ΑΕΚ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φιέστα, στιγμές χαράς για όλους! Ήταν όμως για όλους;

Η ΑΕΚΑΡΑ του Αλμέιδα στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος εχθές στο «σπίτι» της κι ο κόσμος γιόρτασε μαζί της. Ένιωσαν όμως όλοι την ίδια ασφάλεια;

Νιώθω άσχημα που πρέπει να «γκρινιάξω» τέτοιες ώρες αλλά καλύτερα αυτό παρά να γράφαμε επικήδειους. Όσα αναφερθούν παρακάτω είναι βιώματα από θύρα πίσω από τον αετό της «OPAP ARENA» και έχουν διασταυρωθεί και με παρευρισκόμενους σε άλλες θύρες του «Ναού».

Φτάνοντας στο γήπεδο αντικρίζεις τη «Κιτρινόμαυρη» μέθη. Φωνές, τραγούδια, χοροί και αγκαλιές μεταξύ γνωστών-αγνώστων. Σκέφτεσαι, «είμαι στον παράδεισο, αφήστε με εδώ». Αργεί όμως να μετατραπεί ο παράδεισος σε…κόλαση; Όχι! Προφανώς δεν εννοώ την κόλαση με την…καλή έννοια της «καυτής» έδρας όπως μετατράπηκε ουκ ολίγες φορές το γήπεδο της ΑΕΚ και «πάτησε» σχεδόν κάθε αντίπαλο.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Στίβεν Τσούμπερ, ο Θωμάς Μαύρος και όλα τα Μέσα τόνιζαν ορθώς την επικινδυνότητα του αγώνα. Εστίασαν βέβαια στην είσοδο των φιλάθλων και στην απαγόρευση αυτού. Ορθώς οι αρμόδιοι τοποθέτησαν έξτρα κάγκελα και φύλαξη. Όμως δεν τονίστηκε αρκετά η ρητή απαγόρευση εισόδου υπεράριθμων θεατών. Ακόμη βέβαια κι αν έγινε προσπάθεια να τονιστεί, θα έπρεπε οι διοργανωτές της μνημειώδους αυτής τελετής μαζί με την Αστυνομία να σχεδιάσουν πιο αυστηρά μέτρα.

Όσοι βρεθήκαμε στις κερκίδες από το άνοιγμα αυτών, περίπου 16:30, καταλάβαμε πως θα συνεχιστεί η κατάσταση. Αρκετός ήταν ο κόσμος που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο βρήκε παράνομα την είσοδό του από τα τουρνικέ. Μαρτυρίες αναφέρουν για παραμονή εκτός κερκίδων σε άτομα που είναι κάτοχοι διαρκείας λόγω όσων βρέθηκαν σε ουρές χωρίς να κατέχουν εισιτήριο.

Ο αγώνας ξεκίνησε, η ΑΕΚ έδωσε μια τελευταία παράσταση. Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης αλλά και μετά αυτής, δυστυχώς ακόμη περισσότεροι βρήκαν τρόπο να μπουν μαζικά στις κερκίδες, καλύπτοντας πλήρως εισόδους-εξόδους και διαδρόμους. Οι αρμόδιοι για τη φύλαξη αδρανούσαν επιδεικτικά ενώ η Αστυνομία δεν μπορούσε να ελέγξει άλλο την κατάσταση δείχνοντας σαστισμένη.

Είναι απολύτως κατανοητό να υπάρχει ο παρορμητισμός και η «τρέλα» της στιγμής σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν είναι όμως κατανοητό σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να θέτεις σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα συνανθρώπων. Είμαστε τόσο σίγουροι δηλαδή πως δε θα χρειαζόταν για κάποιον από άπειρους πιθανούς λόγους, μια έκτακτη εκκένωση το γήπεδο; Εκεί τι θα γινόταν; Μήπως τελικά θεωρούμαστε και τυχεροί που δεν είχαμε μεγαλύτερα θέματα;

Δε θα συζητήσουμε καν τη φωτοβολίδα ευθείας βολής που βρέθηκε να απειλεί κόσμο ξαφνικά. Υπάρχουν κάμερες μέσα στο γήπεδο και είμαι σίγουρος πως η ΠΑΕ ΑΕΚ θα απομονώσει τον ανεγκέφαλο. Ωστόσο, μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται «υπερβολικά» σε κάποιους αλλά δεν είναι. Ειδικά σε μια χώρα που έχει θρηνήσει θύματα που «ποδοπατήθηκαν»…