Η Ένωση προετοιμάζεται πλέον για τον πρώτο επίσημο αγώνα της χρονιάς, με εμφανείς ελλείψεις στο ρόστερ της.
Μετά και το πέρας του φιλικού με την Ομόνοια, και αφού η Χάποελ πέρασε τη Λέφσκι και μάθαμε τον αντίπαλό της ΑΕΚ για τον 2ο προκριματικό του Conference League, στην Ένωση προετοιμάζονται για δύο ματς τελικούς, χωρίς να έχουν καλυφθεί τα σημαντικά κενά του ρόστερ της.
Η αλήθεια είναι πως όλοι περιμέναμε να έχουν αποκτηθεί οι απαραίτητοι παίχτες για να κλείσουν αυτα τα κενά. Κενά γνωστά εδώ και πολλούς μήνες φυσικά και τα οποία φάνηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, όσο και στο φιλικό με την Ομόνοια. Πρόκειται για τη θέση του αμυντικού χαφ και αυτή του σέντερ φορ. Στην ΑΕΚ ασχολούνται πολύ καιρό με συγκεκριμένες περιπτώσεις παιχτών, όπως ο Σίριλ Ντέσερς για την κορυφή της επίθεσης.
Ωστόσο η μεγάλη είκονα και αυτό που μένει στο τέλος της ημέρας είναι πως η ομάδα είναι ακόμα “γυμνή” σε αυτές τις θέσεις. Θέσεις οι οποίες αποτελούν σημεία αναφοράς στο σύστημα και τον τρόπο παιχνιδιού που προσπαθεί να προσαρμόσει ο Μάρκο Νίκολιτς. Πολλές ευθύνες στον Σέρβο τεχνικό δε μπορούμε να αποδώσουμε όμως.
Ο Νίκολιτς σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, δηλώνει δημόσια ότι περιμένει μεταγραφές από τη διοίκηση. Πετάει το μπαλάκι σε Ηλιόπουλο και Ριμπάλτα. Είναι ξεκάθαρος και τα λέει ωμά. Και δε μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αυτό, αφού δεν είναι λίγα τα παραδείγματα πρώην προπονητών τησ ΑΕΚ οι οποίοι “βολεύτηκαν” με το εκάστοτε ρόστερ και “φοβήθηκαν” να ζητήσουν κάτι παραπάνω από την εκάστοτε διοίκηση. Το τέλος για όλους ήταν παρόμοιο. Σειρά αποτυχιών και απομάκρυνση από τον κιτρινόμαυρο πάγκο. Ο Σέρβος σε πιθανές αποτυχίες θα έχει ελαφρυντικά.
Ωστόσο το θέμα για την ΑΕΚ είναι πολυ πιο σοβαρό. Υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει η ομάδα σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Δεδομένου του επιπέδου των ομάδων που θα αντιμετωπίσει η Ένωση με πιθανή είσοδο στο League Phase του Conference League, πρόκειται για “χρυσή” ευκαιρία μιας καλής συγκομιδής βαθμών. Πέρα από το οικονομικό όφελος που θα έχει η ομάδα (το οποίο για να είναι σημαντικό πρεπει να προχωρήσεις αρκετά στη διοργάνωση), το ακόμα πιο σημαντικό είναι να ανέβει θέσεις στο ranking της ΟΥΕΦΑ. Ο ΠΑΟΚ είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Με 2 καλές πορείες στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει φτιάξει για τα καλά τη βαθμολογία του και συμμετέχει σε κληρώσεις ως ισχυρός, αυξάνοντας πιθανότηες πρόκρισης.
Έτσι καταλήγουμε στο ότι η ΑΕΚ ενώ θα έπρεπε να είναι έτοιμη για τα ευρωπαϊκά προκριματικά, εμφανίζει αδυναμίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει μοιραία. Εάν η ομάδα αποτύχει και φέτος να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκούς ομίλους, το μέλλον προμυνήεται ιδιαίτερα δυσοίωνο και θα χρειαστούν “θαύματα” και υπερβάσεις για να αντιστραφεί η κατάσταση.
Ευχή όλων είναι να πάνε όλα καλά και να καταφέρει ο Μάρκο Νίκολιτς και οι παίχτες του να περάσουν το εμπόδιο της Χάποελ. Ωστόσο η κιτρνόμαυρη διοίκηση οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τον άνθρωπο στον οποίο εμπιστεύτηκε την ΑΕΚ της “μετά Αλμέιδα” εποχής.