Το Basketball Champions League ισχυροποιείται και εξαφανίζει το Eurocup, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πόλος έλξης για τις ομάδες που δεν έχουν εγγυημένο συμβόλαιο με τη Euroleague.
Η διακοπή της Euroleague και του Eurocup δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το Basketball Champions League να διαφημιστεί με το Final-8 που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες κατά πάσα πιθανότητα στην Ιερουσαλήμ. Ήδη το Basketball Champions League κερδίζει συνεχώς έδαφος στη μάχη με το Eurocup, αφού έχει «κλέψει» αρκετές ομάδες του, ενώ πολλές ομάδες της Euroleague αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως οι δαπάνες για τη συμμετοχή στη διοργάνωση είναι υπέρ του δέοντος μεγάλες, αφού το μπάτζετ μεγαλώνει κατά πολύ με τα έσοδα να είναι ελάχιστα (κυρίως για τις ομάδες που δεν έχουν εγγυημένο συμβόλαιο).
Ήδη η Euroleague μετά τη φετινή χρονιά είναι αρκετά ζημιωμένη, όπως και οι ομάδες που συμμετέχουν και ειδικά αυτές που δεν έχουν εγγυημένο συμβόλαιο, δηλαδή για περίπου τις μισές ομάδες της Euroleague!
Η Βίρτους Μπολόνια και η Παρτίζαν που αφήσαν το Basketball Champions League για το Eurocup είναι δυσαρεστημένες με την απόφαση για διακοπή, αφού ήλπιζαν πως μέσω του Eurocup θα κέρδιζαν μια θέση στην Euroleague. Έτσι θα πρέπει να κρατήσουν ψηλά το μπάτζετ τους για να προσπαθήσουν την επόμενη χρονιά.
Οι ομάδες που συμμετέχουν στην Euroleague, χωρίς να έχουν 10ετές συμβόλαιο με την λίγκα του Μπερτομέου, κατά την έναρξη της σεζόν αύξησαν κατά πολύ το μπάτζετ τους, σε σημείο που να μην μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος στο τέλος της σεζόν, αφού την επόμενη χρονιά δεν θα αγωνίζονται στην Euroleague. Από τη πλευρά του τo Eurocup δεν πρόκειται για κανονική διοργάνωση, αφού δεν αντιμετωπίζεται έτσι, αλλά ως το εισιτήριο για τη συμμετοχή στη Euroleague. Δηλαδή χτίζεις μια ομάδα με την οποία θα πρέπει να κερδίσεις τον τίτλο και να εξασφαλίσεις το εισιτήριο για το επόμενο έτος (και μόνο) για τη συμμετοχή στην Euroleague. Δεν ακούστηκε πουθενά για κάποια ομάδα που κατέκτησε το τίτλο του Eurocup, αλλά πως μέσω της κατάκτησης του κέρδισε μια θέση στην Euroleague.
Στην αντίπερα όχθη το Basketball Champions League ισχυροποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά μετά και από την εμπορική συμφωνία που έκανε με τη GCBH που δραστηριοποιείται στο χώρο των Media και της διαφήμισης. Το επόμενο βήμα ήταν η προσέγγιση ομάδων, κάτι που έχει κάνει ήδη εντύπωση, αφού από τη νέα σεζόν στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν η Νταρουσάφακα (νικήτρια του Eurocup το 2018 και συμμετέχον στη Euroleague το 2019). Μαζί με τη Νταρουσάφακα, ανακοινώθηκε και η είσοδος της Ρϊτας Βίλνιους η οποία άφησε το Eurocup για το Basketball Champions League, αλλά και της Μπιλμπάο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα το BCL χτύπησε τη πόρτα της Γαλατασαράι, ενώ έχει κάνει κρούση και στις Μπούντουτσνοστ και Τσεντεβίτα.
Έτσι μαζί με την ΑΕΚ, τη Τενερίφη, τη Μπάμπεργκ, τη Νίμπουργκ, τη Ντινάμο Σάσσαρι έχουν δημιουργήσει ήδη ένα πολύ ελκυστικό σύνολο που με νέες προσθήκες (που θα γίνουν) θα «απογειώσουν» το προϊόν και θα γίνει πόλος έλξης για τις ομάδες που θα θέλουν να αφήσουν το Eurocup, αλλά και για ομάδες της Euroleague που δεν διαθέτουν εγγυημένο συμβόλαιο.
Στα προκριματικά του Basketball Champions League θα αγωνιστούν ομάδες όπως η Μπούργκος, η Νεπτούνας, η Ζιελόνα Γκόρα, η Βέντσπιλς, η Νίζνι και πολλές ακόμα.
Πολλές ομάδες επίσης θα πάρουν το εισιτήριο για το Basketball Champions League από τη κατάταξη του κάθε πρωταθλήματος, αφού όπως πολλάκις έχει πει ο CEO του Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός: «Το BCL δεν είναι μία διοργάνωση προσκλήσεων, αλλά κάθε ομάδα πρέπει να ανταποκρίνεται στα αγωνιστικά κριτήρια ώστε να μπορεί να παίξει. Είναι γεγονός πως κάποιες φορές προβαίνουμε σε πολυετείς συμφωνίες με ομάδες, αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζουμε κάτι που ο κόσμος ξεχνά: ότι η συμμετοχή τους θα κρίνεται αποκλειστικά από τα αποτελέσματά τους στα πρωταθλήματα».