ΑΕΚ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΑΛΙΔΗΣ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ χρειάζεται χρόνο και δύο δυνατές προσθήκες για να κάνει πρωταθλητισμό!

Η «Ένωση» ξεκίνησε με το δεξί την σεζόν με την εκτός έδρας νίκη επί την Λαμίας με 3-0, ωστόσο όπως είναι λογικό η ομάδα δεν είναι έτοιμη για το κυνήγι του τίτλου. 

Ο Γιώργος Κοκαλίδης αναλύει τι πιστεύει ότι χρειάζεται η ΑΕΚ για να μπορεί να πει ότι βρίσκεται σε τροχιά διεκδίκησης του πρωταθλήματος.

Η αλήθεια είναι πως η φετινή ΑΕΚ έχει δείξει κάθε διάθεση -ακόμη και οικονομική- να αποδείξει πως θα είναι μια από τις διεκδικήτριες του τίτλου όμως για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται κυρίως σκληρή δουλειά, χρόνο αλλά και κάποιες εύστοχες «πινελιές» στο ήδη υπάρχων ρόστερ της ομάδας με σκοπό την ολοκλήρωση του.

Αρχικά γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα καινούργιο σύνολο παικτών με νέο προπονητή και με ποδοσφαιρικές αρχές αρκετά διαφορετικές από τις συνηθισμένες της «Ένωσης». Για τον λόγο αυτό απαιτείται χρόνος έτσι ώστε να δουλευτεί το πλάνο του προπονητή σε επίσημα παιχνίδια και να κατανοήσουν οι παίκτες πλήρως τα «θέλω» του Αλμέϊδα.

Με τον χρόνο θα προσαρμοστούν στην ομάδα και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα που έφτασαν στα Σπάτα και δεν ακολούθησαν την προετοιμασία της ομάδας στην Ολλανδία. Σε αυτή την ομάδα παικτών πρέπει να υπολογίζουμε και τον Κώστα Γαλανόπουλο ο οποίος αν και βρισκόταν στην ομάδα δεν ακολούθησε την ομάδα στην προετοιμασία και αρχίζει να βρίσκει τον αγωνιστικό του ρυθμό μέσω της ΑΕΚ Β΄ του Σωκράτη Οφρυδόπουλου.

Το Σάββατο στο ΔΑΚ Λαμίας είδαμε την ΑΕΚ να παρατάσσεται με 3-1-4-1-1 ένα σύστημα που δουλεύτηκε πολύ από τον Ματίας Αλμεϊδα από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ομάδα και δείχνει να έχει περάσει κάποιες από τις φιλοσοφίες του στους παίκτες του. Για παράδειγμα η διαρκής πίεση ψηλά στο αντίπαλο μισό έφερε 2 γκολ για την ΑΕΚ που έδειξε αρχικά να δυσκολεύεται στην παραγωγή φάσεων σε σετ παιχνίδι.

Προφανώς για να αντιμετωπίσεις άμυνες τόσο κλειστές σε οργανωμένο παιχνίδι απαιτείται πλήρεις κατανόηση του πλάνου του προπονητή από τους παίκτες έτσι ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την μπάλα εκεί που τους ζητείτε με ταχύτητα και ακρίβεια με σκοπό να διαπεράσουν τα πολυάριθμα πρόσωπα στην αντίπαλη περιοχή.

Παιχνίδι με το παιχνίδι λοιπόν θα βλέπουμε την ομάδα του Αλμεϊδα να προσαρμόζετε στις οδηγίες και στο αγωνιστικό πλάνο και να βγάζουν στο χορτάρι πράγματα που δεν καταφέραμε να δούμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο που χρειάζεται η «Ένωση» για να κάνει πρωταθλητισμό είναι 2 σημαντικές προσθήκες. Μια προσθήκη στην δεξιά πλευρά σε ρόλο μπακ-χαφ εκεί δηλαδή που ο Αργεντίνος προπονητής έχει δοκιμάσει 5 παίκτες, όμως κανένας δεν δείχνει να έχει αυτό που χρειάζεται για να διεκδικήσει την θέση βασικού στην ομάδα, όπως και μια προσθήκη στην κορυφή της επίθεσης. Εκεί ο αρχηγός πλέον Σέρχιο Αραούχο είναι προφανές ότι ικανοποιεί πλήρως τον προπονητή του, ωστόσο με το σύστημα που δείχνει να παίζει η ομάδα θα ταίριαζε ένας παρτενέρ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του «Τσίνο», ακόμη και ως δεύτερη λύση σε πιθανό τραυματισμό του.

Η αλήθεια είναι πως οι μεταγραφικές κινήσεις της ΑΕΚ αν και άργησαν δείχνουν με τα ως τώρα δεδομένα να είναι αρκετά εύστοχες και κοντά σε αυτά που ζήτησε ο προπονητής από την διοίκηση. Αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός με την ίδια ακρίβεια και χωρίς βιασύνη με στόχο την εύρεση της καλύτερης πιθανής επιλογής με περιορισμό του πιθανού ρίσκου αποτυχίας.

 

ΥΓ: Για να μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό μια ομάδα απαιτείται να έχει και δυνατή έδρα και η ΑΕΚ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ έπειτα από 19 χρόνια μακριά από το σπίτι της, οπότε ας κάνουμε όλοι λίγο ακόμη υπομονή για να χαρούμε αυτό το στολίδι στην γειτονιά μας!