εκτιμήσει ο παίκτης. Όλα αυτά τα μικρά μικρά θέλεις πολλά χρόνια να τα χτίσεις. Ήμουν τυχερός γιατί είχαμε κάνει στην Παναχαϊκή πολύ καλή δουλειά για να βγάλουν τα παιδιά στο γήπεδο αυτό που μπορούν. Θέλουν χώρο και χρόνο. Αν έχουμε μόνο ξένους δεν θα παίξουν ποτέ αυτά τα παιδιά».
Για τα είδωλά του όταν ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας του και αν είδε έναν νέο Κατσουράνη με τα χρόνια: «Στο ερασιτεχνικό δεν είχα κάποιο είδωλο. Σαν πιτσιρίκι είχα τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, τον Σαραβάκο και τον Αναστόπουλο. Τώρα στη δεύτερη ερώτηση δεν έχω δει κάποιον τέτοιο. Υπάρχουν κάποιοι που μοιάζουν. Ο Μουστακόπουλος μοιάζει στον Γαλανόπουλο, ο Πλέγας στον Σάμαρη. Θέλει γνώση να διακρίνεις αυτό το πράγμα».
Για το αν έχει θυμό ή οργή μέσα του για τον τρόπο που έφυγε το 2012-2013 από τον Παναθηναϊκό: «Ήταν καθαρά οικονομικό το θέμα. Χάρισα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ στον Παναθηναϊκό».
Για μια top πεντάδα παικτών του μπάσκετ: «Γκάλης, Γιαννάκης Διαμαντίδης, Σπανούλης και Ζήσης. Για το NBA μόνο ο Τζόρνταν. Αυτόν έχω ίνδαλμα παρότι δεν ήταν ποδοσφαιριστής. Ήταν ο μεγαλύτερος αθλητής».
Για το που μπορούσε να φτάσει η Εθνική αν περνούσε την Κόστα Ρίκα: «Στο δωμάτιο είχαμε πάει μέχρι και τον τελικό. Την Ολλανδία την είχαμε περάσει! Βλέπεις πόσα κοντά είναι η αποτυχία με την επιτυχία. Το παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα ήταν ένα ματς που θα το ξανάπαιζα τώρα. Κάναμε ένα παιχνίδι ανωριμότητας στην παράταση και δεν θα είχαμε φτάσει καν στα πέναλτι. Αν είχαμε καθαρό μυαλό θα είχαμε περάσει. Χάσαμε αρκετές ευκαιρίες. Αυτό το παιχνίδι όσες φορές και να το παίξεις ένα γκολ στην παράταση θα το βάλεις».
Για την δεκάδα που θα επέλεγε με τα καλύτερα μυαλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Πρόεδρο τον Γεωργακόπουλο. Προπονητή τον Κυριακίδη με τον Οφρυδόπουλο. Θα έπαιρνα σίγουρα στο τιμ τον Καραγκούνη. Σίγουρα θα έπαιρνα τον Νικολαΐδη γιατί μπορεί να οργανώσει και να στελεχώσει μια ομάδα. Τον Δέλλα, τον Παναγή, τα αδέρφια Παπαπαναγή σίγουρα».
Για το ποιους παίκτες θα έπαιρνε ως ατζέντης: «Θα έπαιρνα σίγουρα τον Πλέγα. Τον Μουστακόπουλο επίσης. Και τρίτον θα έπαιρνα τον Κώτσιρα. Τώρα αν είχα δυνατότητα θα έπαιρνα τον Τσιμίκα και τον Γιαννούλη. Έχουν φοβερή εξέλιξη. Ο Τσιμίκας κάνει εξωπραγματική δουλειά. Η χρονιά του οφείλεται στο περιβάλλον που είχε ο Ολυμπιακός και στον προπονητή του. Επίσης θα έπαιρνα και τον Μπακασέτα. Έχει πολλά ακόμα να δώσει και δεν έχει καταλάβει πόσο καλός παίκτης είναι».
Για το αν θα ξανάπαιζε άλλο ματς εκτός από το παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα: «Το ΑΕΚ – Ιωνικός και με ξένους διαιτητές και το Παναθηναίκός – Σταντάρ Λιέγης το πρώτο ματς. Δεν κατάλαβα γιατί δώσαμε έμφαση στο ελληνικό πρωτάθλημα τότε. Το έβλεπες στην ενδεκάδα με το rotation που έγινε. Στη ρεβάνς κάναμε εκπληκτικό μισάωρο και θα μπορούσαμε την ανατροπή ακόμα. Δείξαμε ότι θα μπορούσαμε να παλέψουμε την πρόκριση».
Για τα εξωαγωνιστικά ζητήματα στην ΑΕΚ και ποια ξεχωρίζει: «Για μένα ήταν όλο αυτό που έγινε με τον Μπάγεβιτς. Εμείς κοιτάγαμε τον κόσμο για το πανό με τον Μπάγεβιτς μέσα στο ματς. Έβλεπες οπαδούς της ομάδας σου να τσακώνονται για τον προπονητή σου. Δύσκολο να το βλέπεις αυτό».
Για τους καλύτερους φίλους του στο ποδόσφαιρο: «Ο Κονέ και ο Σάμαρης με τους οποίους έχω πολύ καλές σχέσεις. Με τον Καραγκούνη, με τον Μπασινά, με όλα τα παιδιά του 2004. Κυρίως οι καλύτεροί μου φίλοι είναι από την πιο νέα γενιά. Με τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα θα έλεγα. Επίσης με τον Λύμπε έχουμε καλές σχέσεις».
Τι ομάδα υποστηρίζει στο εξωτερικό: «Ήμουν μόνο Γιουβέντους από παιδί».
Για το αν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα φέρει και χειραγωγημένα ματς: «Όπου υπάρχει φτώχεια, αυτό εισχωρεί περισσότερο. Ήμασταν τυχεροί που δεν μας έτυχε κάτι τέτοιο ή δεν το καταλάβαμε. Πρέπει να το προσέξουμε και να το πολεμήσουμε. Στην Παναχαϊκή το κατάλαβα περισσότερο. Ήταν μεγάλο σχολείο. Έχω ένα μεγάλο ατού ότι η Παναχαϊκή δεν έφερε άσο ημίχρονο διπλό τελικό».
Για το αν φοβάται τον κορωνοϊό: «Ναι, είμαι στο σπίτι 50 μέρες με αυστηρή καραντίνα. Έχω ένα περιστατικό με κοντινό φίλο μου που ήταν σε κώμα λόγω του κορωνοϊού. Ήταν απόλυτα υγιής 46 ετών. Ακόμα δεν έχει βγει από το κώμα εδώ και 30 μέρες. Ήταν 50-50 για τη ζωή του. Το κράτος, σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, τα πήγε καλά. Πήραμε γρήγορα προφυλάξεις, ο λαός έκατσε σπίτι του και ακολούθησε τις οδηγίες. Απλά δεν καταλαβαίνω τι θα αλλάξει σε επτά μέρες για να βγούμε έξω. Απλά τα μεγάλα αφεντικά είπαν βγείτε να δουλέψετε. Πρέπει να προσέξουμε όλοι λοιπόν γιατί με 5-10% ανοσία θα κολλήσουμε όλοι αν δεν προσέχουμε. Ο κόσμος φοβήθηκε και πειθάρχησε πιστεύω. Είδαμε την Ιταλία, την Ισπανία και τι συνέβαινε. Ο Τσιόδρας έπαιξε 100% ρόλο. Όλοι τον άκουγαν όταν μίλαγε».
Για το αν το όπλο του Έλληνα ήταν η πειθαρχία: «Παντού μπορούμε να πειθαρχήσουμε. Ο Έλληνας μπορεί να κάνει τα πάντα. Το ταλέντο μας στο ποδόσφαιρο είναι σαν των Ιταλών, των Σέρβων. Οι Πορτογάλοι παράγουν στο ποδόσφαιρο τα πάντα σε όλο τον κόσμο. Αυτοί πως το κατάφεραν; Και εμείς μπορούμε, απλά δεν θέλουμε. Κάποια στιγμή πρέπει να ισχύουν οι κανόνες για όλους. Ας μπει μια κόκκινη γραμμή. Σε πέντε μέρες μπορεί να φτιαχτεί το ποδόσφαιρο αν υπάρχει βούληση».
Για το αν θα κατέβαινε στις εκλογές: «Όχι. Εκεί πρέπει να λες ψέματα, εγώ δεν μπορώ να πω».
Για το ποιοι ξένοι προπονητές μας έκαναν καλό στην Ελλάδα: «Εκτός από Σάντος και Ρεχάγκελ. Και ο Μάρκο Σίλβα, και ο Βαλβέρδε και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο καλύτερος είναι ο Μαρτίνς και από τους τρεις. Έχει πολύ μέλλον και μοιάζει στον Σάντος. Στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δεν έχει έρθει κάποιος προπονητής τέτοιος. Ο Χιμένεθ πήρε τον τίτλο, αλλά η ΑΕΚ πρέπει να παίζει καλό ποδόσφαιρο. Θα δούμε φυσικά τον Καρέρα. Στον Παναθηναϊκό, δεν ξέρω. Ο Τεν Κάτε ήταν καλός τακτικά, απλά ήταν ασταθής σαν χαρακτήρας και οξύθυμος. Γι’ αυτό και δεν πέτυχε στην προπονητική. Στον ΠΑΟΚ, ο Λουτσέσκου ήταν καλός προπονητής, παρότι νόμισε ότι πήρε το πρωτάθλημα όταν δεν το πήρε. Άφησε έργο και έπαιζε και καλό ποδόσφαιρο. Πέρυσι στο αήττητο ήταν η καλύτερη ομάδα».
Για τον καλύτερο παράγοντα: «Ο Ιβάν. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά στο λέω απ’ έξω πως βλέπω τα πράγματα. Χωρίς να λέω ότι και οι άλλοι δεν έχουν καλή διάθεση για να φτιάξουν ένα καλό ποδόσφαιρο. Μπορεί να το πετύχουν. Δεν υπάρχει πιο κάτω από εδώ που φτάσαμε. Πρέπει να παίζουν επαναλαμβάνω οι Έλληνες παίκτες στις ομάδες. Είναι κάτι που θα μας αφήσει πράγματα στο μέλλον».
Για τον Έλληνα παίκτη που τον εντυπωσίασε τελευταία: «Ο Χατζηδιάκος. Τον είδα με την εθνική και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση. Είχε την ατυχία με τον τραυματισμό, αλλά στη θέση του στόπερ μπορεί να κερδίσουμε έναν παίκτη για πολλά χρόνια».