Ο πρόεδρος της Ερασιτεχνιής ΑΕΚ μίλησε για όλους και για όλα σε μια εκτενέστατη συνέντευξη. Ξεχώρισε η δήλωσή του για το χώρο 4.000 θέσεων στέγασης των τμημάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια!
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Αλεξίου στο gazzeta.gr:
Ο απολογισμός της χρονιάς;
«Η χρονιά ουσιαστικά και τυπικά κρίνεται επιτυχημένη στο τέλος. Σχεδόν σε κάθε άθλημα πήραμε τίτλο. Δεν είναι όμως πετυχημένη μόνο για αυτό. Είχαν καλή απόδοση οι ομάδες, υπήρχε συσπείρωση και ο κόσμος αγκάλιασε όλα τα σπορ, κυρίως τα ομαδικά. Αναδείχθηκαν και οι ακαδημίες, είχαμε κόσμο κι εκεί και βέβαια συνετέλεσε σε αυτό και η λειτουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
Προκάλεσε μια πολύ μεγάλη ευφορία στον κόσμο της ΑΕΚ. Ήταν μαγνήτης για να προσελκύσει αθλητές και νέους και στα άλλα αθλήματα. Υπήρχε μια πρώτη φάσης μιας… κοσμογονίας. Βέβαια επειδή σε κάποια σπορ δεν ήμασταν έτοιμοι ακόμη και σε κάποια είχαμε μείνει πιο πίσω θεωρώ πως αν τα προσέξουμε λίγο περισσότερο και τα οργανώσουμε λίγο καλύτερα τη σεζόν που μας έρχεται θεωρώ πως το 2024 θα είναι μια χρονιά ορόσημο που θα συμπέσει και με τα 100 χρόνια της ΑΕΚ».
Έχεις ζήσει πολλά δύσκολα ως πρόεδρος της ερασιτεχνικής και ζήσατε και την φετινή χρονιά. Τίτλοι, γήπεδο και γενικά η Νέα Φιλαδέλφεια πήρε ζωή…
«Όλη αυτή η αλλαγή που έχει γίνει στην διάθεση του κόσμου σε σχέση με την ΑΕΚ διακρίνεται και σε έναν ολόκληρο δήμο. Πρόσφατα ήμουν σε μια εκδήλωση των πτυχιούχων φυσικής αγωγής, ενός φορέα που έχει χρόνια δράση και αποτελείται από κόσμο που ξέρει τον αθλητισμό. Είχαν ως ενότητα τον αθλητισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Βράβευσαν τον κύριο Μελισσανίδη για την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς. Εκπροσώπησα εγώ την ΑΕΚ και τον ίδιο και παρέλαβα την πλακέτα. Νομίζω πως αθλητισμός και βιώσιμη ανάπτυξη είναι το απτό παράδειγμα του τι συμβαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είναι πραγματική ανάπτυξη.
Τώρα βλέπετε πως η Φιλαδέλφεια είναι γεμάτη. Τις μέρες που έχει αγώνες η ΑΕΚ γίνεται… πανηγύρι. Υπάρχει ευφορία και χαρά. Ο κόσμος είναι εδώ από το πρωί. Βγαίνουν, τρώνε, διασκεδάζουν, παίζουν και κάνουν βόλτες μέχρι να αρχίσει ο αγώνας και να τελειώσουν το βράδυ. Πλέον το γήπεδο είναι τοπόσημο και το άγαλμα του Αετού, που είναι με προσωπικές ενέργειες, δαπάνες αλλά και όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη είναι το χαρακτηριστικό του τοπόσημου. Αποτελεί πλέον προορισμό. Έρχεσαι εδώ απλά για να πιείς τον καφέ σου. Αυτό του χρόνου θα είναι τοπόσημο διεθνώς αναγνωρισμένο και θα είναι συνδεδεμένο με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Μια πόλη που θα έχει πια ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, που θα το βλέπει κάποιος από το εξωτερικό και θα ξέρει πως είναι η Νέα Φιλαδέλφεια».
Είσαι στην ΑΕΚ 15 χρόνια και θα κλείσεις δεκαετία ως πρόεδρος. Ήταν αυτή η κορυφαία σου χρονιά στον οργανισμό ΑΕΚ;
«Είμαι στην ΑΕΚ περισσότερο επειδή ήμουν από προηγούμενες διοικήσεις, βοηθώντας ως δικηγόρος. Το 2013 εξελέγημεν ως διοίκηση, τότε ήμουν Γενικός Γραμματέας και από το 2014 εκτελώ χρέη προέδρου. Και όταν βγήκαμε υπήρχε μια ευφορία στον κόσμο για την έλευση του κυρίου Μελισσανίδη και για τη νέα αρχή.
Πιστεύαμε πως τα πράγματα θα μας πήγαιναν λίγο διαφορετικά ως προς τους χρόνους. Θεωρούσαμε τότε λοιπόν πως θα είχαμε τελειώσει με το γήπεδο μέσα στην επόμενη πενταετία. Δυστυχώς λόγω κάποιων θεμάτων ο χρόνος πήγε πιο πίσω. Έλεγα πως αν τη χρονιά που η ΑΕΚ μπει στο γήπεδο της πάρει και τίτλου παντού θα είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές μου και θα τα έχω ζήσει όλα και δεν θα έχω λόγο να συνεχίσω. Αυτό άργησε λίγο να γίνει, όμως συνέπεσε η επιτυχία όλων των τμημάτων με τη χρονιά λειτουργίας του γηπέδου. Φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι πήραμε το νταμπλ στο ποδόσφαιρο, οπότε η λειτουργία του γηπέδου ήταν απόλυτα επιτυχημένη και αγωνιστικά».
Είσαι ο άνθρωπος από την ερασιτεχνική που έβαλε την υπογραφή του για να γίνει το γήπεδο. Φαντάζομαι ήσουν εδώ από το πρώτο σκάψιμο που έγινε…
«Το γήπεδο όπως έχει πει και ο κύριος Μελισσανίδης ανήκει στην ερασιτεχνική. Αυτός που ήταν συνέχεια στο γήπεδο όσο εκτελούνταν τα έργα ήταν ο πρόεδρος. Το παρακολουθούσε από την πρώτη ημέρα μέχρι την τελευταία στιγμή. Επέβλεπε τα πάντα. Εμείς εδώ ήμασταν, περνάγαμε, βλέπαμε, παρακολουθούσαμε και χαιρόμασταν».
Πώς… χτύπαγε η καρδιά;
«Το έβλεπες. Όταν άρχισε να παίρνει σχήμα άρχισες να νιώθεις κάτι περίεργο. Ακόμα και τώρα που έχω δει όλους τους αγώνες νιώθω ρίγος. Ακόμα και όταν είναι άδειο. Είναι τρομερό το συναίσθημα. Είναι απίθανο. Μπορεί να μην είμαι αντικειμενικός αλλά θεωρώ ότι αντικειμενικά είναι πολύ όμορφο το γήπεδο. Είναι στολίδι για εμάς. Επιβεβαιώθηκε πως ήταν χαμένα χρόνια αυτά που δεν είχαμε γήπεδο».
Φοβήθηκες κάποια στιγμή ότι δεν θα γίνει;
«Από όταν ξεκινήσαμε και βγήκε η οικοδομική άδεια ήξερα πως δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Ό, τι κι αν προσπαθούσαν, από οποιουσδήποτε, με οποιοδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε παρέμβαση, κυρίως δικαστικές από διάφορους εντός και εκτός ΑΕΚ. Υπήρχαν πολλοί και εντός ΑΕΚ που θεωρούσαν πως το γήπεδο δεν θα γίνει ή προσπαθούσαν να μην γίνει».
Πώς ένιωσες στα εγκαίνια;
«Ήταν κάτι συγκλονιστικό. Αυτά δεν μπορείς να τα περιγράψεις. Είναι σαν να βλέπεις έναν γονιό να χαϊδεύει το παιδί του και να βλέπεις πόσο το αγαπά. Το συναίσθημα δεν περιγράφεται. Νιώθεις αυτό που νιώθεις και δεν ξέρεις πως να το περιγράψεις».
Ποιο έντονα ήταν τα συναισθήματα στα εγκαίνια ή στο πρώτο ματς;
«Το πρώτο παιχνίδι ήταν λίγο περίεργο επειδή είχε πάρα πολλά καπνογόνα και καθυστέρησε η σέντρα. Αυτό σε δυσκολεύει να αναπνεύσεις και να το ευχαριστηθείς. Έντονα συναισθήματα είχαμε και στο ματς με τον Βόλο που κατακτήσαμε μαθηματικά το πρωτάθλημα. Ξέραμε πως το είχαμε πάρει. Με όποιον και να παίζαμε δεν μπορούσαμε να χάσουμε αυτό το πρωτάθλημα».
Ζήσαμε την πρώτη χρονιά της νέας εποχής;
«Τη ζήσαμε. Πραγματικά είναι νέα εποχή. Τουλάχιστον ποδοσφαιρικά. Το δήλωσε και ο κύριος Μελισσανίδης πως πλέον δεν έχει να στείλει κανένα μήνυμα. Τα μηνύματα τα στέλνει τώρα η ομάδα. Είναι η νέα εποχή με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ»
Συνολικά είναι νέα εποχή και για την ερασιτεχνική ΑΕΚ;
«Αυτή τη στιγμή η ερασιτεχνική ΑΕΚ είναι στο απόγειο της από την ίδρυση της! Έχουμε πάνω από 40 ενεργά αθλητικά τμήματα. Τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε στο μητρώο αλλά τέσσερα αθλήματα, όπως καταδύσεις, αεροβική και πάλη. Τα είχαμε υπόψη μας αλλά δεν γίνονται όλα μαζί. Τώρα έχουμε τους χώρους και τις δυνατότητες να τα φιλοξενήσουμε και να τα οργανώσουμε καλύτερα.
Το τμήμα του υγρού στίβου που είναι το πόλο, η καλλιτεχνική κολύμβηση και η κολύμβηση δίνει επιτυχίες. Ιδιαίτερα στην καλλιτεχνική κολύμβηση, στην οποία είμαστε πρωταθλητές και κυπελλούχοι Ελλάδας. Πρόκειται για ένα τμήμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο χρόνια. Είναι δηλαδή πάρα πολύ επιτυχημένο.
Η ρυθμική μας πάει πολύ καλά. Είναι τρομερό να βλέπεις μικρά κοριτσάκια να φορούν τις κιτρινόμαυρες φορμίτσες με το σήμα του Δικεφάλου.
Γενικά είναι μια ερασιτεχνική με πάρα πολλά τμήματα, εκεί που δεν φτάνει ο νους. Έχουμε ακόμα και τμήμα bowling. Δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά πήραμε πρωτάθλημα, κύπελλο και ατομικές διακρίσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Εγώ τα παρακολουθώ όλα. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο πήγα στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Ωραίο πρωτάθλημα με 14 ομάδες από όλη την Ελλάδα. Πραγματικά εντυπωσιάζεσαι. Βλέπεις πως πετάνε την μπάλα και νομίζεις ότι έφυγε η μπάλα, όμως παίρνει φάλτσο και κάνει strike. Έχουμε πολύ καλή ομάδα και τι ευχαριστήθηκα. Γενικά τα παρακολουθώ όλα».
Πώς προλαβαίνεις; Τι κάνεις το χειμώνα;
«Εγώ ασχολούμαι το Σαββατοκύριακο, όμως υπάρχουν άλλοι από τη διοίκηση που τρέχουν μεσοβδόμαδα, όπως ο Λευτέρης Αρχόντης. Θα πάει μια Τετάρτη βράδυ να δει futsal γυναικών ή ακαδημίες futsal. Εγώ καθημερινές δεν προλαβαίνω».
Δεν είναι σημαντικό οι αθλητές να νιώθουν πως η διοίκηση είναι δίπλα τους;
«Όσο μπορούμε πάμε. Είναι πολλά τα τμήματα και οι ομάδες. Ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να έχει πινγκ πονγκ, bowling, ξιφασκία στο ΟΑΚΑ, πόλο, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, αμαξίδιο. Συνήθως το αμαξίδιο είναι μεσημέρι και προλαβαίνω να πάω. Το πολύ πολύ να μην προλάβουμε να φάμε ή να πάρουμε κανένα σουβλάκι στο δρόμο. Το bowling το βλέπουμε μετά τον πρωινό καφέ, το πινγκ πονγκ με τον πρωινό καφέ, ξιφασκία μπορείς να πας κατά τις 14:00 που αρχίζουν οι τελικοί και μετά αρχίζουν τα ομαδικά. Φυσικά δεν προλαβαίνω να πάω σε όλα. Ας πούμε πέρυσι δεν προλάβαινα να πάω στους αγώνες του futsal ανδρών. Αυτό είναι παράπονο δικό μου και της ομάδας. Το έβαζαν απαγορευτικές ώρες. 21:30, 22:00 και 22:30. Έχεις να κοιμηθείς και να δεις τα παιδιά σου».
Κόρη ή γιο;
«Έχω και κόρη και γιο. Ο μικρός είναι δύο ετών, έχει δει ήδη όλα τα αθλήματα και φωνάζει… ΑΚΑ. Η κόρη έκανε καράτε αλλά σταμάτησε λίγο επειδή είχε τις πανελλήνιες».
Το καλοκαίρι πως το περνάς;
«Το καλοκαίρι δεν σταματάς. Καταρχάς είναι η δουλειά στο ποδόσφαιρο. Έχει δουλειά πρωί, απόγευμα και βράδυ. Συνήθως ξυπνάω 6:30-7 αλλά έχει χρειαστεί να σηκωθώ και 5-5:30 για να διαχειριστώ όλα όσα έχουν έρθει μέχρι βράδυ από μάνατζερ και τεχνικούς συμβούλους, να τα κάνω επίσημες προτάσεις και να τα στείλω στους παίκτες. Μιλάμε για βόλεϊ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο γυναικών και futsal».
Εκτός από την ποδοσφαιρική ΑΕΚ νέο γήπεδο έχει και η μπασκετική…
«Όχι γήπεδο. Είναι γηπεδάρα! Είναι τρομερό το γήπεδο στα Λιόσια. Πιστεύω πως στα σχέδια του Μάκη Αγγελόπουλου είναι να αξιοποιήσει τον χώρο περισσότερο εσωτερικά και εξωτερικά, με διάφορες εγκαταστάσεις που θα γίνουν και θα αλλάξουν όλη τη χωροταξική δομή και νομίζω θα υπάρξει και πολύ μεγάλη αλλαγή κοινωνικής δομής. Αν κάνει αυτό που έχει στο μυαλό του θα είναι ένας προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες ίσως και εβδομαδιαίως. Πιστεύω πως είναι κοντά στο να τα κάνει. Πάντως ως αμιγώς αθλητική εγκατάσταση είναι τρομερό γήπεδο και φοβερή έδρα. Το είδαμε σε κάποιους αγώνες που ήταν γεμάτο. Είναι βέβαια και θέμα ομάδας».
Όπως είπατε σε κάποιους αγώνες ήταν γεμάτο. Υπάρχει παράπονο για την παρουσία του κόσμου;
«Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει παράπονο από τον κόσμο. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Στήριξαν το ποδόσφαιρο και όπως ήταν λογικό ήταν sold out όλοι οι αγώνες. Στην ερασιτεχνική τα γήπεδα αν και μικρά ήταν γεμάτα. Και στο μπάσκετ όποτε χρειάστηκε είχε κόσμο. Τώρα είναι λίγο η απόσταση, λίγο κάποια άλλα πράγματα που έχουν γίνει. Αυτά θέλουν μια δουλειά, μια ανασυγκρότηση και μια αναδιοργάνωση. Πιστεύω πως μπορεί να φτιαχτεί κι αυτό».
Υπάρχει πλάνο για γήπεδα της ερασιτεχνικής;
«Το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το “Κασιμάτης”, το οποίο θα το κάνουμε και έδρα στο βόλεϊ γυναικών. Στους άνδρες κοιτάμε για άλλη έδρα. Στο “Κασιμάτης” έχουμε χάντμπολ ανδρών – γυναικών, τις ακαδημίες του χάντμπολ και το βόλεϊ γυναικών. Μάλιστα δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ώρες των ακαδημιών του χάντμπολ, που ήταν εκεί όλα τα δύσκολα χρόνια, ούτε του βόλεϊ γυναικών.
Η ΑΕΚ για να λύσει το πρόβλημα της θα έπρεπε να είχε ένα γήπεδο. Είναι στα σχέδια μας αλλά πρέπει να βρεθεί πρώτα η γη. Έχουμε κάτι υπόψη μας και το κοιτάμε με τον Γιάννη Βούρο. Ο χώρος είναι… σταμπαρισμένος και περιμένουμε σαν το “αρπακτικό” πάνω από τη λεία. Είναι ένας χώρος στη Νέα Φιλαδέλφεια που θεωρώ πως σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμος».
Υπάρχει εμπλοκή του Δημήτρη Μελισσανίδη σε αυτό το πρότζεκτ;
«Είναι ένα θέμα της ερασιτεχνικής, όμως αν κάπου κολλήσουμε πιστεύω πως θα βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή το προχωράμε δίχως πρόβλημα. Χρειάζεται όμως πρώτα μια διαδικασία».
Πόση χωρητικότητα θα έχει το νέο «σπίτι» της ερασιτεχνικής.
«3-4.000 θέσεων το πολύ».
Το γήπεδο της ερασιτεχνικής είναι ο μεγάλος στόχος;
«Είναι και τον θεωρώ εφικτό στον συγκεκριμένο χώρο. Αν ξεπεράσουμε το γραφειοκρατικό στάδιο θα κυλήσει ομαλά».
Ο Δήμος πια είναι κοντά στην ΑΕΚ. Πως βίωσες τις σχέσεις του συλλόγου με την προηγούμενη δημοτική αρχή;
«Καταρχάς ακόμα μέχρι και σήμερα έχω ποινικά δικαστήρια από καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες εκείνη την εποχή υποβάλλονταν κατά ριπάς. Σε μια λογική “ρίξε μία, δεν τρέχει και τίποτα”. Καταλήγουν σε ακροατήρια και τρέχεις να αποδείξεις πως αυτά που έλεγες ήταν αλήθεια.
Πρόσφατα είχαμε ένα εφετείο με κάποιους από τους φορείς που είχαν πολεμήσει το νέο γήπεδο. Με βλέπει ένας συγκεκριμένος κύριος, αρχίσαμε να μιλάμε, τον ρώτησα αν τελικά υπήρξε λόγος για όλα αυτά που έγιναν και μου απάντησε “Μα το γήπεδο δεν ανήκει στην ΑΕΚ. Ανήκει στον Μελισσανίδη”. Δεν τον ενδιέφεραν όλα αυτά τα έγγραφα που αποδείκνυαν το αντίθετο. Δεν υπάρχει αυτό που ζήσαμε και το ζούμε ακόμα».
Και τελικά κατάφεραν να καθυστερήσουν τη δημιουργία του γηπέδου…
«Ισχύει ότι καθυστέρησε. Η διαδικασία για να μην χτιστεί το γήπεδο ξεκίνησε μέσα από την ΑΕΚ από κάποιους… αυτοαποκαλούμενους ΑΕΚτζήδες. Μετά φτάσαμε στις αιτήσεις ακύρωσης από τον Δήμο, δημότες και οργανώσεις. Τα ξεπεράσαμε όλα και σε αυτό βοήθησε η πολιτεία. Είπα πρόσφατα σε μια εκδήλωση που ήταν παραβρισκόμενοι κάποιοι υπουργοί πως θα πρέπει να συντομευθούν αυτές οι διαδικασίες, να απλουστευθούν και να συντομευθούν οι χρόνοι για την υλοποίηση αυτών των έργων. Σε άλλες χώρες θέλουν 1-1,5 χρόνο για να τελειώσουν τεράστια γήπεδα και εδώ χρειάζονται δέκα χρόνια για να μπεις στο γήπεδο σου. Τι κακό προκάλεσε το γήπεδο της ΑΕΚ; Τα μαγαζιά είναι γεμάτα και ο κόσμος έχει έξτρα εισόδημα».
Στο τέλος της ημέρας οι μεγάλοι «εχθροί» ήταν εντός ή εκτός ΑΕΚ;
«Να σου πω την αλήθεια χωρίς να είμαι αλαζόνας και υπερφίαλος. Δεν γυρίζω πίσω να τους δω! Κανένας μας δεν το κάνει. Κάποιοι νόμιζαν πως μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα και να ορθώσουν εμπόδια. Δεν γυρίζω πίσω να ασχοληθώ μαζί τους. Δεν με ενδιαφέρει. Έκαναν αυτό που έκαναν και πίστευαν αυτά που πίστευαν. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο κατά της ΑΕΚ. Δεν μπορείς να λες πως αγαπάς την ΑΕΚ και να μην θέλεις αυτό το γήπεδο ή να μη θες τη σύσταση ΠΑΕ και ΚΑΕ. Δεν γίνεται να αγαπάς την ΑΕΚ. Αγαπάς τον εαυτό σου και θες τον χρόνο να δείχνεις τον εαυτό σου».
Αγχώθηκες όλο αυτό το διάστημα πως δεν θα γίνει το γήπεδο;
«Ποτέ. Ο νόμος ήταν συγκεκριμένος και ήταν μαζί μας. Δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Όσες προφάσεις προσπάθησαν να βρουν κάποιοι απορρίφθηκαν. Δεν φοβήθηκε ποτέ επειδή δεν ήμασταν μόνοι μας. Είχαμε τον Δημήτρη Μελισσανίδη».
Ποια ήταν η μεγάλη νομική νίκη που πήρατε στην «μάχη» μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα;
«Με το που εκδόθηκε η άδεια ήξερα πως τελείωσε. Τότε κάναμε και μια γενική συνέλευση, στην οποία μίλησε ο πρόεδρος και κάναμε μια εκδήλωση στα ιερά χώματα. Τότε είχε πέσει το πρώτο λιθαράκι και δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από το έδαφος. Μετά ακολούθησαν και τα άλλα».
Πόσο μεγάλη είναι η βοήθεια της ΠΑΕ στην ερασιτεχνική;
«Με την ΠΑΕ έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Νομίζω πως και ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται, ξέρει και βλέπει τι κάνουμε. Η μεγαλύτερη βοήθεια της ΠΑΕ είναι η συσπείρωση που έχει δημιουργήσει γενικότερα».
Ήσασταν οι πρώτοι που εφαρμόσατε την κάρτα φιλάθλου;
«Ναι και μάλιστα εμείς την έχουμε και σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Ο Ολυμπιακός την έχει 50 και 100 για τους οργανωμένους, ο Παναθηναϊκός 50 και εμείς 10 και προαιρετικά 20. Για εμένα και για όλους στη διοίκηση του ερασιτέχνη το στοίχημα είναι η κάρτα φίλου να μην αγοράζεται για να πάρεις απλά ένα διαρκείας ή ένα εισιτήριο αλλά για να στηρίξεις την ερασιτεχνική αντί να πιείς ένα ποτό ή δυο μπύρες. Αν η ερασιτεχνική είχε 100.000 κάρτες φίλου θα χρειαζόταν πολύ λιγότερη οικονομική στήριξη από την ΠΑΕ. Φέτος έχουν αλλάξει λίγο τα πράγματα επειδή έχουμε και κάποια άλλα έσοδα που βοηθούν. Δεν βγαίνει το “έργο” μόνο με τα έσοδα από την ΠΑΕ.
Τα δυο αθλήματα που είναι πιο “ψηλά”, το χάντμπολ ανδρών και το βόλεϊ γυναικών, έχουν μπάτζετ γύρω στο 1,1 – 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι όλο το μπάτζετ της ερασιτεχνικής με το βόλεϊ ανδρών στην Pre League στοίχιζε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Αν νομίζει κάποιος πως αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τις κάρτες φιλάθλων και το 10% από την ΠΑΕ είναι γελασμένος. Και όλες οι κάρτες να πουληθούν είναι 300.000 ευρώ. Πέρυσι πήραμε και 430.000 από το στοίχημα, συνολικά 750.000 λέω εγώ. Τα υπόλοιπα; Θα έπρεπε να είχε βγάλει πάνω από 20 εκατομμύρια καθαρά η ΠΑΕ από τα εισιτήρια για να πάρουμε εμείς 2,3 εκατομμύρια. Δεν τα έβγαλε… Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι κάποιοι βάζουμε λεφτά».
Τι κινήσεις κάνει η ερασιτεχνική για να προσελκύσει κάποιους που μπορούν να δώσουν χρήματα και αν μπορείς σαν πρόεδρος να τους κατονομάσεις;
«Δυστυχώς στην ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν έχουμε πολλούς τέτοιους. Υπάρχουν συγκεκριμένα αθλήματα με τα οποία ασχολούνται άνθρωποι. Δηλαδή το χάντμπολ έχει τον Σταμάτη Παπασταμάτη, ο οποίος καλύπτει όσα δεν μπορεί να καλύψει η ερασιτεχνική. Πέρυσι και πρόπερσι το βάρος της γυναικείας ομάδας βόλεϊ έπεσε εξ ολοκλήρου σε εμένα. Δεν τα χωρίζουμε μεταξύ μας. Είναι θέμα χρόνου και τριβής. Πέρυσι κάλυψα κάποιους μισθούς στα αμαξίδια. Ο Λευτέρης Αρχόντης έβαλε χρήματα στο βόλεϊ ανδρών. Καλύψαμε μισθοδοσίες στο futsal, κάλυψε χρήματα στο ποδόσφαιρο γυναικών, εγώ κάλυψα κάτι άλλα, πλήρωσε η γυναίκα μου διάφορα έξοδα λειτουργικά. Από το μελάνι στο γραφείο, μέχρι τις πετσέτες στο γήπεδο πληρώνεις. Τζάμπα δεν μας έχει δώσει κανείς τίποτα.
Το 2020 και το 2021 ζήσαμε την εποχή του κορονοϊού. Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη, όμως το παλέψαμε και πήγαμε σχετικά καλά. Ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση στο ποδόσφαιρο με κλειστά τα γήπεδα, οπότε δεν είχαμε έσοδα από εισιτήριο. Δύσκολα ήταν και στο μπάσκετ και μάλιστα ο Μάκης το πλήρωσε αυτό. Κράτησε μια ομάδα σερί για να την έχει μετά στο Final 8 και ξαφνικά βρέθηκε να το διοργανώνει, χωρίς κόσμο και με κόστος δικό του, έχοντας μια μικρή βοήθεια από την πολιτεία».
Σε αυτό την κοσμογονία των τελευταίων δυο ετών δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν έρθει κοντά;
«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση στη χρηματοδότηση. Κάποιοι, όμως μπορεί που και που να εμφανιστούν και να δώσουν κάποια χρήματα. Δεν έχει σημασία αν είναι μεγάλο το ποσό. Ο καθένας όσα μπορεί να προσφέρει τα προσφέρει. Αλλά επιχειρηματίας να βγει να αναλάβει ένα τμήμα εξ ολοκλήρου δεν υπάρχει. Κι ο Σταμάτης ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο και λέγαμε ποιος θα αναλάβει τι. Παρόλο που έπαιζε βόλεϊ στα νιάτα του του είπα πως το χάντμπολ μας κράτησε ψηλά σε δύσκολα χρόνια και του ζήτησα να αναλάβει διοικητικός υπεύθυνος στο χάντμπολ. Έλεγα να το συμμαζέψει και σιγά σιγά πήραμε κάτι… πρωταθλήματα και ευρωπαϊκό! Απλά πράγματα…»
Είναι το χάντμπολ το πιο επιτυχημένο τμήμα της ερασιτεχνικής;
«Ε αυτή τη στιγμή ναι. Μακράν. Στα ομαδικά δεν το συζητάμε. Έχει πάρει τρία πρωταθλήματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει πάρει το ευρωπαϊκό και το τρεμπλ ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή. Νομίζω πως πέρυσι η ομάδα αδίκησε τον εαυτό της, όπως και πέρυσι, καθώς θα έπρεπε να πάρουμε το νταμπλ. Νομίζω ήμασταν καλύτεροι από τον Ολυμπιακό, όμως αθλητισμός είναι. Υπάρχει και η ήττα. Απλά ήμασταν καλύτεροι».
Τι «βλέπουμε» για την επόμενη χρονιά;
«Επειδή έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον σχεδιασμό του Σταμάτη Παπασταμάτη, όπως κι αυτός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά που κάνουμε, ξέρω πως θα κάνει μια ομάδα με στόχο το νταμπλ και τη διάκριση στην Ευρώπη. Θα αγωνιστούμε στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, απευθείας σε όμιλο, λόγω του καλού παρελθόντος».
Ποιοι στόχοι στο χάντμπολ γυναικών;
«Είναι μια ομάδα που προσπαθεί να φτιαχτεί. Ίσως να είναι πιο καλά δομημένη σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, που ήταν η πρώτη μας και ήταν πειραματική. Προϊόντος του χρόνου θα πρέπει να γίνει και εκεί πρωταγωνίστρια».
Η χρονιά που έρχεται είναι ορόσημο για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ. Τι ετοιμάζει η ερασιτεχνική;
«Έχουμε μια εξαιρετική λέσχη ιστορίας και πολιτισμού, η οποία ετοιμάζει δράσεις. Η γυναίκα του Σταμάτη Παπασταμάτη, Χριστίνα Σούκερη, ασχολείται συνεχώς και μας έχει φτιάξει ένα εξαιρετικό σήμα, το οποίο θα φορούν όλα τα τμήματα. Ετοιμάζονται πράγματα».
Θα υπάρξει συνεργασία ΠΑΕ, ΚΑΕ και ερασιτεχνικής για τα 100 χρόνια;
«Σε κάποια θέματα ναι αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ήδη έβγαλε το επετειακό της λογότυπο και η ΚΑΕ. Θα γίνουν πράγματα».
Έχεις σκεφτεί πως θα είναι που θα είσαι πρόεδρος της ερασιτεχνικής στα 100 χρόνια του συλλόγου;
«Η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σκεφτεί. Απλώς περνώντας ο χρόνος βλέπω πως θα είμαι σε αυτή την ιστορική χρονιά πρόεδρος. Είναι σημαντικό, όμως το σημαντικότερο είναι ανεξάρτητα από τους εορτασμούς και την επέτειο είναι να βγει άλλη μια χρονιά χωρίς χρέη. Να παραμείνει το σωματείο σε οικονομική υγεία και εφόσον το καταφέρουμε να πάρουμε κάποιους τίτλους. Να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Ισχύει πως θα μεταφερθούν τα γραφεία της ερασιτεχνικής;
«Είναι μια προσφορά του προέδρου. Μας παρέχει τον τρίτο όροφο της OPAP Arena για γραφεία της Μάνας ΑΕΚ. Φυσικά η εγκατάσταση ανήκει στην ερασιτεχνική, όμως το γήπεδο χρησιμοποιείται από το ποδόσφαιρο. Θέλει λίγη δουλειά».
Σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμα και τα δυο μουσεία της ΑΕΚ (προσφυγικού ελληνισμού και ιστορίας της ΑΕΚ)…
«Υπομονή να τα δούμε και να τα θαυμάσουμε. Όλο το συγκρότημα, γήπεδο, εσωτερικοί χώροι και μουσεία αποτυπώνουν το όραμα και το συναίσθημα του ίδιου του Μελισσανίδη. Φαίνεται αυτό. Βλέπεις τις ρίζες του, το μεράκι και την αγάπη του. Βλέπεις τι αισθάνεται για τον προσφυγικό ελληνισμό. Όλα έχουν τη σημασία τους. Κάποια στιγμή μου είχε πει “Έπρεπε να είχα κάνει κάτι ακόμα. Να μην είχα αυτό το σκέπαστρο. Έπρεπε να είχα βάλει κεραμίδι”. Αυτός ξέρει πράγματα που δεν ξέρω. Το όραμα του δεν σταματάει».
Στο βόλεϊ γυναικών ήταν καλή χρονιά, όμως θα μπορούσε να ήταν καλύτερη;
«Θεωρώ πως η χρονιά έπρεπε να είχε τελειώσει με το νταμπλ. Παρόλο που δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, αντικειμενικά είχαμε την καλύτερη ομάδα από τους τέσσερις. Ο ΠΑΟΚ είχε ένα τρελό σερί που δεν κατάφερε να διατηρήσει, όμως πιστεύω πως υπήρχε ένα συγκεκριμένος εξωγενής παράγον, ο οποίος μας έθεσε εκτός τελικού…».
Αναφέρεσαι σε αποφάσεις διαιτητή;
«Όχι. Μιλάω για άλλο πράγμα που για εμένα συνιστά την μέγιστη ανηθικότητα. Αυτοί που μπορούν να το καταλάβουν θα το καταλάβουν. Αφορά δυο – τρία σημαντικά πρόσωπα. Είναι ανήθικο να παίζεις τελικό ή ημιτελικό, να διεκδικείς την πρώτη θέση ή την τέταρτη και να σου δημιουργούν σκόπιμα ρήγματα μέσα στην ομάδα. Γιατί βρίσκει και το κάνει και εκμεταλλεύεται κάτι εξωγενές. Είναι τραγικό και πολύ κακό για έναν αθλητισμό που όλοι θέλουμε ερασιτεχνικό και ρομαντικό».
Μιλάμε για μεταγραφικά σενάρια;
«Δεν ήταν σενάρια. Ήταν πραγματικότητα. Μιλάω για συγκεκριμένη παίκτρια και κατηγορώ ευθέως τον προπονητή του Ολυμπιακού. Δεν επιτρέπεται προπονητής να προσεγγίζει παίκτριες και να τους κάνει προτάσεις. Απαγορεύεται. Μίλα με τον μάνατζερ και πες ό,τι γουστάρεις. Από ένα σημείο και μετά ήταν βέβαιο και το ξέραμε πως δεν θα περάσει η ΑΕΚ. Δεν έπρεπε να παίξει η ΑΕΚ τελικό. Πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, προηγηθήκαμε 1-0, χάσαμε με 3-1 με μια κάκιστη απόδοση μιας συγκεκριμένης παίκτριας μας. Την πιάσαμε, της είπαμε κάποια πράγματα, μας έλεγε διάφορα και τελικά αποδείχτηκε πως μας είπε ψέματα. Δεν μιλάμε για εικασίες. Είχε ήδη υπογράψει στον Ολυμπιακό. Είναι ανέντιμο και εξωφρενικό. Το έχω γνωστοποιήσει στην ΕΟΠΕ. Το ξέρει ήδη όλος ο κόσμος, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».
Θεωρείς πως αν δεν γινόταν αυτό θα ήταν δύσκολο να χάσει το νταμπλ η ΑΕΚ;
«Ο Παναθηναϊκός είχε ανέβει με Καλμαζίδη, όμως όταν ο Γιουνούς φτάνει στο σημείο να βγάζει την παίκτρια που έχει χτιστεί γύρω της όλη η ομάδα εκτός αγώνα, στο ματς που χάσαμε με 2-1 στη Φιλαδέλφεια εκεί τελειώνει. Απλώς συμπεριφέρθηκε όλη η ομάδα και ο Γιουνούς ρομαντικά. Θεωρούσαν πως ό,τι κι αν έχει κάνει δεν τρέχει τίποτα και πραγματικά δεν αλλάζει κάτι αν φύγει ένας παίκτης και πάει αλλού αλλά θα τιμήσεις το συμβόλαιο σου μέχρι τέλους και δεν θα φύγεις σαν τον κλέφτη. Πάντως η αντικαταστάτρια της είναι πολύ καλύτερη».
Τι να περιμένουμε την επόμενη σεζόν από το βόλεϊ γυναικών της ΑΕΚ;
«Ο Γιουνούς πιστεύει πως θα έχουμε καλύτερη ομάδα από πέρυσι».
Είναι στόχος και η Ευρώπη;
«Ήταν κοινή η απόφαση να πάμε στο Challenge Cup, γιατί θα μας έδινε την δυνατότητα να αποκτήσουμε πιο γρήγορα εμπειρία και να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί από όσο θα ήμασταν στο CEV Cup».
Στο Challenge Cup θα παίξει στο ΟΑΚΑ;
«Νομίζω δεν απαγορεύεται».
Αν απαγορευτεί υπάρχει περίπτωση να παίξετε στο γήπεδο της ΚΑΕ στα Λιόσια;
«Έχουμε ήδη μιλήσει με τον Μάκη Αγγελόπουλο. Στα Λιόσια θα παίξει και το χάντμπολ τους ευρωπαϊκούς του αγώνες και αν χρειαστεί θα φιλοξενηθεί και το βόλεϊ στην Ευρώπη. Απλά εγώ δεν θέλω να αλλάζω συνέχεια έδρα. Και πέρυσι δεν ήθελα να πάω στο ΟΑΚΑ και προτίμησα να τελειώσω τη σεζόν στη Νέα Φιλαδέλφεια».
Πως δόθηκε η άδεια για να παίξετε τα ημιτελικά στη Φιλαδέλφεια;
«Όλα έχουν μια νομική βάση. Ακόμα και η υπερφόρτωση από θεατές, να έχεις 400 αντί 300, δεν είναι λόγος να απαγορευτεί η χρήση του γηπέδου. Είναι λόγος να εκκενωθεί ένα μέρος ή ολόκληρη η εξέδρα. Προς τιμήν του προέδρου της ΕΟΠΕ, του Γιώργου Καραμπέτσου μιλήσαμε και το λύσαμε. Του υποσχέθηκα πως θα τηρηθεί η τάξη, δεν θα γίνει τίποτα και ήταν όλοι άψογοι.
Αποκλειστήκαμε από τον τελικό, παρά τα εσωτερικά μας ζητήματα, από δυο συγκεκριμένα… φαλτσοσφυρίγματα και έστειλα επιστολή στην ΕΟΠΕ. Αυτό που λέω δεν φοβάμαι να το πω και το υπογράφω, ειδικά όταν πιστεύω πως είναι αλήθεια. Εγώ θεωρώ πως σε αυτό το ματς αδικηθήκαμε σε δυο συγκεκριμένα σημεία. Όταν ισοφαρίσαμε στα σετ και είχαμε σταθερά προβάδισμα στο σκορ τότε ο διαιτητής… θυμήθηκε πως κάποιοι στη γωνία κάπνιζαν, διέκοψε το ματς και μας έσπασε τον ρυθμό. Μάλιστα στο φύλλο αγώνα δεν αναφέρει αυτό και γράφει πως μπήκαν οπαδοί μέσα. Γυρίσαμε πίσω, κάναμε επίθεση, είναι καθαρό άουτ από επίθεση του Παναθηναϊκού και δίνει block-out στην Καλαντάτζε, η οποία διαμαρτυρήθηκε και πήρε κόκκινη. Εκείνη τη στιγμή έκοψε τον ρυθμό της ΑΕΚ και έδωσε δυο βαθμούς στον Παναθηναϊκό από το μηδέν. Αντί να πάει στους +4 και σερβίς δικό μας το έκανε 1 και Παναθηναϊκό η μπάλα. Δεν θέλει πολύ. Λίγο να σε επηρεάσει και να σου σπάσει τα νεύρα τελείωσε».
Ποιοι είναι στόχοι για την ερχόμενη σεζόν;
«Νταμπλ και ευρωπαϊκό».
Τι κινήσεις κάνει η ΑΕΚ για να σταματήσει η απαξίωση του αθλήματος; Μιλάμε για ημιτελικούς – τελικούς μέσω YouTube και ματς χωρίς video check το 2023.
«Καταρχάς όταν δείχνει τους αγώνες η τηλεόραση άσχετο με το αν προσελκύεται ο κόσμος στην ομάδα προσελκύει τον κόσμο το άθλημα. Κερδίζει το ίδιο το άθλημα. Το Final 4 στην Άρτα το είδε όλος ο κόσμος. Όλοι οι ΑΕΚτζήδες. Κάν’ το ελεύθερο και δώσε μας από την αρχή πως κάποιοι αγώνες θα καλυφθούν ισομερώς. Δείξε στα ντέρμπι. Φέτος στο πρωτάθλημα μέχρι τέλους δεν ήξερε ποιος θα το πάρει. Τέτοιο ανταγωνισμό είχε μόνο το ποδόσφαιρο μέχρι ενός σημείου. Θεωρώ πως η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να το καλύψει, όμως το κακό είναι πως δεν διαθέτουν ούτε τα έσοδα παραγωγής. Ας μας ζητήσει τα δικαιώματα και να τα δώσουν όποιες ομάδες θέλουν. Πλέον πας σε χορηγούς και σου ζητάνε μέτρηση για να δείξεις την ανταποδοτικότητα. Τώρα τι να δώσεις; Τα views στο YouTube;»
Πάμε στο βόλεϊ ανδρών. Η ομάδα ανέβηκε μετά από τέσσερα χρόνια. Ποιος είναι ο στόχος σας;
«Αυτό που πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος είναι δυστυχώς πως καλός ή κακώς δεν μπορούν όλες οι ομάδες να έχουν όλα τα τμήματα να πρωταγωνιστούν. Σου λένε να είμαστε παντού, όμως όταν φας της “φάπα” από τον παραδοσιακό σου ποδοσφαιρικό αντίπαλο σε ρωτάνε γιατί χάνεις. Οι ομάδες Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στο βόλεϊ έχουν βρει πόρους να καλύπτουν μπάτζετ που μπορεί να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Ένα παίκτης αυτών των ομάδων μπορεί να παίρνει 150 – 250 χιλιάδες ευρώ. Τι να κάνουμε ρε παιδιά; Ας έρθει κάποιος εκατομμυριούχος να κάνει μια τέτοια ομάδα. Εμείς δεν μπορούμε να την κάνουμε».
Με τους διακανονισμούς τι γίνεται; Από την ανακοίνωση φάνηκε πως μερικοί αθλητές εκβιάζουν.
«Αυτό είναι αλήθεια. Κάποιοι από τους παλιούς αθλητές θεωρούμε πως θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση. Όταν λέω θεωρούμε μιλάω για εμένα, τον Αρχόντη και τον Παπασταμάτη. Υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών από το 2008-09. Αρχικά τα χρέη του βόλεϊ είχαν φτάσει το ένα εκατομμύριο. Τα φτάσαμε γύρω στις 220.000 κατά κεφάλαιο με τις μέχρι τότε αποφάσεις. Είδα μια απόφαση που τελεσιδίκησε το 2020-21 για έναν αθλητή που όταν μου τον είπε ο Αρχόντης του είπα πως κάνει λάθος και δεν έχει παίξει σε εμάς. Τον… γκούγκλαρα και είδα πως είχε παίξει στην ΑΕΚ το 2008-09. Που ήταν αυτός αυτά τα χρόνια;
Εν τω μεταξύ υπάρχει και μια περίεργη νομοθετική κατάσταση από το μόρφωμα του ΤΑΠ. Ή επαγγελματικό σωματείο θα είσαι ή ερασιτεχνικό. Κάτι και από τα δύο δεν γίνεται. Τα χρέη τα είχα υπολογίσει γύρω στις 250-260 χιλιάδες, όμως έρχονται και μας ζητούν τόκους. Έχω αθλητή που είχε απαίτηση από το 2010 27 χιλιάδες ευρώ, είχε πάρει 13, του έμεναν 14 και μας κοινοποίησε πριν λίγες μέρες πως θέλει να εξοφληθεί με τους τόκους 54.000 και τα θέλει όλα τώρα χωρίς να κόβει ούτε ένα σεντ! Αν κάποιοι νομίζουν πως έχουν… επενδύσει λεφτά σε fund, στο οποίο έβαλαν 10 χιλιάδες και θα πάρουν 50 χιλιάδες κάνουν λάθος».
Πιστεύεις πως θα κατέβει η ομάδα;
«Η ομάδα είναι σχεδόν έτοιμη. Θεωρώ πως στο τέλος θα επικρατήσει η λογική. Εμείς δεν λέμε να μην πάρει κάποιος το κεφάλαιο του και κάποιους τόκους αλλά όταν το τραπεζικό επιτόκιο είναι 0,0 κάτι δεν γίνεται να μου ζητάς 10%. Ήταν το πρώτο σωματείο που άφησε κάποιον απλήρωτο; Ο Ολυμπιακός τι είχε κάνει; Ο Παναθηναϊκός; Έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις πληρωμής με όποιους έρχονται σε επαφή με εμάς. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει πως προσωπικά δεν θα ασχοληθώ με τον ΤΑΠ. Καταρχάς δεν μπορώ να είμαι. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που εγγυόμαστε εμείς οι τρεις ώστε να μην κινδυνεύσει η ομάδα. Και σιγά σιγά να κάνουμε μια ομάδα. Η σωτηρία δεν αρμόζει στο μέγεθος της ΑΕΚ…».
Ένα ακόμα άθλημα που πανηγύρισε άνοδο στην πρώτη κατηγορία ήταν από ένα πιο «φρέσκο» τμήμα. Το ποδόσφαιρο γυναικών…
«Αγαπάμε κάθε άθλημα στην γυναικεία του μορφή. Η ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών είναι πια μέσα στα προαπαιτούμενα για την αδειοδότηση των ΠΑΕ. Ήταν ένα πρωτάθλημα “κατεστημένο” επειδή ο ΠΑΟΚ έπαιζε μόνος του. Όπως στη Σκωτία με τη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς και τα τελευταία χρόνια κυρίως τη Σέλτικ. Τονίζω τη λέξη “ήταν” γιατί όπως έχω πει στους φίλους μου τους ΠΑΟΚτσήδες και στον Μάκη Γκαγκάτση έρχεται η ΑΕΚ! Θα είναι ένα όμορφο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει ως το φαβορί, καθώς έχει παίκτριες που αποτελούν τη βάση της Εθνικής. Και ο ΟΦΗ έχει καλή ομάδα».
Σε ποια έδρα θα παίζει;
«Εξαρτάται αν θα θέλουμε χόρτο ή πλαστικό. Κυρίως δεν είναι πολλά τα διαθέσιμα με χόρτο και ευελπιστώ πως θα έχουμε κάποιες ώρες τα βράδια, επειδή τα κορίτσια έχουν και τις δουλειές τους, ώστε να κάνουμε κάποιες προπονήσεις στα Σπάτα. Το όνειρο μου είναι κάποια ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό να τα παίξουμε στο Σεραφείδειο».
Φαντάζεσαι όμως να κρίνεται πρωτάθλημα και να γίνει ματς στην «OPAP Arena»;
«Αυτό θα μπορέσει να το χωνέψει το μυαλό του καθενός μας όταν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό το ποδόσφαιρο γυναικών ώστε να μπορεί να γεμίζει γήπεδα. Καταρχάς πρέπει να κάνουμε το προϊόν πιο ελκυστικό και να το προβάλουμε. Η ΑΕΚ κάνει τέτοιες δράσεις και μέσω της ΠΑΕ. Δράσεις για τον γυναικείο αθλητισμό και ποδόσφαιρο. Έχουμε την τύχη να έχουμε την κυρία Αρκάδη που της αρέσει το σπορ και ασχολείται και η Φένια Καλλιμάνη, δικηγόρος της ΠΑΕ, ασχολείται με το Girl’s Power και έχουμε έναν φίλο ΑΕΚτζή που μας βοηθάει με την τεχνογνωσία του από το εξωτερικό, ως μέγας λάτρης και δραστηριοποιούμενος στο ποδόσφαιρο γυναικών σε Αμερική και Ευρώπη. Μας καθοδηγεί και μας λέει σημαντικά πράγματα που δεν σου πάνε στο μυαλό, όπως για τη φυσιολογία της γυναίκας, τις ιδιαίτερες γυναικολογικές συνθήκες, την αντιμετώπιση τραυματισμών που εδώ αν τα πεις σε κάποιον θα σε κοιτούν σαν να ήρθες από τον Άρη».
Έχουν γίνει οι κινήσεις για τη νέα σεζόν;
«Έχουμε ψηλές βλέψεις, έχουν γίνει κινήσεις και έχουμε ήδη κλείσει μερικές πολλές καλές παίκτριες. Μιλάμε με διεθνείς Ελληνίδες αλλά και ξένες καλές παίκτριες. Προσπάθησα να κάνω και μια μεγάλη έκπληξη με ένα μεγάλο όνομα του χώρου, όμως νομίζω πως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή. Πρόκειται μια αθλήτρια που έχει παίξει σε Champions League, στο Emirates, σε γεμάτο γήπεδο. Αν γίνουν οι σωστές κινήσεις από τους “ποδοσφαιρανθρώπους”, από τη βάση, τότε θα πιάσει στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο γυναικών. Εμείς από όταν ασχοληθήκαμε με το ποδόσφαιρο γυναικών και το futsal γυναικών, καθώς χρησιμοποιούμε κάποιες αθλήτριες και στα δύο τμήματα, έχουμε πολλά κοριτσάκια. Τα κορίτσια το αγαπάνε το ποδόσφαιρο».
Ποιος είναι ο στόχος σας στην πρώτη σας σεζόν στη Women’s Super League;
«Πάμε για πρωτάθλημα και άμεση διεκδίκηση εισόδου στους ομίλους του Champions League. Τίποτα λιγότερο».
Ο Άρης έχει πάει το ποδόσφαιρο γυναικών στην ΠΑΕ, το ίδιο ακούγεται και για τον ΠΑΟΚ. Εσείς έχετε κάποια ανάλογη συνεργασία;
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάνει κάποια συνομιλία πάνω σε αυτό. Αν είχα τέτοια κρούση θα… πέταγα από την χαρά μου! Είναι βέβαιο πως αν εγώ μπορώ να προσεγγίσω μια παίκτρια των δυο χιλιάδων και να “πουλήσω” ένα όραμα ή σχέδιο για να την ρίξω στα 1.400-500 μπορεί κάποιος να πει “τι είναι αυτά; φέρε μου μία με πέντε χιλιάδες τον μήνα”. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί πρέπει να έχω και το ποδόσφαιρο γυναικών και το futsal ανδρών – γυναικών και το βόλεϊ ανδρών – γυναικών και τα χάντμπολ και το πόλο και το πινκ πονκ…».
Έχεις βάλει ψηλά τον πήχη…
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον τεχνικό μας διευθυντή, τον Χρήστο Χριστόπουλο. Είναι γνώστης, αγαπητός, προπονητής στο futsal γυναικών και αυτός που ξεκίνησε στον πάγκο της ομάδας γυναικών και πέρυσι παρέδωσε την θέση του στον Νίκο Γκαλίτσιο. Γνωρίζει και αυτός το άθλημα. Μου αρέσει πολύ που δεν θέλουν να διαταράσσεται η ισορροπία μέσα στην ομάδα. Δεν μπορείς τα κορίτσια που σε τράβηξαν μέχρι φέτος και κρατάς την πλειοψηφία και λες σε είχα με 4-5 εκατοστάρικα, μείνε εκεί γιατί θα πάρω μια με δύο χιλιάρικα. Δεν γίνεται αυτό. Θα φέρεις παίκτριες που θα αυξήσεις λίγο τις παλιές, θα κατεβάσεις λίγο τις νέες που θα σου κάνουν τη διαφορά, θα γίνει αντιληπτό. Τα χίλια ευρώ της Ελλάδας στην Ελβετία είναι τρία. Εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε νέες αθλήτριες και να αξιοποιούμε τα κορίτσια και στο futsal γυναικών για να έχουν στα πόδια τους περισσότερα ματς και προπονήσεις.
Πάντως θα το ευχαριστηθούμε. Είναι μια λίγκα με 14 ομάδες και πραγματικά καταλαβαίνεις τι θα πει πρωτάθλημα. Θα πας Καστοριά, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ΟΦΗ, Εργοτέλη. Έτσι θα καταλάβεις το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Δεν είναι αθηνοκεντρικό. Πολλές ομάδες θεωρούν πως πρέπει να γίνουν δυο όμιλοι των επτά για αποφυγή εξόδων, όμως κάποια στιγμή θα παίξεις με τρεις από τον άλλο όμιλο, οπότε στο τέλος γλιτώνεις δυο – τρία ταξίδια, αλλά χάνεται η ομορφιά. Δεν είναι τόσο τεράστιο το κόστος. Αν θες να προβάλεις αυτό το πρωτάθλημα που αγαπάς πρέπει να το κάνεις κανονικά. Θα δούμε τι θα γίνει. Ελπίζω να πάει καλά».
Δυο τμήματα που έφεραν κούπες φέτος ήταν το futsal σε άνδρες και γυναίκες…
«Στο futsal γυναικών νομίζω είχαμε μακράν την καλύτερη ομάδα, παρόλο που είχαμε περιορισμούς στο ρόστερ, γιατί μέχρι πέρυσι υπήρχε ένας κανονισμός που έλεγε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των αθλητριών θα έπρεπε να είναι μέχρι 14-15 ετών αλλά δικαιούνται παίξουν στα play-offs πρωταθλήματος όσες είχαν τουλάχιστον 50% συμμετοχές στο προηγούμενο. Το έκαναν για να μην βάλεις την καλή σου παίκτρια από την ομάδα γυναικών στα play-offs, όμως ήταν λίγο άδικο, καθώς οι ομάδες που δεν είχαν τμήματα γυναικών μπορούσαν να παίρνουν παίκτριες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Παρόλα αυτά είχαμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, πήραμε Super Cup, πρωτάθλημα και κύπελλο.
Στους άνδρες είχαμε καλή ομάδα αλλά σε γενικές γραμμές ο Δούκας ήταν πιο δομημένος ως ομάδα επειδή δεν είχε ατυχίες όπως εμείς. Εμείς είχαμε εκτός σε πολλά ματς τον Βιτίνιο και στον τελικό του κυπέλλου έπαιξε με δυσκολία. Έχει γυρίσει στη Βραζιλία για να συνεχίσει τις φυσικοθεραπείες του. Φέραμε τον Γουέσλεϊ στο τέλος με πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο Πάνου που ήταν το μεγάλο μας όπλο ήταν εκτός όλο τον χρόνο. Έπαιξε ένα ματς. ήταν ανέτοιμος και αγωνίστηκε ξανά λίγο στον ημιτελικό και τον τελικό του κυπέλλου. Δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Άρα η βασική τετράδα του Δούκα ήταν τέσσερις Βραζιλιάνοι και η δική μας οι τρεις ξένοι και ο Πάνου, με τους δυο να είναι μονίμως με πρόβλημα δεν θες και πολύ. Είχε πολύ καλή ομάδα ο Δούκας, όμως παρά τα προβλήματα που είχαμε θα μπορούσαμε να είχαμε πάρεις κάποιους αγώνες στη σειρά των τελικών. Μπορούσαμε να πάρουμε και τον δεύτερο και τον τρίτο που χάσαμε στα πέναλτι και χάσαμε το πρωτάθλημα. Από ατυχίες δεν το πήραμε.
Στην Σαλαμίνα όταν χάναμε με 2-0 από τον Δούκα στον τελικό του κυπέλλου το πίστευα και τελικά ισοφαρίσαμε σε 2-2 και στην παράταση νικήσαμε με 3-2. Ο προπονητής μας, ο Άγγελος Εμμανουηλίδης, είναι καλό παιδί και καλός προπονητής. Ξεκινάει τώρα. Ήταν τόσα χρόνια στο πλευρό του Ζιάβα, ο οποίος είναι μεγάλο όνομα. Πρέπει να του δώσουμε τα εύσημα για την δουλειά του. Έκανε πολλά πράγματα στην ομάδα. Ήταν βοηθός εφόρου, διακομιστής παικτών, έπαιρνε υλικό. Του χρόνου το τμήμα το οργανώνουμε πιο επαγγελματικά με δυο κινήσεις. Θα φέρουμε έναν άνθρωπο από το εξωτερικό ως τεχνικό διευθυντή για να το φτιάξει όπως πρέπει. Μένει να λύσουμε το γηπεδικό μας. Ελπίζω να το καταφέρουμε. Δυστυχώς στο ΟΑΚΑ φτιάχτηκε δεύτερη αίθουσα, όμως κατά έναν… παράξενο τρόπο δεν θέλουν να παίξει εκεί το futsal. Διαφωνώ πλήρως. Η αιτιολογία είναι πως δεν είναι Ολυμπιακό άθλημα. Ολυμπιακό άθλημα είναι το σκέιτμπορτ αλλά όχι το futsal. Θα έπρεπε εκεί να παρέμβει η FIFA, όπως έκανε με το ποδόσφαιρο γυναικών.
Εμείς παραδοσιακά σαν ΑΕΚ πάντα είχαμε καλό futsal. Ξεκίνησε ρομαντικά από κάποια παιδιά με το “Against Modern Football” και φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πρωταγωνιστές. Του χρόνου θέλουμε να διεκδικήσουμε πρωτάθλημα στους άνδρες, όπως φυσικά και στις γυναίκες, αφού φέτος τα πήραμε όλα».
Σε μια χρονιά ορόσημο έχετε βάλει «πρωταθληματικούς» στόχους σε πολλά τμήματα. Futsal ανδρών – γυναικών, χάντμπολ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο γυναικών…
«Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε όλα, όμως ο στόχος μας είναι καθαρά να είμαστε διεκδικητές».
Για το πόλο ποιες είναι οι σκέψεις σας;
«Είναι πολύ δύσκολο άθλημα. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ολυμπιακός δεν έχει κάποια αθλήματα για να έχει το πόλο ή το βόλεϊ ανδρών. Κάποια έχει επιλέξει να μην τα έχει. Εγώ πέρα από τα ομαδικά θέλω να έχω όλα τα υπόλοιπα. Είναι αθλήματα ερασιτεχνικά που δεν σε επιβαρύνουν.
Με χαρά πλήρωσα να πάει να παίξει η ομάδα ράγκμπι στο Μαυροβούνιο και στη Σερβία για την εμπειρία, παρόλο που ξέραμε πως η διαφορά είναι… πολλά με λίγα. Είναι αυτό που γουστάρει ο αθλητής. Στον τελικό του ράγκμπι με τον Άρη είχαμε εξέδρα, το ευχαριστήθηκε ο κόσμος και το πήραμε με ανατροπή. Μέσω του ερασιτεχνικού αθλητισμού βγαίνουν οι νέοι αθλητές και οι νέοι οπαδοί της ΑΕΚ».
Ποια είναι η σύνδεση της ερασιτεχνικής με τους οπαδούς;
«Στα δύσκολα χρόνια οι οπαδοί ήταν δίπλα. Έχουν σταθεί στην ερασιτεχνική. Όλο αυτό που κάνουμε αν δεν υπήρχε η γυναίκα μου που είναι εδώ ακόμα και με περιμένει, να το λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, να έχει παρατήσει εμένα, παιδί, σπίτι και λοιπά δεν θα υπήρχε. Ο αφανής ήρωας της ερασιτεχνικής είναι η γυναίκα μου. Η Γεωργία έχει φτάσει τα γραφεία, τα οποία τα παρέλαβα από το μηδέν. Φτιάξαμε τη λειτουργία μας, εξυπηρετεί τον κόσμο, αθλητές, παιδάκια, επαγγελματίες αθλητές
Η ΑΕΚ πέρασε πολύ λίγα τα χρόνια που δεν είχε αξιόπιστο ποδόσφαιρο, ενώ για κάποιο διάστημα δεν είχε ούτε αξιόπιστο μπάσκετ. Ήταν μια εποχή που ήταν σχεδόν διαλυμένα όλα. Τον Ιούλιο του 2013 που αναλάβαμε με το νέο σχήμα της ερασιτεχνικής και μπήκε ο κύριος Μελισσανίδης η ομάδα ποδοσφαίρου ήταν στην Γ’ Εθνική και το μπάσκετ στην Α2. Το μπάσκετ το είχα τρέξει εγώ την προηγούμενη χρονιά, με έναν ακόμα, στην πορεία έφυγε εκείνος και έμεινε όλα σε εμένα, με πολύ δυσκολία επειδή δεν είχα την τρομερή οικονομική ευχέρεια και με βοήθησαν Αγγελόπουλος και Μελισσανίδης. Σιγά σιγά πληρώθηκε, εξοφλήθηκαν οι παλιοί και δημιουργήθηκε η ομάδα της Α1. Τότε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ήταν ερασιτεχνικά. Το 2014 ιδρύθηκαν ΠΑΕ και ΚΑΕ και έγιναν επαγγελματικά.
Μέχρι τότε δεν υπήρχε τίποτα, όμως ο κόσμος την ΑΕΚ δεν την ξέχασε ποτέ! Η ΑΕΚ δεν είχε γήπεδο, ήταν εκτός Νέας Φιλαδέλφειας. Δεν είχε τίποτα και πουθενά. Οι οργανωμένοι της Original και οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων έχουν προσφέρει πάρα πολλά Αν δεν υπήρχαν οι οργανωμένοι κοντά στην ερασιτεχνική πιθανώς να μην είχαμε αυτά που ζούμε σήμερα. Βοήθησαν, έτρεχαν στο χάντμπολ στο Μενίδι και στο Βύρωνα, στο futsal στον Γέρακα. Οι οργανωμένοι έτρεχαν παντού και δίπλα τους πήγαιναν και απλοί οπαδοί. Στήριξαν την ερασιτεχνική στα δύσκολα χρόνια και η ερασιτεχνική ανταπέδωσε με κάποια αθλήματα. Και εμείς οπαδοί είμαστε. Η Original και θέλω να την ευχαριστήσω για αυτό σε πρόσφατη ανακοίνωση της για τα διαρκείας τόνισε όλοι να αγοράσουν διαρκείας 20 ευρώ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη στήριξη που μπορώ να έχω. Αυτό που έχουμε ζήσει φέτος στο χάντμπολ και στο βόλεϊ στα ντέρμπι δεν υπήρχε και δεν υπήρχε ούτε ένα έκτροπο».
Πόσους αθλητές έχετε;
«Μαζί με τα παιδιά να μην έχουμε γύρω στους 2.000. Θα έπρεπε να είχαμε παραπάνω. Θα έπρεπε futsal, ποδόσφαιρο και λοιπά να είχαμε πάνω από 500 παιδιά. Καταρχάς στην ξιφασκία δουλεύουμε πια τρία όπλα. Η πυγμαχία συνεχώς αυξάνεται, επειδή ξεκινούν από μικρά. Η ομάδα ήταν πρωταθλήτρια και πολυνίκης εφήβων και νεανίδων».
Πόσο άγχος έχεις;
«Καθόλου άγχος. Ερασιτεχνικό αθλητισμό κάνουμε. Δεν θα τους κατηγορήσει κανείς. Εμένα με ενδιαφέρει να σέβονται όλη την ομάδα. Δεν έχω απαίτηση από αθλητές ή αθλήτριες να πουλάνε ΑΕΚοφροσύνη αλλά να σέβονται αυτά που τους παρέχει το σωματείο και οφείλουν να ανταποδώσουν και κυρίως να παίξουν για τον εαυτό τους».
Τι είναι ΑΕΚ για σένα;
«Αφήστε το… Κάποια στιγμή ο πατέρας μου έλεγε “ρε παιδάκι μου που θα πάει αυτό το πράγμα με την ΑΕΚ;”. Με έβλεπε από μικρό. Θυμάμαι πήγαινα σχολείο ακόμα, οι γονείς μου έφευγαν για διακοπές και εγώ καθόμουν επειδή ήθελα να δω αγώνα της ΑΕΚ. Παρακαλούσα τον πατέρα μου και με άφηνε. Με είχε αφήσει μόνο μου το 1983, σε ηλικία 16 ετών, να πάω στον τελικό κυπέλλου ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ενώ η μάνα μου φώναζε επειδή δεν ήθελα να με αφήσει. Πήραμε τον τελικό και γυρίζοντας έπεσα στην Ομόνοια, πρόλαβα με τα πολλά το τελευταίο τρένο, μπήκα μέσα έσταζα και έβγαιναν λάσπες από τα πόδια μου από το σιντριβάνι. Κατέβηκα στο τέρμα και έφτασα σπίτι μου στον Πειραιά με τα πόδια. Είχα ξεκινήσει με κίτρινη φανέλα, μια… ηρωική σημαία που είχε ζήσει QPR και την είχα από πάνω, καπέλο και κασκόλ. Έτσι κυκλοφορούσα στον Πειραιά.
Αυτό το πράγμα δεν τελείωνε. Τόσο πιο πολύ άκουγα την ΑΕΚ, “ζοριζόμουν”, τρελαινόμουν. Ήμουν με το ραδιοφωνάκι και να λέω “γιατί δεν συνδέεσαι με τη Φιλαδέλφεια” και να ακούω να μου λέει άλλα και μου φαινόταν πως περισσότερο έλεγαν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Έλεγε ο πατέρας μου πως κάποια στιγμή θα μεγαλώσω, θα φτάσω 30 χρονών και θα μου φύγει αυτή η… λόξα. Έχω φτάσει 56 και η λόξα δεν μου φεύγει. Δεν ξέρω. Παρακολουθώ τα πάντα. Βλέπω ξιφασκία και bowling. Μόνο σκάκι δεν έχω παρακολουθήσει.
Για εμένα η ΑΕΚ σήμαινε πάρα πολλά και σε σχέση με την καταγωγή μου. Το έχουμε εμείς. Αυτό που λένε είναι διαφορετικό για εμάς επειδή σημαίνει κάποια πράγματα. Πραγματικά η ΑΕΚ για εμένα συνδέεται με τους παππούδες μου. Τη νιώθω στην Μικρά Ασία και στην Κωνσταντινούπολη. Το νιώθω και το ένιωθα από όταν ζούσε ο πατέρας μου και μιλάγαμε για την γιαγιά μου και την Καισάρεια, ένιωθα κάτι από ΑΕΚ. Μπορεί επειδή έτσι νόμιζα. Έτσι ένιωθα και ακόμα το νιώθω. Είναι πρώτα από όλα σωματείο, είναι αξίες και η ζωή μου ολόκληρη. Θα ήθελα κάποια στιγμή να την απολαμβάνω χωρίς να έχω τόσες ευθύνες. Σιγά σιγά. Ας κάνουμε αυτή τη χρονιά λοιπόν και βλέπουμε…».
Πηγή: gazzetta.gr