ΑΕΚ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιαννόπουλος: «Μπορούσαμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω»

Στην επίσημη σελίδα του ΕΣΑΚΕ μίλησε ο Χάρης Γιαννόπουλος για τη διακοπή της Basket League.

Φιλόδοξος παρουσιάστηκε ο Χάρης Γιαννόπουλος αναφορικά με τις δυνατότητες της ΑΕΚ κατά τη φετινή σεζόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ.

Αναλυτικά:

Η χρονιά ολοκληρώθηκε απότομα και με τρόπο που κανείς δεν περίμενε. Τι είναι αυτό που σου έμεινε;
«Μου έμεινε η πικρία στο τέλος, γιατί δεν μπορέσαμε να διεκδικήσουμε αυτά που θέλαμε με την ομάδα. Και ότι σταμάτησε τόσο απότομα η σεζόν, κι ενώ βλέπαμε πως έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε το κάτι παραπάνω, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία».

Η ΑΕΚ παρότι άρχισε με τέσσερις ήττες στις πέντε πρώτες αγωνιστικές, στη συνέχεια έκανε 15 σερί νίκες. Τι ήταν αυτό που άλλαξε στην ομάδα;
«Κάθε ομάδα θέλει χρόνο. Και ειδικά μια ομάδα σαν τη δική μας που είχε πάρα πολλά νέα πρόσωπα, με έναν προπονητή που έχει πολλούς κανόνες. Μέχρι να μπορέσει να βρει την ταυτότητα της, έπρεπε να περάσει χρόνος. Μόλις το βρήκαμε δεν κοιτάξαμε ποτέ πίσω. Κάναμε το μεγάλο σερί, νικήσαμε και τον Παναθηναϊκό και δείξαμε σε όλους ποιες ήταν οι δυνατότητες μας».

Σε αυτό βοήθησαν και τα θετικά αποτελέσματα;
«Οι νίκες είναι το πιο σημαντικό. Βοηθούν πάντα ώστε να χτιστούν οι σχέσεις, μεταξύ των παικτών, με τους προπονητές. Είναι το πιο βασικό συστατικό».

Με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, θα μπορούσε η φετινή σεζόν να συνεχιστεί το καλοκαίρι;
«Όχι. Δεν θα μπορούσε με τίποτα. Ήταν πολύ μεγάλο το διάστημα της απραξίας. Οι Αμερικανοί παίκτες είχαν φύγει. Οπότε δεν θα μπορούσε να τελειώσει δίχως να αλλοιωθεί πάρα πολύ το προϊόν».

Η τελική κατάταξη ήταν αντιπροσωπευτική της εικόνας μέσα στη σεζόν;
«Ήταν αντιπροσωπευτική. Απλώς θα ήθελα να δικαιωθούν ή να “τιμωρηθούν” και οι άλλες ομάδες που πάλεψαν και όχι μόνο η πρώτη θέση. Νομίζω θα ήταν πιο δίκαιο».

Πλέον αυστηροποιούνται τα κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα και γίνονται βήματα για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Θεωρείς πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
«Θα έπρεπε αυτό να έχει γίνει τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν. Ώστε να είμαστε σε μία φάση τώρα που θα είχαμε βάλει πολύ σταθερές βάσεις ώστε να χτίζουμε πάνω σε αυτό. Υπάρχουν ομάδες με οικονομικές οφειλές χρόνων, ομάδες με εικονικά μπάτζετ κάθε χρόνο. Και αυτό έχει οδηγήσει σε αυτό που βλέπουμε τώρα, να είναι Ιούνιος και να μην ξέρουμε πόσες και ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οπότε ας ελπίσουμε πως το μέλλον θα είναι καλύτερο».

Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως μπορεί να γίνει πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες;
«Ναι. Ξεκάθαρα. Καλύτερα να γίνει πρωτάθλημα με 10 ομάδες αλλά σωστές, παρά να είναι με 14 ή με 16 και να κάνουμε… μισές δουλειές».

Θεωρείς πως το πρωτάθλημα ήταν ανταγωνιστικό; Τι θα πρέπει να αλλάξει για να γίνει ακόμα περισσότερο;
«Φέτος ήταν ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Ωστόσο αυτό είναι εικονικό. Όταν υπάρχουν ομάδες που έχουν οφειλές στους παίκτες ή ομάδες που μετά από 1-2 χρόνια χάνονται από το προσκήνιο για μη αγωνιστικούς λόγους, κάτι πάει λάθος. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πρώτα τα οικονομικά ζητήματα. Αυτή θα πρέπει να είναι η βάση. Να λυθεί αυτό και μετά να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε πιο ανταγωνιστικό το προϊόν μας μέσα στο γήπεδο».

Μία από τις ομάδες που συνδέθηκες, το Ρέθυμνο Cretan Kings, ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα. Τι πιστεύεις για τη συγκεκριμένη εξέλιξη;
«Είναι λυπηρό σίγουρα. Αλλά ο Κωστής (σ.σ. Ζομπανάκης) το έχει σκεφτεί καλά πριν πάρει την όποια απόφαση. Τα έχει ζυγίσει όλα. Οπότε είμαι σίγουρος πως πήρε τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή και για τον ίδιο και για την ομάδα. Γιατί προφανώς δεν θα ήθελε να λέει κανείς κακό λόγο για το Ρέθυμνο. Πάντα η ομάδα είχε γεμάτο γήπεδο, ήταν ανταγωνιστική και παρότι είχε μικρά μπάτζετ, τις περισσότερες φορές εμφάνιζε ένα πολύ καλό σύνολο. Σίγουρα θα λείψει από το πρωτάθλημα».

Παραμένεις ενεργό μέλος της Εθνικής Ομάδας που ήδη έχει αρχίσει για τους αγώνες της για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2022. Πώς βιώνεις αυτές τις συμμετοχές;
«Μας έχει δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε κάποιες συμμετοχές που δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να την έχουμε στο μέλλον. Όλοι είμαστε ευγνώμονες που έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά όλοι θέλουμε πάντα να βλέπουμε τους καλύτερους παίκτες να παίζουν στην Εθνική και να μην αλλάζουν τόσο πολύ τα ρόστερ».

Τις τελευταίες εβδομάδες το αθλητικό κίνημα στις ΗΠΑ παίρνει θέση για τα γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα. Θα ήθελες να δεις κάτι αντίστοιχο και στην Ευρώπη;
«Μιλάμε για διαφορετικά κράτη. Οι Αμερικανοί είναι ένα έθνος και αυτό κάνει λίγο πιο εύκολο το να πάρεις θέση για κάτι που συμβαίνει στην ίδια σου τη χώρα. Γενικά οι αθλητές εκεί έχουν μεγαλύτερη ελευθερία λόγου και δεν κατακρίνονται τόσο πολύ και είναι κάτι που ζηλεύω και θα το ήθελα και στην Ευρώπη».

Τι είναι αυτό που τους αποτρέπει από το να πάρουν θέση;
«Από τη στιγμή που δε το βλέπουμε προφανώς κάτι θα συμβαίνει. Είναι γεγονός πως οι αθλητές δεν μιλούν όσο στην Αμερική. Βέβαια αυτό που λέω πάντα είναι πως πρέπει να το νιώθεις. Δεν σημαίνει πως επειδή είσαι αθλητής πρέπει ντε και καλά να εκφέρεις άποψη. Απλά αν είσαι αθλητής και θέλεις να την εκφράσεις δεν θα πρέπει να μένεις σιωπηλός για κάτι άλλο».